• 19 Μαρτίου 2024,

Επέστρεψε τα χρήματα στο ΙΚΑ κι αθωώθηκε

 Επέστρεψε τα χρήματα στο ΙΚΑ κι αθωώθηκε

Οι υποθέσεις που απασχόλησαν το πρωί της Παρασκευής τη συνεδρίαση του Τριμελούς Καβάλας δεν ήταν πολλές. Γι’ αυτό και οι παριστάμενοι πολίτες στην αίθουσα ήταν λιγοστοί. Από τις υποθέσεις του πινακίου ξεχώρισε η αθώωση γυναίκας που διαμένει με την οικογένειά της στον Δήμο Παγγαίου, η οποία κατηγορούνταν ότι εισέπραξε συντάξεις έξι μηνών του πατέρα της, αφού εκείνος είχε πεθάνει.

Η υπόθεση δικάστηκε ύστερα από έφεση. Η γυναίκα πρωτόδικα είχα καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών. Το ποσό που το ΙΚΑ διεκδικούσε από την κατηγορούμενη ανέρχονταν σε 7.000 ευρώ, πλέον τους τόκους. Αυτή τη φορά η ακροαματική διαδικασία εξελίχθηκε διαφορετικά.

Όπως παραδέχθηκε ο υπάλληλος εκπρόσωπος του ΙΚΑ η κατηγορούμενη πλήρωσε τα χρήματα και τους τόκους. Ήταν συν-δικαιούχος σε τραπεζικό λογαριασμό με τον πατέρα της, ωστόσο άργησε για πέντε περίπου μήνες να δηλώσει τον θάνατό του. Εξήγησε ότι αυτό συνέβη επειδή εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε άλλα σοβαρά οικογενειακά προβλήματα. Έφερε ως παράδειγμα προβλήματα των παιδιών της καθώς και προβλήματα υγείας του συζύγου της.

Στην απολογία της, η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι ο σύζυγός της κόντεψε να πεθάνει στα χέρια της. δεν πήρα τα λεφτά σκόπιμα, είπε στο δικαστήριο και τελικά αθωώθηκε μετά και από την πρόταση της εισαγγελέως έδρας.

Άλλες υποθέσεις που απασχόλησαν το Τριμελές σχετίζονταν με οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Σε ανάλογες περιπτώσεις σχεδόν ποτέ δεν υπάρχουν αθωωτικές αποφάσεις. Το θετικό για κάθε κατηγορούμενο είναι να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό. Αυτό συνέβη σε συμπολίτη κατηγορούμενο, που όπως δήλωσε και ο συνήγορος υπεράσπιση πήρε το μάθημά του. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης είκοσι ημερών με αναστολή και του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό. Και η συγκεκριμένη υπόθεση δικάστηκε ύστερα από έφεση. Η πρωτόδικη απόφαση προέβλεπε μεγαλύτερη ποινή.

Διαβάστε επίσης