• 19 Απριλίου 2024,

Επανέρχεται η κανονικότητα στα δικαστήρια- Συνεδριάσεις Μονομελούς και Τριμελούς 2 και 3 Σεπτέμβρη

 Επανέρχεται η κανονικότητα στα δικαστήρια- Συνεδριάσεις Μονομελούς και Τριμελούς 2 και 3 Σεπτέμβρη

Την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Καβάλας υπέγραψε την συνηθισμένη το προηγούμενο διάστημα πράξη του για τις αναστολές δικών το διάστημα 23 με 30 Αυγούστου.

Όλα δείχνουν ότι η συγκεκριμένη πράξη είναι η τελευταία αφού από τις 2 Σεπτεμβρίου οι δικές ξαναρχίζουν και όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου η κανονικότητα στα δικαστήρια επανέρχεται οριστικά από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ήδη έχει γίνει γνωστή η συνεδρίαση του Μονομελούς την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου με 32 υποθέσεις και του Τριμελούς Καβάλας την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου με 17 υποθέσεις. Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής εξηγώντας πώς ακριβώς η κανονικότητα επανέρχεται το Σεπτέμβριο στα δικαστήρια της πόλης.

Η συνέντευξη

Ερ: Με την ιδιότητα του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου, θέλουμε να μας πείτε πότε αρχίζει το δικηγορικό  έτος; Αρχίζουν τα δικαστήρια την επόμενη εβδομάδα;

Απ: Τα δικαστήρια ξεκινάνε κανονικά τη λειτουργία τους από τις 2 Σεπτεμβρίου που υπάρχει η πρώτη δικάσιμος σε ποινικές υποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει το εξής: Από 13 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η πλήρης λειτουργία των δικαστηρίων χωρίς κανένα περιορισμό από αυτούς που ίσχυαν μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε και όλο το προηγούμενο  χρονικό διάστημα.  Συνεπώς θα ληφθούν μέτρα και για την είσοδο στο δικαστικό μέγαρο.  Θα έχουμε θέματα με εμβολιασμούς, με τεστ και όλα αυτά που προβλέπονται γενικά για την είσοδο του κόσμου. Θα πρέπει κάποιος να δείχνει από τις 13 Σεπτεμβρίου, ότι είναι εμβολιασμένος,  ότι έχει κάνει τεστ ή  ότι έχει νοσήσει. Αυτή είναι η τελευταία μου πληροφόρηση.

Ερ: Το διάστημα ανάμεσα στις 2 με 12 Σεπτεμβρίου;

Απ: 2 με 12, δεν έχουμε κάτι διαφορετικό.  Τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή δηλαδή η υποχρεωτική μάσκα και αυτά που τηρούνται χωρίς έλεγχο στην είσοδο.

Ερ: Και πέρσι το δικαστικό έτος ξεκίνησε νωρίς όπως φέτος.

Απ: Ναι είχαμε και πέρσι αλλά φέτος πάμε σε πιο ουσιαστική έναρξη νωρίτερα με πιο φορτωμένες δικασίμους. Αυτό συνέβη γιατί όπως και πέρσι υπήρξε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα της λειτουργίας την δικαστηρίων. Είπανε ότι 15 μέρες πιο μπροστά θα ξεκινήσει το δικαστικό έτος σε σχέση με αυτό που συνήθως ισχύει.  Ξεκινάμε συνήθως 16 Σεπτεμβρίου.

Ερ: Φανταζόμαστε ότι όλα αυτά που μας είπατε για 2 ή 13 Σεπτεμβρίου, βρίσκουν σύμφωνους τους δικηγόρους.

Απ: Την Τρίτη 31 Αυγούστου το μεσημέρι έχει συγκληθεί εκτάκτως η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων. Θα γίνει συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης για σοβαρά θέματα που απασχολούν τον κλάδο και την εν γένει λειτουργία της δικαιοσύνης. Εκεί θα λεχθούν περισσότερα πράγματα και θα έχουμε και πολλά νεώτερα να σας μεταφέρουμε, όχι μόνο για τη λειτουργία των δικαστηρίων αλλά και για κάποιες τροποποιήσεις που τώρα σχεδιάζονται από το υπουργείο όσον αφορά τον ποινικό κώδικα, γενικότερα τους κώδικες.

