• 19 Απριλίου 2024,

«Εντός του μήνα οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας»

 «Εντός του μήνα οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας»

Ο Κώστας Μορφίδης καλεί τους πολίτες να είναι το βράδυ στην «Καβαλιώτισσα», στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας για την κοπή της βασιλόπιτας του νέου έτους. Εκεί θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος κ. Βασιλειάδης. Ο κ. Μορφίδης ως γραμματέας της Νομαρχιακής αναφέρει ότι τους υποψήφιους βουλευτές Ν. Καβάλας θα τους μάθουμε σύντομα. Ως επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών σχολιάζει την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών για τα θέματα της αυτοδιοίκησης.

Η συνέντευξη

Ερ: Αρχίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ την προεκλογική του εκστρατεία στο Νομό Καβάλας με την εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας; Έτσι φαίνεται.

Απ: Ναι. Έτσι και αλλιώς είναι η πρώτη μας εκδήλωση για το 2023 και μια και είμαστε σε προεκλογική περίοδο θα έχει και αυτή τη χροιά. Είναι λογικό όλοι με το έναν ή με τον άλλο τρόπο, προετοιμαζόμαστε για τις εθνικές εκλογές που θα είναι οι πρώτες που θα γίνουν.

Ερ: Θα μας πείθατε περισσότερο αν ανακοινώνατε τους υποψήφιους σας, στο Νομό Καβάλας. Αυτό πότε θα γίνει;

Απ:  Είμαστε κοντά. Νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει και αυτό.  Θα γίνει μέσα στο μήνα Ιανουάριο.

Ερ: Πως το σκέφτεστε; Θα είναι μια προεκλογική περίοδος στην καρδιά του χειμώνα και λίγο άνοιξη. Με τα κλασσικά δεδομένα; Με περισσότερο διαδίκτυο αλλά και με φυσική παρουσία παντού;

Απ: Σίγουρα. Εξάλλου δεν κάνει βαρύ χειμώνα για να πεις ότι θα είναι εμπόδιο στην προεκλογική περίοδο. Σίγουρα και διαδίκτυο, σίγουρα στα μέσα ενημέρωσης. Εμείς επιμένουμε και στον άλλο τρόπο της επαφής. Θα γίνει προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατό περισσότερους συμπολίτες μας, να συζητήσουμε μαζί τους. Να πούμε την πρόταση μας, να κάνουμε την κριτική μας σε αυτά που δεν έγιναν στα 3,5- 4 χρόνια της κυβέρνησης της Ν.Δ. Και είναι πολλά. Νομίζω ότι με τον κλασσικό τρόπο, θα κυλήσει αυτή η προεκλογική περίοδος.

Ερ: Η πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει πάλι διαφορά του πρώτου με του δεύτερου κόμματος.

Απ: Δείχνει όμως και μια τάση ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Μελετώντας αν θέλετε τις συνεχόμενες δημοσκοπήσεις.  Άρα λοιπόν υπάρχει μια προοπτική και μια τέτοια τάση από τον κόσμο. Κυρίως υπάρχει περιθώριο αφού η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή, αν δούμε τη συσπείρωση της Ν. Δ η οποία έχει πιάσει ταβάνι. Υπάρχει περιθώριο και πρέπει και εμείς να συμβάλουμε έτσι ώστε να γίνει μεγαλύτερη συσπείρωση και να αλλάξει αυτό το κλίμα των δημοσκοπήσεων. Έτσι και αλλιώς πάντα, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις τις τελευταίες, οι δημοσκοπήσεις δεν μας δίνουν για νικητές.

Ερ: Υπάρχει αυτή η αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση με την τροπολογία που ψηφίστηκε προχθές για την κυβερνησιμότητα. Τις δημοτικές επιτροπές. Τι λέτε; Καλύπτει ή δεν καλύπτει το θέμα που ανέκυψε;

Απ: Αυτή η τροπολογία είναι παραδοχή ενός τραγικού λάθους που έγινε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η οποία πλήρωσε όλα αυτά τα χρόνια το γεγονός ότι λειτούργησε με αντισυνταγματικό τρόπο. Το θέμα είναι ποιος έπρεπε να πληρώσει αυτή την παραδοχή του λάθους. Κάποιος έφερε ένα νομοσχέδιο το οποίο ήταν λάθος. Ήταν αντισυνταγματικό. Κάποιος έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη. Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Ούτε πιστεύουμε ότι σε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα συμβεί ή θα πει κάποιος τουλάχιστον ότι ήταν λάθος. Ούτε καν αυτό έχουνε πει. Από την άλλη πλευρά οι αρμοδιότητες επιστρέφουν στα δημοτικά συμβούλια και αυτό είναι σημαντικό.

Βεβαίως αυτό μετά την απόφαση από το δικαστήριο, γίνεται όχι αυτοβούλως όπως θα έπρεπε μιας και υπήρχε κριτική απ` όλο το πολιτικό σύστημα για αυτές τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Το πιο βασικό είναι ότι αυτή η τροπολογία δεν καθορίζει τι θα γίνει με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Αποφάσεις από την δικαστική απόφαση ως την τροπολογία. Υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής για κάποιους που θίγονται από τις αποφάσεις των επιτροπών. Ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις δικαστικές που προφανώς θα κρατήσουν για  κάποια χρόνια. Αν τρέχουν στα δικαστήρια, Δήμαρχοι, Επιτροπές κτλ, για κάποια χρόνια, καταλαβαίνετε ότι θα είναι ένα τεράστιο ζήτημα για την αυτοδιοίκηση. Μάλιστα είναι μια άλλη υπόσχεση που δεν τηρήθηκε. Γιατί υποσχέθηκε ο υπουργός ο κ. Βορίδης, ότι θα καλύψει και το προηγούμενο διάστημα.

Με την τροπολογία δεν υπάρχει κάλυψη των αποφάσεων που πάρθηκαν στο επίμαχο διάστημα.

Ερ: Μιλήστε μας για τη Συμπαράταξη Πολιτών όπου είστε επικεφαλής με την απόφαση που πάρθηκε πριν το τέλος της χρονιάς. Στο μεσοδιάστημα έγινε κάτι; Συναντήσατε κάποιον υποψήφιο; Συναντηθήκατε μεταξύ σας;

Απ: Το βασικό που έγινε όλο αυτό το διάστημα ήταν οι συζητήσεις μεταξύ μας, για να μπορέσει να υπάρξει μια ενιαία και ενωτική στάση απ` όλους. Πράγμα που έγινε. Από εδώ και πέρα πρέπει να κάνουμε συναντήσεις και με τις άλλες παρατάξεις. Έτσι ώστε να δούμε τα περιθώρια συνεργασιών που θα υπάρξουν.

Ερ: Συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε κοινό υποψήφιο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης; Υπάρχει κάτι νεότερο για αυτό;

Απ: Όχι δεν υπάρχει κάτι νεότερο.  Σίγουρα όμως υπάρχουν κάποιες συζητήσεις. Το ζήτημα του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης νομίζω ότι είναι περισσότερο πολιτικό και ξεφεύγει από τα όρια τα νομαρχιακά. Μιας νομαρχιακής επιτροπής κτλ  Σίγουρα οι εθνικές εκλογές θα επηρεάσουν αρκετά τις αποφάσεις για το δεύτερο βαθμό.

 

Διαβάστε επίσης