• 6 Μαΐου 2024,

Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας με εκδηλώσεις στο Ν. Καβάλας 6 με 12 Ιουνίου

 Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας με εκδηλώσεις στο Ν. Καβάλας 6 με 12 Ιουνίου

Εγκρίθηκαν αρχές του μήνα από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ οι εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλο το Νομό για την Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας.

Είναι εκδηλώσεις που ουσιαστικά επανέρχονται μετά τη διακοπή δύο ετών λόγω της καραντίνας. Πρόθεση της ΠΕ Καβάλας είναι να «απλωθούν» σε όλο το Νομό Καβάλας. Να φθάσουν – αν γίνεται- ακόμη και στη Λεκάνη, ακόμη και στο Θεολόγο της Θάσου.

Δυστυχώς η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που αφορά τις εκδηλώσεις δεν ήταν ομόφωνη. Σε μεγάλο βαθμό οι εκδηλώσεις στηρίζονται στην παρουσία στην περιοχή δύο κινητών μονάδων των Γιατρών του Κόσμου.

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ

Ο όρος δημόσια υγεία αναφέρεται στην επιστήμη και την τέχνη της πρόληψης των ασθενειών και της επιμήκυνσης της ζωής και της προαγωγής της υγείας.

Ο ορισμός αποδίδεται στον Edward Winslow (1920) και στον πληρέστερο ορισμό του δημόσια υγεία είναι η επιστήμη και η τέχνη για την πρόληψη των ασθενειών, την επιμήκυνση της ζωής και την προαγωγή της σωματικής υγείας και της αποδοτικότητας του ανθρώπου μέσω oργανωμένων προσπαθειών της κοινότητας, την εξυγίανση του περιβάλλοντος, τον έλεγχο των μολύνσεων της κοινότητας, την εκπαίδευση του ατόμου ως προς τις αρχές και την προσωπική υγιεινή, την οργάνωση των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών για την έγκαιρη διάγνωση και προληπτική θεραπεία της νόσου, καθώς και την ανάπτυξη κοινωνικού μηχανισμού που θα εξασφαλίζει σε κάθε άτομο βιοτικό επίπεδο κατάλληλο για τη διατήρηση της υγείας του.

Η διοργάνωση με την ονομασία «Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας», υπήρξε μία ιδέα των Υπηρεσιών της ΠΑΜΘ που υλοποιείται σε συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Δημόσια Υγείας από το 2018 (με δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας) και περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις που αφορούν στη σωματική και ψυχική υγεία όλων των ηλικιακών ομάδων. Οι αντίστοιχες διοργανώσεις 2018 και 2019 στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία και είχαν ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό όχι μόνο από πλευράς συμμετοχής αλλά και ως προς τα άμεσα αποτελέσματα στην ενημέρωση για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας στους ωφελούμενους που ανήκαν σε όλο το ηλικιακό φάσμα.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Οι δράσεις έχουν ως σκοπό αφενός την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού σε επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας, την εξοικείωση μαθητών τάξεων του Δημοτικού με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα ΑΜΕΑ αλλά και με το πνεύμα του εθελοντισμού, και την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με δωρεάν οφθαλμολογικό και οδοντιατρικό έλεγχο σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και απομακρυσμένες περιοχές της ΠΕ Καβάλας, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα που ακολουθεί (παρ. ΣΤ).

Οι ανωτέρω δράσεις θα πραγματοποιηθούν με την ευγενική συμμετοχή εθελοντών από τους Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας, την ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου», τον Σύλλογο Τυφλών «Σκύλοι Οδηγοί», τον Σύλλογο ΑΜΕΑ Ν. Καβάλας, την Δ/νση Πρωτ/θμιας Εκπ/σης Καβάλας και την συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων πανελλήνιάς εμβέλειας ως ομιλητών στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί με θέμα «Πανδημία COVID19: Η επόμενη μέρα»

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε Θέματα Δημόσιας Υγείας, και η μεταλαμπάδευση της ιδέας μας και σε άλλες Περιφέρειες της Χώρας. Οι προγραμματιζόμενες δράσεις κινούνται στα εξής πεδία του ευρύτερου πλαισίου της Δημόσιας Υγείας που αποτελούν και άξονες της φετινής διοργάνωσης: 1. Άτομα με Αναπηρία. 2. Πρόληψη –Εθελοντισμός. 3. Αιμοδοσία. 4. Πανδημία-Επιπτώσεις. Στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή διάχυση σε όλη την έκταση της ΠΕ Καβάλας χωρικά, με ιδιαίτερη στόχευση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ:

Θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις με βάση τις επικρατούσες κατά τον χρόνο διενέργειας συνθήκες και τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα: Δευτέρα 6/6: Διαδραστικές δράσεις μαθητών από Δημοτικά σχολεία της πόλης της Καβάλας με την ομάδα ΑΜΕΑ «σκύλοι οδηγοί» και τον Σύλλογο ΑΜΕΑ Ν. Καβάλας στο Πάρκο Φαλήρου.

Τρίτη 7/6: Διαδραστικές δράσεις μαθητών από Δημοτικά σχολεία Δ. Παγγαίου με την ομάδα ΑΜΕΑ «σκύλοι οδηγοί» και τον Σύλλογο ΑΜΕΑ Ν. Καβάλας στην Ελευθερούπολη. Τετάρτη 8/6: Παρέμβαση της Κινητής Οφθαλμολογικής και Οδοντιατρικής μονάδας των Γιατρών του Κόσμου και με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας στο Κέντρο Χρονίων Παθήσεων Ελευθ/λης με σκοπό τον εξέταση των ωφελούμενων της εν λόγω δομής στην πρόληψη οφθαλμολογικών και οδοντιατρικών παθήσεων.

Ημερίδα με συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών στο ξενοδοχείο «ΛΟΥΣΥ» στην Καβάλα με θέμα: «Πανδημία COVID19: Η επόμενη μέρα». Πέμπτη 9/6: Παρέμβαση της Κινητής Οφθαλμολογικής Μονάδας των Γιατρών του Κόσμου με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας στην κοινότητα Θεολόγου του Δήμου Θάσου. Παρασκευή 10/6: Παρέμβαση της Κινητής Οφθαλμολογικής Μονάδας των Γιατρών του Κόσμου και με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας στην κοινότητα Λεκάνης του Δήμου Νέστου.

Διαβάστε επίσης