Μικρό το ενδιαφέρον των μελών για τις επιμελητηριακές εκλογές

 Μικρό το ενδιαφέρον των μελών για τις επιμελητηριακές εκλογές

Λήγει στις 3:00 σήμερα το μεσημέρι η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη του Επιμελητηρίου Καβάλας προκειμένου να τακτοποιηθούν οικονομικά ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν στις εκλογές του Δεκέμβρη. Τα έως τώρα ανεπίσημα στοιχεία είναι μάλλον απογοητευτικά για το ενδιαφέρον περί των εκλογών από τα μέλη ενός Επιμελητηρίου που ίσως ανέρχονται σε 15.000.

Σύμφωνα λοιπόν με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ταμειακά τακτοποιημένοι θα είναι το πολύ τρεις χιλιάδες. Θυμίζουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές του Επιμελητηρίου, το 2011, είχαν ψηφίσει περίπου 1.600 μέλη. Αυτή τη φορά οι υποψήφιοι πρόεδροι θα είναι περισσότεροι, καθώς οι συνδυασμοί είναι τρεις, πιθανόν να είναι και τέσσερις. Ο Θόδωρος Κοντογεωργίου προσπαθεί να εξασφαλίσει τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου, προερχόμενο από τη συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ. Η ομάδα του Θόδωρου Κοντογεωργίου δρομολογεί όλες τις απαραίτητες κινήσεις, αντιμετωπίζει ωστόσο όπως φημολογείται προβλήματα, με υποψήφιο που πρέπει να διαθέτει στο εξαγωγικό τμήμα.

Να σημειωθεί ότι για τις εκλογές του Επιμελητηρίου, όσον αφορά στους υποψηφίους κάθε συνδυασμού, υπάρχει προϋπόθεση ποσόστωσης για γυναίκες υποψήφιες. Λέγεται ότι οι υποψήφιοι στις εκλογές θα είναι από 150 έως 200. Το νούμερο θα είναι μεγάλο αλλά και φυσιολογικό, εάν οι συνδυασμοί είναι τελικά τέσσερις.

Το 2011, οι περισσότεροι που είχαν ψηφίσει στις εκλογές του Επιμελητηρίου προέρχονταν από την πόλη της Καβάλας και πολλοί λιγότεροι ήταν εκείνοι που είχαν ψηφίσει από τη Θάσο, το Παγγαίο και το Νέστο.

Σήμερα, στις 3:00 το μεσημέρι, λήγει η προθεσμία προκειμένου να είναι κάποιος τακτοποιημένος οικονομικά. Δίνεται η δυνατότητα επιλογής είτε της πληρωμής στο Γενικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) είτε της προαιρετικής συνδρομής στον επιχειρηματικό φορέα. Οι συνδυασμοί ισχυρίζονται ότι για τις πληρωμές στο ΓΕΜΗ υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής συναλλαγής έως και την ολοκλήρωση του 24ωρου της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου.

Οι υποψήφιοι και κυρίως οι επικεφαλείς των τριών σίγουρων συνδυασμών, κινούνται δραστήρια κάθε ημέρα σε όλη την περιφερειακή ενότητα. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι η οικονομική κρίση είναι ισχυρότερη από τις προσπάθειες που καταβάλουν. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος και σοβαρότερος λόγος που το ενδιαφέρον των μελών του Επιμελητηρίου για τις εκλογές είναι μειωμένο. Τα οικονομικά τους βάρη είναι τόσο μεγάλα ώστε δεν τους επιτρέπουν να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες είτε σε επίπεδο συνδρομών, είτε σε επίπεδο ΓΕΜΗ.

Διαβάστε επίσης