• 20 Απριλίου 2024,

Επαναλειτουργία σχολείων: Κριτική και απαισιοδοξία εκπαιδευτικών, γονέων/κηδεμόνων

 Επαναλειτουργία σχολείων: Κριτική και απαισιοδοξία εκπαιδευτικών, γονέων/κηδεμόνων

Εκπρόσωποι συλλόγων εκπαιδευτικών της Καβάλας αλλά και της Ένωσης Γονέων μίλησαν στο ραδιόφωνο της Πρωινής το πρωί της Τρίτης.

Όλοι σχολίασαν την επαναλειτουργία των σχολείων την προηγούμενη μέρα, μεταφέροντας γεγονότα και εκτιμήσεις τους.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Τάσος Ιωαννίδης είπε:

«Τη Δευτέρα που επαναλειτούργησαν τα σχολεία δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα στα δημοτικά και νηπιαγωγεία του Νομού. Εκτός φυσικά από τα κρούσματα. Σε αρκετές περιπτώσεις δώσαμε εμείς self τεστ σε γονείς μέσω των σχολικών επιτροπών. Γενικά self test μοιράστηκαν με τον προαναφερθέντα τρόπο σε όλο το Νομό.

Νοσούν αρκετοί εκπαιδευτικοί και αυτό είναι το πιο δύσκολο από όλα. Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων με την επαναλειτουργία των σχολείων. Ζητάμε να γίνουν προσλήψεις για να αντικατασταθούν οι εκπαιδευτικοί που νοσούν και απουσιάζουν. Το πώς θα εξελιχθεί το όλο πράγμα είναι κάτι που θα φανεί την ερχόμενη εβδομάδα».

Η γενική γραμματέας της ΕΛΜΕ Καβάλας Ελένη Σακαλή είπε:

«Τη Δευτέρα που επαναλειτούργησαν Γυμνάσια και Λύκεια διαπιστώσαμε 191 μαθητές θετικούς και 34 καθηγητές επίσης θετικούς. Θα έλεγα μάλιστα ότι οι μαθητές που ήταν θετικοί τη Δευτέρα, δεν μετρήθηκαν στα κρούσματα που ανακοινώνει κάθε μέρα ο ΕΟΔΥ  καθώς προέρχονταν από θετικά self test. Σας θυμίζω ότι όταν τα μαθήματα σταμάτησαν πριν τα Χριστούγεννα, είχαμε οχτώ με δέκα κρούσματα την ημέρα. Κρούσματα μαθητών.

Με λίγα λόγια διαπιστώνουμε ότι το 10% των μαθητών λείπει από το μάθημα με το άνοιγμα των σχολείων. Από τις προτάσεις που κάναμε καμία δεν έγινε δεκτή από το Υπουργείο. Το οποίο επαναλειτούργησε τα σχολεία με προχειρότητες. Διαπιστώνω ότι όλοι είμαστε ψύχραιμοι. Εκπαιδευτικοί και μαθητές. Παρόλα αυτά δεν είμαι αισιόδοξη για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Τέλος ο κ. Θόδωρος Αλχαζίδης σαν εκπρόσωπος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας δήλωσε την ανησυχία του. Σε ορισμένες περιπτώσεις και το γεγονός ότι οι γονείς είναι και εξοργισμένοι για τον τρόπο που όπως είπε επαναλειτουργούν τα σχολεία.


Την πρόσληψη 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ανακοίνωσε χθες το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας.

Εξ αυτών οι 3.576 είναι με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορονοϊού και  οι 891 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης και 317 ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους.

Διαβάστε επίσης