Επιστολή από το Παλαιοχώρι για μια μάταιη προσπάθεια περί του αυτονόητου

 Επιστολή από το Παλαιοχώρι για μια μάταιη προσπάθεια περί του αυτονόητου

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή, την οποία υπογράφει κάτοικος του Παλαιοχωρίου Παγγαίου. Μας περιγράφει την εμπειρία του όταν επί τρία χρόνια προσπάθησε για κάτι που θεωρούμε αυτονόητο:

Το χρονικό μιας περιπέτειας με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση (πηγή: Το εισαγωγικό μήνυμα του Δημάρχου Παγγαίου στην ιστοσελίδα του Δήμου).

Αλήθεια; Δε νομίζω! Φθινόπωρο 2014. Δηλώνω ενδιαφέρον για ένα δημοτικό ακίνητο που μέχρι πρότινος λειτουργούσε το ΚΑΠΗ του χωριού. Παίρνω αρνητική γραπτή απάντηση. Γίνετε μια προσπάθεια να λειτουργήσει και πάλι σαν ΚΑΠΗ…….4-5 μήνες (περίπου)αργότερα κλείνει. Το κτήριο παραμένει και πάλι κλειστό. Χρησιμοποιείτε μόνο μια φορά το χρόνο. Μια μέρα για καρδιολογικές εξετάσεις ( αν και διπλά έχει ιατρείο!!!). Φθινόπωρο 2015. Πάω στον δήμαρχο. Δηλώνω και πάλι ενδιαφέρον,  του εξηγώ πως έχουν τα πράγματα. Του δηλώνω ότι θέλω να νοικιάσω(μέσω δημοπρασίας) τον χώρο να κάνω μια επένδυση και να δημιουργήσω έτσι τουλάχιστον 2 θέσεις εργασίας και να λειτουργήσω στο χώρο καφέ- αναψυκτήριο. Του προτείνω μάλιστα ότι για τα μέλη του ΚΑΠΗ μπορούμε να κάνουμε ειδικές τιμές. Συμφωνεί με την πρόταση και μου προτείνει να κάνω και πάλι αίτηση για να προχωρήσουμε το θέμα.

Περνάει μια εβδομάδα και μου στέλνουν αρνητική απάντηση χωρίς καν να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Ξανά πάω στον δήμαρχο,  ζητώ εξηγήσεις μου απαντάει  «δεν μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να ασχολείται πάλι με το ίδιο θέμα αφού  πριν ένα χρόνο αποφάσισε αρνητικά. Του εξηγώ και πάλι ότι το κτήριο είναι κλειστό και δεν χρησιμοποιείται από κανέναν.

Θέλω να επενδύσω κάποια χρήματα στο χωριό μου (Θεέ μου πόσο βλάκας είμαι), να δημιουργήσω θέσεις εργασίας. Το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει την καλοσύνη να ασχοληθεί με αυτό το θέμα;

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ήταν υπέρ. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου επίσης. Τελικά ο Δήμαρχος μου προτείνει να συναντηθώ με τον γενικό γραμματέα του Δήμου για να ξαναδούμε το θέμα. Ο Γενικός Γραμματέας έδειξε μεγάλη υπομονή και ενδιαφέρον. Η Τεχνική Υπηρεσία ανακάλυψε ότι το κτήριο ήταν αυθαίρετο (ντεμέκ δημοτικό ακίνητο αλλά οικοδομική άδεια γιοκ).  Το διπλανό κτήριο που στεγάζεται το ιατρείο και ήταν κάποτε αστυνομικό τμήμα (περίπου το 1940), δεν είχε παραχωρηθεί ποτέ στο Δήμο Παγγαίου για να το χρησιμοποιήσει σαν ιατρείο ή οτιδήποτε άλλο!

Έπειτα από αρκετούς μήνες ξεπεράστηκαν όλα τα παραπάνω εμπόδια (μπράβο στα παιδιά από την τεχνική υπηρεσία). Φθινόπωρο 2017. Το κτήριο παραμένει ακόμα κλειστό!!! Κανένα ενδιαφέρον από κανέναν !!! Στις 28.09.2017 φτάσαμε  επιτέλους στην τελική ευθεία. Μπαίνει σαν θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και έπειτα αποσύρεται  γιατί τάχα υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.

