• 19 Μαΐου 2024,

Φίλιππος Αναστασιάδης: «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για τη μνήμη των 8 θυμάτων της συντριβής του αεροπλάνου»

 Φίλιππος Αναστασιάδης: «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για τη μνήμη των 8 θυμάτων της συντριβής του αεροπλάνου»

Ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης παρακολουθεί στενά την υπόθεση της συντριβής του αεροπλάνου σε αγροτική έκταση κοντά στους Αντιφιλίππους.

Μιλώντας στην Πρωινή ουσιαστικά ανακοινώνει τη λήξη του συναγερμού και την καθημερινή ομαλοποίηση και περισσότερο της κατάστασης. Από την άλλη πλευρά ως επικεφαλής του Δήμου Παγγαίου είναι κατηγορηματικός. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, σημειώνει, για τη μνήμη των 8 θυμάτων.

Συζητάμε με τους συγγενείς τους, συμπληρώνει. Ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει σχετικό μνημείο. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρεται στους 8 ανθρώπους που χάθηκαν και ήταν ηλικίας από 35 έως 50 ετών.

Η συνέντευξη

Ερ: Που είμαστε με το θέμα της συντριβής του αεροπλάνου; Συνεχίζεται η περισυλλογή;

Απ: Συνεχίζεται η περισυλλογή. Εκτιμώ ότι μέχρι νωρίς το πρωί(χθες) θα ανακοινώσουμε τη ζώνη η οποία θα δοθεί προς χρήση στους καλλιεργητές της περιοχής. Είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, έχει προχωρήσει αρκετά η όλη διαδικασία. Θα μείνει δεσμευμένο ένα τμήμα το οποίο θα είναι πάρα πολύ κοντά στο χώρο της συντριβής. Συνολικά γύρω στα 150 στρέμματα τα οποία θα μείνουν δεσμευμένα ως το τέλος για να γίνει ένας εξονυχιστικός έλεγχος ώστε σιγά- σιγά να αποκατασταθεί η ομαλότητα και εκεί.

Ερ: Αυτό που λένε ότι σκορπίστηκαν πυρομαχικά μακριά από το σημείο της συντριβής, είναι θεωρητικό, είναι υποψία ή αποδείχτηκε στην πράξη;

Απ: Δεν αποδείχτηκε στην πράξη. Ότι έχει βρεθεί είναι μέσα στο χώρο αυτό. Στο στενό χώρο της συντριβής ο οποίος περικλείεται από μια ζώνη, από κάποιους δρόμους που έχουμε χαράξει από την αρχή. Εκεί απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση να περάσει οποιοσδήποτε. Περικλείεται αυτό και φυλάσσεται από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

Ερ: Πόσοι αγρότες θίγονται ως προς τις εκτάσεις τους;

Απ: Η ακτίνα  ήταν γύρω στα 500 μέτρα αλλά τώρα πλέον  θα περιοριστεί κατά πολύ. Οι αγρότες οι οποίοι που είχαν κτήματα μέσα στη συγκεκριμένη ζώνη, μέσα στους δρόμους που είχαμε χαράξει στην αρχή, δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα κτήματα τους. Απ` όπου περνάει ο στρατός προκειμένου να γίνει σωστά και με επιμέλεια η δουλειά του, καταστρέφονται οι παραγωγές.

Ερ: Προβλέπονται αποζημιώσεις; Θα γίνει κάποια προσπάθεια;

Απ: Αποζημιώσεις σε κάθε περίπτωση θα γίνουν. Το ζητούμενο είναι ποιος θα είναι ο φορέας που θα αποζημιώσει. Είναι ένα πρωτοφανές και ιδιαίτερο περιστατικό. Πρωτόγνωρο θα έλεγα.  Υποθετικά θα μπορούσε να αποζημιώσει η εταιρεία. Είναι μια περίπτωση. Η ασφάλεια του αεροπλάνου. Αν δε βρεθεί λύση τότε θα το δούμε γενικά με την πολιτεία. Ίσως με ένα ειδικό κονδύλιο. Σε κάθε περίπτωση αυτό που συζητάμε και αυτό που πιέζουμε και ενώ έχω μιλήσει και εγώ με ανθρώπους της κυβέρνησης, είναι ότι πρέπει σίγουρα  να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές.

Ερ: Το πράγμα όσο περνάει ο καιρός ηρεμεί, καταλαγιάζει. Μετά τον τρόμο και το φόβο, έχουμε φτάσει να λέμε ότι τα πράγματα τελειώνουνε, η έρευνα εκεί τελειώνει και λήγει το θέμα.

Απ: Πραγματικά αυτό δείχνει. Όντως οι δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο δεν είναι λίγες. Είχαν ξεκινήσει με δυο ομάδες των 7 ατόμων. Τώρα επιχειρούν 8 ομάδες, 56 στρατιωτικοί. Είναι υπεύθυνοι και άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο. Επιχειρούν πρωί και απόγευμα. Η δουλειά γίνεται σωστά με επιμέλεια, πολύ καλή  συντονισμένα. Σήμερα (χθες) θα έρθει στο χώρο και ο Στρατηγός, ο Διοικητής του 3ου σώματος στρατού. Προχωράει καλά η όλη υπόθεση.

Ερ: Υπάρχει κάτι σκοτεινό σε αυτή την ιστορία; Γράφονται και σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Απ: Είναι δυο διαφορετικά θέματα. Το πρώτο κομμάτι το οποίο το γνωρίζαμε το ίδιο το βράδυ όταν οι άνθρωποι της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής και του Στρατού, μας βεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κάτι επικίνδυνο όσον αφορά τη ραδιενέργεια. Όμως έπρεπε να ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί. Ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί και στις δηλώσεις μας και στις κινήσεις μας. Τη δεύτερη μέρα το μεσημέρι όταν το ειδικό κλιμάκιο, ήρθε στο σημείο της συντριβής του αεροπλάνου και μπήκε να κάνει τις μετρήσεις, δήλωσα και εγώ συγκεκριμένα, επίσημα πλέον, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτό το λέω με σιγουριά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη ραδιενέργεια, με τα χημικά κτλ. Δεν ήταν υπερβολική η ανησυχία μας τα πρώτα λεπτά της συντριβής. Δε γνωρίζαμε στην αρχή το παραμικρό. Ήρθαν και το επιβεβαιώσανε οι άνθρωποι από το Υπουργείο την Κυριακή το μεσημέρι. Δεν υπάρχει θέμα μας είπαν, ούτε για την περιοχή, ούτε για τους ανθρώπους μας, ούτε για τις θάλασσες μας, ούτε για τα προϊόντα μας. Το δεύτερο που κάνουμε πέρα από αυτή τη ζώνη την περιορισμένη, την ελεγχόμενη, βλέπουμε και τα προϊόντα τα οποία έχουν τυχόν πληγεί από βαρεία μέταλλα κτλ. Μιλώ με το Πανεπιστήμιο της Γεωπονίας ΑΜΘ. Είναι ένα θέμα το οποίο παρακολουθούμε και δεν είναι ανησυχητικό και για τους ανθρώπους της περιοχής μας και για την αγροτική οικονομία.

Διαβάστε επίσης