• 19 Μαΐου 2024,

Σύντομα κλιμάκιο εθελοντών πυροσβεστών στην παραλία Οφρυνίου- Συνέντευξη του Στέργιου Κεχαγιά

 Σύντομα κλιμάκιο εθελοντών πυροσβεστών στην παραλία Οφρυνίου- Συνέντευξη του Στέργιου Κεχαγιά

Ο εκπαιδευτικός κ. Στέργιος Κεχαγιάς είναι σύμβουλος του Δήμου Παγγαίου σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Κι είναι κι ένας εθελοντής, ακούραστος και χρήσιμος για αυτά τα σημαντικά ζητήματα. Η δουλειά που γίνεται στο Δήμο Παγγαίου δυστυχώς δεν φαίνεται. Είναι δουλειά συστηματική κι είναι δουλειά που γίνεται όλο το χρόνο. Και τώρα, στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Η συζήτηση με τον κ. Κεχαγιά είχε ειδήσεις. Είδηση πρώτη. Το κλιμάκιο εθελοντών πυροσβεστών που σύντομα θα υπάρξει στην παραλία Οφρυνίου. Είδηση δεύτερη οι απινιδωτές που εγκαθίστανται συνεχώς και η εκπαίδευση των πολιτών για να τους χρησιμοποιούν. Υπάρχει επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που θα γίνει το επόμενο διάστημα στην Ελευθερούπολη, σε θέματα θάλασσας.

Η συνέντευξη

Ερ: Είστε έτοιμοι στο Δήμο Παγγαίου, όσον αφορά την αντιπυρική περίοδο η οποία ξεκίνησε;

Απ: Έτοιμος με θέματα πολιτικής προστασίας δεν είσαι ποτέ. Απλά προετοιμάζεσαι έγκαιρα έτσι ώστε να αντιμετωπίσεις όποτε προκύψει το οποιοδήποτε περιστατικό. Να είσαι τουλάχιστον στο υψηλότερο βαθμό προετοιμασίας γιατί υπάρχουν πάντοτε οι αστάθμητοι παράγοντες. Ξέρετε εφαρμόζεται ενίοτε ο κανόνας του 80-20%. Συνήθως έχεις το 80% είτε των μέσων, είτε του ανθρώπινου δυναμικού. Φροντίζουμε οπότε να είμαστε έτοιμοι σε ένα μεγάλο βαθμό έτοιμοι.

Ερ: Πέρσι η σημαντικότερη φωτιά στο Νομό μας ήταν στους Αντιφιλίππους, στο Δήμο Παγγαίου.

Απ: Ακριβώς. Εκεί φάνηκε και η ετοιμότητα του Δήμου Παγγαίου.Κυρίως όμως η μεγάλη σημασία που έχει το τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας και το επίπεδο συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Δήμος Παγγαίου τα τελευταία χρόνια με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Φάνηκε και η ετοιμότητα της Πυροσβεστικής αλλά και γενικότερα όλων των υπηρεσιών να συνδράμουν. Επίσης να σημειώσουμε τη βοήθεια των όμορων Δήμων με μηχανήματα, με υδροφόρες να καλύψουμε εκείνο το περιστατικό το οποίο πραγματικά ήταν πολύ δύσκολο.

Ερ: Το μεγάλο θέμα είναι αν το Δασαρχείο που είναι το πλέον αρμόδιο, έκανε στο διάστημα που προηγήθηκε συντήρηση στις αντιπυρικές ζώνες και στους δασικούς δρόμους; Υπάρχει η εντύπωση ότι δεν έκανε τίποτα.

Απ: Στο τελευταίο συμβούλιο που είχαμε με το συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας η κ. Δασάρχης ενημέρωσε ότι έχει φέτος διαθέσιμα 25.000 ευρώ για δράσεις στο Παγγαίο και άλλες 25.000 ευρώ για το Σύμβολο. Εκτιμώ για τον όγκο κυρίως του Παγγαίου αλλά και του Σύμβολου και με την επισκεψιμότητα που έχουν την καλοκαιρινή περίοδο, πρέπει να γίνουν πολύ σοβαρότερα πράγματα όσον αφορά την προστασία του δασικού πλούτου μας. Δε θα κρίνω εγώ το Δασαρχείο. Είναι ένας αρμόδιος φορέας, είναι μια σημαντική υπηρεσία η οποία παρέχει κρίσιμες και χρήσιμες υπηρεσίες στο Ελληνικό κράτος.

Ερ: Όσα δεν τα κάνει το Δασαρχείο, το κράτος, μετά τα κάνει ο Δήμος. Μέχρι όμως που μπορεί να φτάσει ο κάθε Δήμος;

Απ: Καλώς ή κακώς οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια με την αυξημένη αποκέντρωση που υπάρχει, έχουν επωμισθεί πάρα πολλές αρμοδιότητες χωρίς να υπάρχουν αυξημένες χρηματοδοτήσεις.  Για μας στο Δήμο Παγγαίου η επιχορήγηση που έρχεται για θέματα πολιτικής προστασίας αξιοποιείται στο σύνολο της. Στη προετοιμασία για την αντιμετώπιση όχι μόνο των καλοκαιρινών πυρκαγιών αλλά μην ξεχνάτε ότι έχουμε και ακραία καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια του χειμώνα. Αντιπλημμυρικά, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις κτλ. Θα πρέπει ο Δήμος σε επίπεδο πολιτικής προστασίας να είναι όλο το χρόνο σε ετοιμότητα. Το πολιτικό όφελος από μια προληπτική δράση συχνά είναι πολύ μικρό. Αν η δράση αυτή είναι επιτυχημένη, η καταστροφή δε θα γίνει ποτέ. Τα οφέλη όμως που προκύπτουν από την αντιμετώπιση μιας καταστροφής άμεσα αποδίδονται στους Δήμους. Στους Δήμους οι έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι σε περιόδους κρίσης ο πληθυσμός απευθύνεται κυρίως στο Δήμο.

