Επιστολή του Επιμελητηρίου Έβρου για να μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα τουρίστες από την Τουρκία

 Επιστολή του Επιμελητηρίου Έβρου για να μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα τουρίστες από την Τουρκία

Με ημερομηνία 7 Ιούλη το Επιμελητήριο Έβρου έστειλε επιστολή στον επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή. Ζητά να επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα (από τους Κήπους και τις Καστανιές) τουριστών από την Τουρκία:

«Κατόπιν της μερικής άρσης των περιορισμών που είχαν επιβληθεί για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, πλέον επαναλειτουργούν τα τελωνεία της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ήτοι Καστανεών και Κήπων.

Ωστόσο, τα τελωνεία εξυπηρετούν μόνο εξερχόμενους από την Ελλάδα και όχι εισερχόμενους προς την Ελλάδα.  Εκτιμούμε ότι ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να αλλάξει και αιτούμεθα την επανεξέτασή του, καθότι επιδρά αρνητικά στην τοπική οικονομία.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ειδικά οι αγορές της Τουρκίας είναι πολύ φθηνότερες έναντι της ελληνικής (λόγω της τεράστιας υποτίμησης της τουρκικής λίρας που ορίζει και την ισοτιμία της με το ευρώ) και προτιμώνται από Έλληνες καταναλωτές με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τοπική και την εθνική οικονομία.

Το συγκεκριμένο γεγονός, βέβαια, χρήζει ολιστικής και ad hoc αντιμετώπισης (θυμίζουμε ότι είχε ξεκινήσει μία αξιέπαινη προσπάθεια, που όμως διεκόπη λόγω της πανδημίας) – ωστόσο οι τουριστικές επισκέψεις των Τούρκων στην περιοχή μας λειτουργούν μερικώς ως αντιστάθμισμα της «εκκροής» ελληνικού χρήματος.

Τούτων δοθέντων, προτρέπουμε τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία να επανεξετάσει την λειτουργία των τελωνείων εις τρόπον ώστε να επιτρέπεται από αυτά και η είσοδος τουριστών που θα τονώσουν -μερικώς έστω- την τοπική μας οικονομία.

Με δεδομένη την εμπιστοσύνη μας στο σύστημα ελέγχων που εφαρμόζει ο ΕΟΔΥ (που διαθέτει και μόνιμο προσωπικό για δειγματοληψίες), έχουμε την πεποίθηση ότι θα διασφαλιστεί στο ακέραιο η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού (δειγματοληπτικά τεστ, έλεγχος πιστοποιητικών εγγράφων κ.α.).

Ειδικά δε για το τελωνείο των Καστανεών, φρονούμε ότι η επαναλειτουργία του χρήζει επανεξέτασης εν συνόλω καθώς η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας από την μεταναστευτική κρίση του 2020 δεν έχει καμφθεί πλήρως.

Προσδοκούμε στην θετική σας ανταπόκριση».

Διαβάστε επίσης