Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη βιομηχανία λιπασμάτων

 Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη βιομηχανία λιπασμάτων

Από το γραφείο του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Παναγιωτόπουλο πήραμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Κυβερνητικές υποσχέσεις δόθηκαν πολλές. Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος ζητά από τον Υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο να μας κάνει γνωστό τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την εξεύρεση της επιχειρηματικά βιώσιμης λύσης για την τελευταία εναπομείνασα βιομηχανία λιπασμάτων στην Ελλάδα.

Από την μέχρι ώρας πληροφόρηση από το αρμόδιο Υπουργείο, η επίκαιρη ερώτηση είναι προγραμματισμένη για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, στις 6 μ.μ.

Ακολουθεί το κείμενο της κατατεθείσας επίκαιρης ερώτησης.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο
  
ΘΕΜΑ:Κυβερνητικές υποσχέσεις σχετικά με τη μοναδική βιομηχανία λιπασμάτων στην Ελλάδα

 

Η ELFE Α.Ε. είναι η μοναδική βιομηχανία λιπασμάτων στην Ελλάδα και βασικός πυλώνας της οικονομίας της Καβάλας.

Τον Απρίλιο του 2016 και ενώ είχε λήξει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων, εφαρμόστηκε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και παράλληλη πρόταση για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων δεκατετράμηνης διάρκειας. Οι εργαζόμενοι που δεν αποδέχτηκαν τη σύναψη ατομικών συμβάσεων βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση διεκδικώντας νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αορίστου χρόνου και σε 169 από αυτούς έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης εργασίας χωρίς την καταβολή αποζημίωσης απόλυσης λόγω υποβληθείσας μήνυσης ενώ άλλοι 12 είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει εντάσεις τόσο μεταξύ των εργαζομένων όσο και στην τοπική κοινωνία.

Δεδομένου ότι:

– Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών είναι αντιφατικές. Στις 11-6-2016 η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης έκανε λόγο για αυτοδιαχείριση της βιομηχανίας μέσω ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. των εργαζομένων, ενώ στις 13-9-2016 ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας αποκλείει το ενδεχόμενο της αυτοδιαχείρισης λόγω υψηλών χρεών της βιομηχανίας.

– Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε επανειλημμένες δηλώσεις τους αναφέρουν πως εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται κυβερνητική ανακοίνωση για τη λύση του προβλήματος της λιπασματοβιομηχανίας

– Με την από 18-7-2016 ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εργασίας σημειώνει πως θα δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες, συντονισμένα με τα άλλα αρμόδια Υπουργεία, για την εξεύρεση μιας επιχειρηματικά βιώσιμης λύσης

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός

Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την εξεύρεση αυτής της επιχειρηματικά βιώσιμης λύσης για την τελευταία εναπομείνασα βιομηχανία λιπασμάτων στην Ελλάδα;

                                                                              

                                                                             Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                                  


Νίκος Παναγιωτόπουλος

Διαβάστε επίσης