Ερ: Έχετε εθελοντές;

Απ: Έχουμε και μάλιστα τους εκπαιδεύουμε τακτικά σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευθερούπολης. Η οποία είναι αξιόμαχη και εξαιρετικά οργανωμένη. Μάλιστα φέτος πρώτη φορά, αφού δεν έχει λειτουργήσει το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο στην Παραλία Οφρυνίου, σε συνεννόηση πάντα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ένα όχημα της Πυροσβεστικής (το οποίο τα παλαιότερα χρόνια περιπολούσε και ήταν σε κατάσταση ετοιμότητας στο δασάκι της Εξοχής) φέτος με ενέργειες και με την παρότρυνση του Δήμου και του Δημάρχου του κ. Αναστασιάδη και σε συνεργασία με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο ο οποίος είναι εξαιρετικός  Διοικητής Πυροσβεστικής στην Ελευθερούπολη, θα βρίσκετε πλέον στην Παραλία Οφρυνίου, έτσι ώστε να επέμβει άμεσα αν συμβεί το οποιοδήποτε περιστατικό.

Ερ: Επόμενος στόχος να έχετε εθελοντές πυροσβέστες όλο το χρόνο ή μόνο το καλοκαίρι στην Παραλία Οφρυνίου;

Απ: Ο στόχος είναι το εθελοντικό κλιμάκιο να καλύπτει τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όλο το χρόνο. Έχουν γίνει ήδη όλες οι απαραίτητες διεργασίες με ευθύνη του γενικού γραμματέα του Δήμου κ. Γιώργου Καλλινικίδη. Έχουν εκπαιδευτεί οι εθελοντές από την Πυροσβεστική. Είμαστε σε καλό επίπεδο έτσι ώστε άμεσα και μόλις ξεπεραστούν ορισμένα γραφειοκρατικά προβλήματα να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει αυτός ο εθελοντικός πυροσβεστικός σταθμός στην Παραλία Οφρυνίου. Σε επίπεδο πολιτικής προστασίας σαν Δήμος Παγγαίου έχουμε ετοιμάσει και τις επόμενες ημέρες θα γίνει μια ημερίδα και εκπαιδεύουμε πολίτες κυρίως αυτούς που ασχολούνται με τη θάλασσα, ερασιτέχνες ψαράδες κτλ. Είναι μια πολύ σημαντική ημερίδα η οποία θα γινόταν πέρσι την ημέρα που εκδηλώθηκε η φωτιά στους Αντιφιλίππους. Με θέμα είναι η ασφάλεια στη θάλασσα. Με ομιλητή και Αντιναύαρχο εν Αποστρατεία του Λιμενικού Σώματος. Μια ημερίδα που έχει στόχο να προστατεύσει, να μεταφέρει γνώσεις, να αυξήσει το επίπεδο γνώσεων και ετοιμότητας και των ίδιων των Λιμενικών με θέμα την προστασία των πολιτών στη διάρκεια της παραμονής τους στη θάλασσα, είτε είναι ερασιτέχνες ψαράδες, είναι κατά επάγγελμα ψαράδες, είτε λουόμενοι στις παραλίες του Δήμου Παγγαίου. Ένα ακόμη σημαντικό που ήθελα να αναφέρω είναι ότι πλέον ο Δήμος Παγγαίου πέρα απ` ότι άλλο έχει κάνει όσον αφορά την πολιτική προστασία, έχουμε εγκαταστήσει και έχουμε στήσει ένα δίκτυο απινιδωτών σε όλες τις περιοχές απομακρυσμένες ή περιοχές που προβλέπονται από το νόμο ότι πρέπει να υπάρχουν απινιδωτές για την αντιμετώπιση εκτάκτων προβλημάτων υγείας σε πολίτες. Έχουμε ήδη εγκαταστήσει 12 και δυο συστήματα σύγχρονης τηλειατρικής στο ιατρείο της Νέας Περάμου και στο αγροτικό ιατρείο της Νικήσιανης. Ταυτόχρονα έχουμε εγκαταστήσει 12 απινιδωτές σε αγροτικά ιατρεία, σε κοινόχρηστους χώρους και σε αθλητικούς χώρους όπως προβλέπεται και συνεχίζουμε. Παράλληλα δεν έχουμε εγκαταστήσει μόνο απινιδωτές αλλά έχουμε εκπαιδεύσει 60 εθελοντές σε όλο το Δήμο Παγγαίου από το Οφρύνιο μέχρι τη Νικήσιανη οι οποίοι έχουν πλέον και τη γνώση και την εμπειρία της χρήσης.

Διαβάστε επίσης