Πάω  να ενημερωθώ. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου σηκώνει τα χέρια ψηλά. Δεν μπορεί να μου εξηγήσει (αρκετά σε κούρασα και σε ευχαριστώ Γιώργο). Συναντών τυχαία τον αντιδήμαρχο της δημοτικής ενότητας Παγγαίου. Μου λέει χαρακτηριστικά «εγώ είμαι αυτός που είναι κατά της εκμίσθωσης. Το χωριό σου έχει αρκετά μαγαζιά. Ο Δήμος δεν έχει ανάγκη να το νοικιάσει. Θα το κάνω μουσείο».

Μετά από μία εβδομάδα πρόσθεσε κι ένα επιχείρημα ακόμη. «Θα το δώσω σε έναν γυναικείο συνεταιρισμό να πουλά τοπικά προϊόντα». Στο Παλιοχώρι δεν υπάρχει γυναικείος συνεταιρισμός. Μακάρι να υπήρχε αλλά δεν υπάρχει. Προσθέτει «κάποια μέρα θα υπάρξει συνεταιρισμός». Ζητώ νέα συνάντηση με το Δήμαρχο Παγγαίου. Αναφέρω το όνομα μου, τον λόγο που θέλω να τον συναντήσω. Δεν με δέχεται. Με στέλνει στον γενικό γραμματέα. Στις 20 Οκτώβρη 2017 συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο παγγαίου. Πήγα να ακούσω την επίσημη απόφαση- δικαιολογία. Αν και έγινε ερώτηση από δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης, αυτή δεν απαντήθηκε ποτέ.

Υ.Γ. Καταρχήν να ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον τον γενικό γραμματέα του δήμου, τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου , την τεχνική υπηρεσία του δήμου. Συμπέρασμα: οι υπηρεσίες του δήμου λειτούργησαν μια χαρά. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκαν κάποιοι αιρετοί που τους έχει τιμήσει ο κόσμος με την ψήφο τους. Με τον τρόπο τους -μη μπορώντας να διαχειριστούν την ευθύνη που έχουν-  μηδενίζουν την κάθε προσπάθεια όλων αυτών που πασχίζουν να κάνουν την δουλειά σωστά.

Καλό θα είναι από τη στιγμή που δε μπορούν να προσφέρουν οποιαδήποτε ανάπτυξη στον τόπο τους, τουλάχιστον να μη βάζουν εμπόδια. Να μη προσπαθούν με μικροπολιτικές φθηνές γύφτικες τακτικές να κάνουν τα χατίρια- ρουσφέτια του τύπου «κανόνισε το εσύ κι εγώ θα σε κεράσω καμιά ρετσίνα».

Όσο για τους φίλους καφετζήδες ταβερνιάρηδες του χωριού (έχω μάθει ποιοι αντέδρασαν αλλά δε θα ασχοληθώ μαζί τους), καλά κάνατε και αντιδράσατε. Απλά να ξέρετε ότι το επάγγελμα σας δεν ανήκει στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα».

Άραγε μια πιο μεγάλη επενδυτική προσπάθεια θα είχε άλλη αντιμετώπιση; Δε νομίζω. Άρα δε μας φταίει η κακιά και μεγάλη Αθήνα που αποφασίζει. Δεν μας φταίνε οι Βρυξέλες και η Γερμανία. Οι ίδιοι μας φταίμε.

Για να τελειώνουμε με το θέμα, το κτήριο ανήκει στο Δήμο Παγγαίου και μπορεί να το κάνει ότι θέλει. Ότι θεωρεί σωστό. Κι εσύ φίλε αντιδήμαρχε της Δ.Ε. Παγγαίου για να διαψεύσεις τα παραπάνω που γράφω καλό θα είναι να δημιουργήσεις με τα φιλαράκια σου – όσο πιο γρήγορα γίνεται- έναν «γυναικείο συνεταιρισμό». Αμέσως μετά να με καλέσεις στα εγκαίνια. Καλή μας νύχτα.

Ευστράτιος  Θυμιούδης

 

Διαβάστε επίσης