• 20 Απριλίου 2024,

Έργο 2,9 εκ ευρώ στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων

 Έργο 2,9 εκ ευρώ στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων

Την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης υπέγραψε απόφαση ένταξης και χρηματοδότησης σημαντικού έργου στον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Έργο με προϋπολογισμό 2,9 εκ ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για το σύστημα πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου συμπεριλαμβανομένου και του αρχαίου θεάτρου.

Το έργο θα στηριχθεί σε χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δηλαδή σε μια νέα πηγή χρηματοδότησης που ανέκυψε από την Ε.Ε. λόγω της πανδημίας. Έχει προθεσμία ολοκλήρωσης την 31η Δεκέμβρη του 2025 και θα εκτελεστεί από την αρμόδια για τους Φιλίππους, Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας. Είναι το πρώτο έργο του Νομού Καβάλας με αυτήν την πηγή χρηματοδότησης κι ελπίζουμε όχι το μοναδικό.

Η Αρχαιολογική υπηρεσία προετοίμασε τις μελέτες που το προσεχές διάστημα θα εγκριθούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το έργο θα γίνει με αυτεπιστασία, όπως συνήθως εκτελούνται τα έργα της ίδιας υπηρεσίας. Προβλέπεται δε να ξεκινήσει το Καλοκαίρι και πάντα εκτός απροόπτου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού το φυσικό αντικείμενο του έργου περιγράφεται ως εξής:

«Η αρχαία πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε στις παρυφές των ελών που κάλυπταν το νοτιοανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας. Η πόλη των Φιλίππων είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας. Υποέργο 1: Υποστηρικτές ενέργειες για την εγκατάσταση πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων.

Στο πλίσιο του υποέργου 1 θα προσληφθεί από την Εφορία Αρχαιοτήτων Καβάλας με αυτεπιστασία το απαραίτητο προσωπικό για την επίβλεψη και τεκμηρίωση εργασιών – σχεδιαστική αποτύπωση – διάνοιξη ερευνητικών τομών και θα ανατεθεί η μελέτη πυρόσβεσης του Αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων. Η μελέτη θα περιλαμβάνει ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, στατική μελέτη και τεύχη δημοπράτησης.

Υπόέργο 2: Εγκατάσταση πυρόσβεσης. Η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων στο πλαίσιο του υποέργου 2 θα υλοποιήσει το έργο της πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου που θα περιλαμβάνει: Δεξαμενή νερού κατάλληλης χωρητικότητας, αντλητικό πυροσβεστικό συγκρότημα, δίκτυο σωληνώσεων, πυροσβεστικές φωλιές, πυροσβεστικούς κρουνούς κτλ. Το έργο θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

Διαβάστε επίσης