• 3 Μαΐου 2024,

Έτοιμος ο Ζέφυρος στην εποχή μετά τη Ζωή Βυζοβίτη

 Έτοιμος ο Ζέφυρος στην εποχή μετά τη Ζωή Βυζοβίτη

Δεν είναι σχήμα λόγου. Ούτε υπερβολή.

Από φέτος ο θερινός κινηματογράφος «Ζέφυρος» πέρνα σε μία νέα εποχή αφού πριν από λίγες εβδομάδες έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος που τον στήριξε όσο κανείς άλλος. Η Ζωή Βυζοβίτη.

Η απουσία της ήταν αισθητή ακόμη και στη χθεσινή συνέντευξη τύπου. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών σωστά σκέφτηκαν και στην είσοδο του θερινού κινηματογράφου έβαλαν ζωγραφισμένο το πρόσωπό της. Κάτι σαν φωτογραφία της. Ο Διαμαντής Σταγκίδης εξομολογήθηκε ότι τον Ζέφυρο εφέτος λόγω της απουσίας της Ζωής τον προετοίμασαν με συλλογική δουλειά όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο αντικαταστάτης της υπεύθυνος της Κινηματογραφικής Λέσχης θα αποφασιστεί αργότερα.

Η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με αναφορά στη Ζωή Βυζοβίτη, για την οποία ο Βαγγέλης Καμπουρίδης (πρόεδρος της Στέγης) είπε ότι ήταν η ψυχή του Ζεφύρου. Η πρώτη προβολή ταινίας το βράδυ της Κυριακής είναι αφιερωμένη στη Ζωή Βυζοβίτη. Εξ αυτού του λόγου η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό. Το πρώτο πολιτιστικό γεγονός στην ίδια αίθουσα έχει προγραμματιστεί να γίνει το Σάββατο το βράδυ. Είναι ένα αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη το οποίο χαρακτηρίζεται ως μουσικοθεατρικό. Ερμηνεία Αναστασία Μιροσνιτσένκο, στο ακορντεόν Θα είναι ο Κώστας Μπιτζηλαίος.

Τα υπόλοιπα που ανακοινώθηκαν χθες είναι κλασικά κινηματογραφικά θέματα. Ο Ζέφυρος ξεκίνα τις προβολές την Κυριακή με προοπτική να τελειώσει στα μέσα Σεπτέμβρη. Πολλά Θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες.
Οι ταινίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, είναι 9 καινούργιες και 15 παλιές που θα προβληθούν κυρίως Δευτέρες μέσω διαφόρων αφιερωμάτων. Στο facebook οι υπεύθυνοι του Ζεφύρου θα διαφημίζουν την προβολή της κάθε ταινίας, είτε είναι παλιά είτε είναι καινούργια. Αναρτώντας το σχετικό trailer αυτής ή και ένα σύντομο κείμενο για την υπόθεση της.

Όπως είπε ο Διαμαντής Σταγκίδης η αλλαγή της τεχνολογίας στον τομέα των μηχανών κινηματογραφικών προβολών υποχρεώνει την κινηματογραφική λέσχη του συνδέσμου να αναζητήσει χρήματα για να αγοράσει μία καινούργια δική της μηχανή. Μέχρι τώρα επιλέγει αλλες λύσεις για τη διαδικασία προβολής των ταινιών αλλά αυτές οι λύσεις περιορίζουν τον την γκάμα των ταινιών μέσα από τις οποίες γίνεται η επιλογή όσων προβάλλονται.

Η καινούργιας τεχνολογίας μηχανή ωστόσο είναι ακριβή. Για αυτό και η κινηματογραφική λέσχη ζητά τη συμπαράσταση των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης για να βρεθούν τα χρήματα και να αγοραστεί.

Διαβάστε επίσης