Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Καβάλας

 Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Καβάλας

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καβάλας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Στην Καβάλα λειτουργεί το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου που επί της ουσίας αποτελεί το απομεινάρι των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που λειτούργησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια είτε ως ιατρεία του ΕΟΠΠΥ είτε ως ΠΕΔΥ.

Με όλες τις “μεταρρυθμίσεις” των τελευταίων χρόνων η συγκεκριμένη δομή από τα χρόνια που λειτουργούσε ως πολυιατρείο του ΙΚΑ και που φυσικά δεν κάλυπτε τις ανάγκες σε ΠΦΥ των εργαζομένων της Καβάλας, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πλήρη απαξίωση, παρά τις προσπάθειες του προσωπικού που εργάζεται σε δύσκολες συνθήκες, καλούμενο να ανταποκριθεί σε ένα έργο πολύ πάνω από τις δυνατότητες του ΚΥ.

Πολύ περισσότερο αν αναλογιστούμε τις ανάγκες που προκύπτουν σε συνθήκες πανδημίας και τη συνολική υποβάθμιση στο σύνολο των δομών της Δημόσιας Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την εποχή της λειτουργίας του πολυιατρείου του ΙΚΑ όπου το ιατρικό προσωπικό απαριθμούσε περίπου 80 γιατρούς πολλών ειδικοτήτων και που και πάλι η αναμονή για τα ραντεβού ήταν πολύμηνη σε αρκετές περιπτώσεις, σήμερα στο Κέντρο Υγείας Καβάλας υπηρετούν μόλις 10 μόνιμοι και 5 επικουρικοί γιατροί, μόλις 5 ειδικοτήτων.

Αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και με το νοσηλευτικό προσωπικό. Άμεση είναι η ανάγκη για στελέχωση βασικών ειδικοτήτων όπως παιδίατροι, δερματολόγοι, οφθαλμίατροι, ψυχίατροι, παθολόγοι, γενικοί γιατροί.

Υπάρχει ανάγκη άμεσων προσλήψεων επίσης σε ακτινολόγους και χειριστές έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του ακτινολογικού τμήματος ώστε να λειτουργήσει πλήρως με βάση τις δυνατότητες του καινούργιου εξοπλισμού. Επίσης το Κέντρο Υγείας χρειάζεται να στηριχθεί και με επιπλέον διοικητικό προσωπικό.

Η υποτιθέμενη “συμπληρωματική” λειτουργία μίας και μοναδικής ΤΟΜΥ (αντί για τουλάχιστον 5 όπως προέβλεπε ο ελλιπέστατος σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης – 1 ΤΟΜΥ για 12.000 κατοίκους!) με 3 γενικούς γιατρούς και 1 παιδίατρο, χωρίς δηλαδή βασικές ειδικότητες όπως συμβαίνει και με το ΚΥ Καβάλας, για περίπου 4.000 ασθενείς που είναι εγγεγραμμένοι, δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε καν μπάλωμα.

Αυτή η κατάσταση στις δομές της ΠΦΥ οδηγεί σε υπερφόρτωση της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας με τα ραντεβού για τις περισσότερες ειδικότητες να απαιτούν μήνες αναμονής.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι να κατευθύνονται οι ασθενείς στην ακριβοπληρωμένη ιδιωτική υγεία ή και για ένα τμήμα τους, που ολοένα μεγαλώνει λόγω της οικονομικής ανέχειας, να αναβάλουν εξετάσεις, χρονίως πάσχοντες να μην έχουν τακτική και ολοκληρωμένη παρακολούθηση, συνολικά η δημόσια υγεία να επιβαρύνεται.

Παράλληλα, μεγάλο είναι το κτιριακό πρόβλημα που εδώ και χρόνια παραμένει άλυτο. Στο συγκεκριμένο κτίριο συστεγάζονται τα ιατρεία του Κέντρου Υγείας, οι διοικητικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, το φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ και τα ΚΕΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όποια ανακαίνιση έχει γίνει αφορούσε μόνο τον όροφο που στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και όχι τα ιατρεία του Κέντρου Υγείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Καβάλα με μαζικές προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας στο Κέντρο Υγείας.
  • Να επιλυθεί το κτιριακό πρόβλημα του Κέντρου Υγείας».

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με αποθηκευμένες εκρηκτικές ύλες και άλλα επικίνδυνα υλικά στον ελλαδικό χώρο, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης,  Νίκος Παπαναστάσης και Γιώργος Μαρίνος.

Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

«Οι ισχυρότατες εκρήξεις που συγκλόνισαν την Τρίτη 4 Αυγούστου το λιμάνι της Βηρυτού, με τα τραγικά αποτελέσματα δεκάδων νεκρών, χιλιάδων τραυματιών και τεράστιων υλικών καταστροφών στην πόλη, προκάλεσαν δημοσιεύματα, σε ελληνικά (έντυπα και ηλεκτρονικά) ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για ύπαρξη αντίστοιχων υλικών στη Ελλάδα, αποθηκευμένων σε απολύτως ακατάλληλες συνθήκες.

Μεταξύ άλλων γίνονται αναφορές για προσωρινά αποθηκευμένες και ευρισκόμενες υπό δικαστική διερεύνηση αποθηκευμένες εκρηκτικές ύλες σε χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων και σε ύπαρξη άγνοιας στις αρμόδιες υπηρεσίες για την κατάσταση που βρίσκονται αυτές οι εκρηκτικές ύλες.

Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, απαιτούνται σαφείς απαντήσεις και επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι Υπουργοί:

Πού και σε τι ποσότητες βρίσκονται αυτές οι αποθηκευμένες εκρηκτικές ύλες ή και χημικές ουσίες κατάλληλες για παρασκευή εκρηκτικών υλών;

Κάτω από ποιες συνθήκες βρίσκονται αυτές αποθηκευμένες;

Πληρούν οι συνθήκες αποθήκευσης τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία προϋποθέσεις και κυρίως τις αποστάσεις ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές;

Οι υπάρχουσες κρατικές ή ιδιωτικές βιομηχανικές υποδομές κατασκευής εκρηκτικών υλών, η αποθήκευση των σχετικών πρώτων υλών, αλλά και του παραγόμενου προϊόντος πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις ασφαλείας;

Τέλος, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης;»

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης