«Φιόγκος ο Τζιτζιφιόγκος» από τον «παραμυθά» Άγγελο Ραυτόπουλο

 «Φιόγκος ο Τζιτζιφιόγκος» από τον «παραμυθά» Άγγελο Ραυτόπουλο

Οι Εκδόσεις iWrite και ο Άγγελος Ραυτόπουλος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου, με τίτλο «Φιόγκος ο Τζιτζιφιόγκος», την Τετάρτη 24 Απριλίου, ώρα 18:00, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός». Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει κουκλοθέατρο, μουσική και ζωγραφική! Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής, η καλή διάθεση και τα χαμόγελα σας.

Ο Άγγελος Ραυτόπουλος γράφει παραμύθια, για όποιους έχουν την ανάγκη να συνεχίζουν να διαβάζουν παραμύθια και για όσους συνεχίζουν να νιώθουν παιδιά. Ο Άγγελος ποτέ δε σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να γράψει παραμύθια, αν και όταν ήταν μικρός κυριολεκτικά τα λάτρευε.

Προ 7ετίας κι ενόσω δούλευε σε μεγάλο βιβλιοπωλείο της πόλης, διαπίστωσε ότι τα παραμύθια που κυκλοφορούσαν στα ράφια δεν τον κάλυπταν, ή ότι ο ίδιος ορισμένα σημεία των κειμένων θα τα άλλαζε. Επειδή λοιπόν είχε άποψη θέλησε κάποια στιγμή να γράψει ένα παραμύθι, το οποίο ωστόσο αλλιώς άρχισε κι αλλιώς του βγήκε. Οπότε το άφησε στην άκρη μέχρι που το ξέχασε.

Όμως η πορεία τα έφερε έτσι ώστε ο Άγγελος ευτύχησε να δει δημοσιευμένο το πραμύθι του «Το αγγελάκι που έλαμψε ξανά», χωρίς να υποψιάζεται πως το εγχείρημα θα είχε και συνέχεια. Η δημιουργία ενός παραμυθιού είναι ένα υπέροχο ταξίδι, ομολογεί ο Άγγελος Ραυτόπουλος κι αυτό ακριβώς τον οδήγησε στην έκδοση του δεύτερου παραμυθιού «Κόντο η καμηλοπάρδαλη», ενώ εντός του Απριλίου θα κυκλοφορήσει και το τρίτο του παραμύθι.

Πολλές φορές τον ρωτούν πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γράφει παραμύθια για ηλικίες 4-6 ετών, από τη στιγμή που οι σελίδες είναι ομολογουμένως περιορισμένες αριθμητικά. Κι ο «παραμυθάς» Άγγελος απαντά ότι ευκολότερα εκφράζεται με 5 παρά με 15 αράδες.

Δηλαδή του είναι ευκολότερο να αφαιρεί πράγματα παρά να προσθέτει. Επίσης, ποτέ δεν καταπιέζει τον εαυτό του προκειμένου να γράψει ένα παραμύθι, ειδικά όταν δε βρίσκεται στην κατάλληλη διάθεση.

Εξάλλου, όλα τα παραμύθια του έχουν γεννηθεί σε περίεργες ώρες, ακόμη κι όταν τυχαίνει να μην έχει μαζί του χαρτί για να σημειώσει τις ιδέες του, επομένως αναγκάζεται να καταχωρεί τα σχετικά στο κινητό του τηλέφωνο.

Τα τρία μέχρι στιγμής παραμύθια του Άγγελου προέκυψαν από ένα συνδυασμό εμπνεύσεως και προσωπικής εμπειρίας. Για παράδειγμα ο «Κόντο η καμηλοπάρδαλη» που αναφέρεται στη διαφορετικότητα, βασίστηκε στο γεγονός ότι ο Άγγελος στη μικρή του ηλικία είχε γίνει στόχος bulling ως ευτραφές παιδί, αλλά και στο γεγονός ότι είχε γεννηθεί στην Αυστραλία κι άρα είχε συνηθίσει σε άλλο τρόπο ζωής πριν έρθει στην Ελλάδα.

Πράγματα που είτε βλέπει, είτε ακούει, καταφέρνουν να του ξυπνούν τις δικές του εμπειρίες και να τον οδηγούν σε μια νέα ιδέα. Κατά την άποψη του Άγγελου, τα παραμύθια γράφονται με απώτερο σκοπό να διδάξουν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους.

Φροντίζει να διαβάζει ανελλιπώς παραμύθια και το πλέον αγαπημένο του είναι «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη» του EricCarle, που ήταν και το πρώτο παραμύθι το οποίο είχε διαβάσει στο νηπιαγωγείο της Αυστραλίας.

Δε φλερτάρει πάντως με την ιδέα συγγραφής ενός παραμυθιού για μεγάλους, αν και στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχει εδώ και χρόνια μια ιδέα για κάποιο βιβλίο «αυτοβελτίωσης» του ανθρώπινου εγωισμού.

Την εικονογράφηση των δύο πρώτων παραμυθιών είχε επιμεληθεί η Χριστίνα Μπιλμπίλη, από τη Νέα Πέραμο, ενώ στο τελευταίο του βιβλίο την εικονογράφηση ανέλαβε ο Βολιώτης εκπαιδευτικός καλών τεχνών Λευτέρης Βελέτζας.

*Ο Άγγελος Ραυτόπουλος γεννήθηκε και έζησε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας τα πρώτα οχτώ χρόνια της ζωής του. Το 1996 μετακόμισε με την οικογένειά του στον τόπο καταγωγής του, την όμορφη Λευκάδα, στο χωριό Άγιος Πέτρος. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Βιομηχανική Πληροφορική του ΤΕΙ Καβάλας και βρίσκεται σε εξέλιξη το Μεταπτυχιακό του στη Διοικητική Επιστήμη και τα Πληροφοριακά Συστήματα. Αγαπάει τη φωτογραφία και τη δημιουργική γραφή. Λατρεύει τα παιδιά και η φαντασία του μεγαλουργεί όταν μοιράζεται σκέψεις μαζί τους. Όνειρο του να δημιουργήσει ακόμη πολλά παραμύθια για τους μπόμπιρες και τις νεράιδες της ζωής του.

**Το κείμενο βασίστηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Άγγελος Ραυτόπουλος στη ραδιοφωνική εκπομπή «Σαν παλιό ραδιόφωνο» και στον Βαγγέλη Ευαγγελίδη, τη Δευτέρα 11/3/2024 από τη συχνότητα του Ράδιο ΠΡΩΙΝΗ.

Διαβάστε επίσης