Ερ: Ο κόσμος, ο απλός πολίτης πρέπει να ξέρει ότι από τις 2 Σεπτεμβρίου τα δικαστήρια επανέρχονται σε μια κανονική λειτουργία.

Απ: Κοιτάξτε όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών η λειτουργία των δικαστηρίων δεν έπαψε  ποτέ. Η επίσκεψη στο γραφείο προκειμένου κάποιος να πάρει κάποια πιστοποιητικά ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται, δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα ούτε κατά τη διάρκεια του θέρους.  Αυτό που λέμε ότι εννοούμε τμήματα διακοπών, είναι ότι δεν υπάρχουν οι τακτικές δικάσιμες οι οποίες έχουν προσδιοριστεί από την αρχή του χρόνου.  Από 2 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα δικαστήρια και από 13 Σεπτεμβρίου απελευθερώνονται όλες οι διαδικασίες και όλα γίνονται κανονικά. Όλα τα δικαστήρια με τους μάρτυρες, με όλες τις διαδικασίες, όπως ίσχυε και παλαιότερα.   Αυτή τη στιγμή ισχύει ένα ειδικό καθεστώς, ξέρετε κάποιες υποθέσεις στα ποινικά δικάζονται όταν παραγράφονται, αυτό θα καταργηθεί και πόσα άτομα θα μπορούν να εισέρχονται στα δικαστήρια και αυτό θα καταργηθεί. Τα μέτρα αποστασιοποίησης, προφύλαξης, αντισηπτικά, μάσκες, αυτά φυσικά θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.

Ερ: Έχετε ψάξει τι ποσοστό δικηγόρων Καβάλας είναι εμβολιασμένο;

Απ: Σίγουρα δεν είναι εμβολιασμένοι όλοι οι συνάδελφοι.  Γνωρίζω προσωπικά παραδείγματα συναδέλφων οι οποίοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, είτε για λόγους θρησκευτικούς, είτε για λόγους πεποιθήσεων κτλ. Μας είπανε ότι δεν τους επιτρέπει η θρησκεία τους.  Δεν θέλω να πω κάτι που δεν ισχύει. Θα το ερευνήσω το θέμα αυτό. Ξέρετε όμως ότι δεν υπάγονται σε κάποια υποχρεωτική δήλωση.  Είναι κάπως δύσκολο να ρωτάς και να παίρνεις απάντηση.

Ερ: Υπάρχουν κάποια θέματα ανοιχτά για τον σύλλογο. Ένα από αυτά ήταν το Ειρηνοδικείο της Θάσου. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;

Απ: Η τελευταία μας ενημέρωση είναι ότι περιμένουμε στις 30 Αυγούστου να επιστρέψει η υπάλληλος της ΕΤΑΔ η οποία λείπει σε άδεια. Είναι αυτή που έχει το φάκελο του Ειρηνοδικείου, προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση έστω και με βήματα χελώνας. Εμείς σαν δικηγορικός σύλλογος είμαστε αποφασισμένοι να πιέσουμε μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο προς κάθε κατεύθυνση γιατί έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό η όλη διαδικασία. Η γραφειοκρατία είναι ένα τέρας που δύσκολα παλεύεται. Αυτή τη στιγμή είναι στην τελική φάση όπως είναι πολύ καιρό στην τελική φάση.  Είναι δηλαδή στην ΕΤΑΔ σαν θέμα να εισαχθεί στο διοικητικό της συμβούλιο για να παρθεί απόφαση σύναψης του μισθωτηρίου.

Ερ: Οι δικηγόροι νέοι στην ηλικία περιμένουν πως και πως και εδώ στην Καβάλα φυσικά να ξανανοίξουν τα δικαστήρια. Να ξαναγίνονται δίκες.

Απ: Φυσικά για τους δικηγόρους αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να ξεκινήσει η λειτουργία των δικαστηρίων και η διεξαγωγή των υποθέσεων. Από εκεί ζούνε η συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό περιμένουμε και έχουμε μπει εδώ και αρκετό καιρό σε μια πιο ομαλοποιημένη διαδικασία, αρκετές υποθέσεις δικαζόταν. Τώρα από τις 13 Σεπτεμβρίου  θα πάμε σε αυτό που ίσχυε πριν επιβληθεί το οπουδήποτε μέτρο από αυτά που υποβλήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020.

Διαβάστε επίσης