Επιτέλους ουσία για την αποκατάσταση της πεσμένης γέφυρας

 Επιτέλους ουσία για την αποκατάσταση της πεσμένης γέφυρας

Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα εξέφρασε χθες την ικανοποίηση της για την απόφαση που έλαβε την Πέμπτη το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αντιπαρήλθε την κριτική που της ασκήθηκε για το ζήτημα της ευθύνης συντήρησης της γέφυρας, επικεντρώθηκε στην ουσία. Στα έργα που δρομολογήθηκαν. Αυτό άλλωστε έκανε και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Με πρώτο τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, άφησε στην άκρη (χωρίς να τα υποβαθμίσει) τα ζητήματα των γενικότερων ευθυνών κι ασχολήθηκε με την επόμενη μέρα της όλης κατάστασης. Αυτό έγινε με καθυστέρηση αρκετών μηνών αλλά στην Ελλάδα «κάλλιο αργά παρά ποτέ».
Η σύμβαση της Περιφέρειας με την Εγνατία Οδό ΑΕ δείχνει και κάτι ακόμη. Ορθά η Εγνατία Οδός ΑΕ από την αρχή, από την κατάρρευση της γέφυρας, ενεπλάκη στη συζήτηση για τις απαραίτητες εργασίες και μελέτες. Αν και ο Δήμος Καβάλας προσπάθησε να την αποφύγει (για άγνωστους λόγους), τελικά οι διαβουλεύσεις πάλι σε αυτήν κατέληξαν. Κακά τα ψέματα. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει την τεχνογνωσία, είναι η κατάλληλη να εμπλακεί σε μια υπόθεση που δυστυχώς έχει μπόλικο μέλλον.
Το επόμενο βήμα της διαδικασίας αφορά την έγκριση της προχθεσινής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όταν αυτό συμβεί τότε η Εγνατία Οδός ΑΕ θα αναλάβει δράση. Αρχικά θα κάνει εκτεταμένες αυτοψίες για να καταλήξει στο πρώτο συμπέρασμα. Αν η γέφυρα κατεδαφιστεί ή αν τμήμα της μπορεί να διατηρηθεί.
Δήλωση δημάρχου για την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου
Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα κλήθηκε χθες να σχολιάσει την απόφαση που έλαβε την Πέμπτη το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ για την υπογραφή σύμβασης της περιφέρειας με την Εγνατία Οδό Α, σχετικά με τις επόμενες ενέργειες για τη γέφυρα που κατέρρευσε.
Η δήμαρχος σχολίασε πολλές από τις απόψεις που ακούστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με τις οποίες η περιφέρεια δεν είχε καμία αρμοδιότητα στη συντήρηση της γέφυρας που κατέρρευσε. Ειδικότερα η κ. Τσανάκα δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ας λένε ότι θέλουν. Υπάρχουν νομικά επιχειρήματα που ούτε εγώ γνώριζα, αλλά και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν. Η περιφέρεια ΑΜΘ προσφέρθηκε να βοηθήσει ώστε να λυθεί το πρόβλημα κι αυτό είναι προς τιμήν της. Εμείς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στη σύμβαση με την Εγνατία Οδό, καθώς δε θα συνεισφέρουμε οικονομικά σε ότι γίνει στο εξής. Αντίθετα, αν και όταν χρειαστεί, θα υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με τον στρατό, εφόσον θα ασχοληθεί με την πεσμένη γέφυρα. Η σύμβαση μεταξύ της περιφέρειας και της Εγνατίας Οδού ΑΕ δεν απαιτούσε και τρίτο συμβαλλόμενο εταίρο».

Διαβάστε επίσης