• 30 Απριλίου 2024,

Ο Πασχάλης και οι στενοί δεσμοί του με την Καβάλα

 Ο Πασχάλης και οι στενοί δεσμοί του με την Καβάλα

Όποιο είδος, σε όποια χρονική περίοδο και όποιον χώρο διασκέδασης κι αν επιλέξουμε, το μουσικό πρόγραμμα που θα μας ψυχαγωγήσει εκτός από τα υπόλοιπα τραγούδια, κατά ένα μαγικό τρόπο, σχεδόν πάντα θα περιλαμβάνει και τα κομμάτια του Πασχάλη.

Εδώ και δεκαετίες οι μεγάλες επιτυχίες του τραγουδιστή αποτελούν μια σταθερά καλή μουσικοχορευτική επιλογή για το κοινό, παραμένοντας διαχρονικές και αγαπημένες. Ο Πασχάλης λοιπόν, όταν καλείται να απαντήσει σε ποιους λόγους οφείλεται αυτή η διαχρονικότητα, αναφέρεται στην καλή ποιότητα των τραγουδιών που αγαπήθηκαν από γενιές και συνεχίζουν ν’ αγαπιούνται.

Ακόμη και για τον ίδιο τον τραγουδιστή αποτελεί αξιοπερίεργο το γεγονός ότι κοντά εξήντα χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε «Ο τρόπος» και το «Σχολείο», αυτά όχι μόνο ακούγονται αλλά και τα γνωρίζουν όλα τα πιτσιρίκια.

Ομοίως κι όπου εμφανίζεται ζωντανά ο Πασχάλης, όταν τραγουδά το «Παραδώσου λοιπόν» και το «Αν μια μέρα σε χάσω», επικρατεί κυριολεκτικά πανδαιμόνιο στο κοινό. Επιπλέον, όλες του οι εμφανίσεις είναι sold out, προφανώς γιατί το ρεπερτόριο που επιλέγει είναι πασίγνωστο και πολυαγαπημένο!

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗ ΜΥΡΟΒΟΛΟ

Ο Πασχάλης έχει εμφανιστεί στην Καβάλα, όχι μόνο στην ακτή TOSCA, αλλά και τον Οκτώβρη του 2023 στην τελευταία διοργάνωση του «Ραντεβού στην Ερυθρού». Ήταν μια θαυμάσια ζωντανή εμφάνιση, με αφάνταστη ενέργεια και μαζική συμμετοχή, την οποία οι Καβαλιώτες απόλαυσαν.

Ο τραγουδιστής επέστρεψε και πάλι στην πόλη μας το Σάββατο 13 Απριλίου για μια ζωντανή εμφάνιση στη «Μυροβόλο Άνοιξη», με τον συνεργάτη του STELIOMAC στην κιθάρα και το τραγούδι. Έχει παλιούς και στενούς δεσμούς με την Καβάλα, όπως εξηγεί ο Πασχάλης, που έχει γεννηθεί στο Δοξάτο Δράμας.

Ως πιτσιρίκος λοιπόν ερχόταν τα καλοκαίρια στην Καλαμίτσα για τα μπάνια του. Η πόλη επομένως του γεννά όμορφες παιδικές αναμνήσεις. Αλλά κι αργότερα, όταν άρχισε την καλλιτεχνική του πορεία, πάντα φρόντιζε να εμφανίζεται με τα συγκροτήματά του στην Καβάλα.

Θυμάται εμφανίσεις στο ΝΟΚ, αλλά και στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝΑ με τους «Olympians». Πολλές φορές επίσης εμφανίστηκε στην πόλη μας και όταν πλέον συνέχισε την σόλο καριέρα του. Άρα η προσωπική του σχέση με την Καβάλα είναι μακρόχρονη. Ένα εκπληκτικό πρόγραμμα πάντως υπόσχεται ο Πασχάλης για το Σαββατόβραδο στη «Μυροβόλο».

Η EUROVISIONΚΑΙ Η ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ

Το «Μάθημα Σολφέζ» ήταν η ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 1977, ερμηνευμένο στα ελληνικά από τους Πασχάλη Αρβανιτίδη, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσσυ Αργυράκη.

Ο Πασχάλης επομένως έχει καταχωρήσει στο πλούσιο βιογραφικό του και την εμπειρία συμμετοχής στην ευρωπαϊκή μουσική διοργάνωση. Ζητήσαμε τη γνώμη του για τη φετινή συμμετοχή της χώρας μας στη διοργάνωση, με το «Ζάρι» που ερμηνεύει ηΜαρίνα Σάττι κι εκείνος σημείωσε: «Το συγκεκριμένο τραγούδι μου δημιουργεί απορία.

Πρόκειται για μία αξιόλογη μεν καλλιτέχνιδα, ωστόσο η πρόταση που κάνει μ’ ένα πολυμορφικό τραγούδι είναι πολύ ιδιαίτερη. Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκπροσώπηση της χώρας μας, παρόλα αυτά παραμένω επιφυλακτικός.

Διανύουμε τη φάση της μουσικής παγκοσμιοποίησης όπου όμως η εικόνα υπερέχει του ήχου. Άρα θα έχει σημασία και η σκηνική εικόνα του τραγουδιού στη διοργάνωση. Φυσικά και εύχομαι το γενικό σύνολο να είναι θεαματικό και να κερδίσει τις εντυπώσεις»

Η μουσική νοσταλγία και η επιστροφή σε ήχους του ’60, του ’70 και κυρίως του ’80 είναι για τον Πασχάλη αναπόφευκτο, αφού ο κόσμος προτιμά να γυρνά σε γνώριμα κι αγαπημένα τραγούδια που έγραψαν τη δική τους χρυσή ιστορία.

Οι σημερινές μουσικές προτάσεις των σύγχρονων καλλιτεχνών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αρκούντως περίεργες. «Κάποτε γράφαμε κομμάτια με απώτερο σκοπό να τα αγαπήσουν οι νοικοκυρές και να τα τραγουδούν στην κουζίνα τους.

Αναρωτιέμαι, σήμερα οι σύγχρονες γυναίκες τι είδους μουσική τραγουδούν στην κουζίνα τους;» διατύπωσε ένα ρητορικό ερώτημα ο Πασχάλης και συμπλήρωσε: «Πόσο διαχρονικά και κλασικά δύνται να γίνουν τα τραγούδια που σήμερα γράφονται και κυκλοφορούν;»

Ο ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΠ

O Πασχάλης Αρβανιτίδης είναι ο πρωτεργάτης της ελληνικής ποπ σκηνής και έχει τραγουδήσει μερικές από τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες. Πρόκειται για τον σούπερ σταρ της δεκαετίας του 1970, που οι εμφανίσεις του απαιτούσαν την παρουσία της αστυνομίας, καθώς οι αναρίθμητες θαυμάστριές του βρίσκονταν σε υστερία.

Έχει ηχογραφήσει πάνω από 30 μεγάλους δίσκους και πολλοί εξ αυτών έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι ξεπερνώντας τα 200.000 αντίτυπα, ενώ η επιτυχία του έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Γεννήθηκε στο Δοξάτο Δράμας στις 24 Αυγούστου του 1946.

Περίπου στην ηλικία των δεκαέξι, δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα, τους Drugstoremen, μετά τους Brahms και στα δεκαοκτώ του τους Olympians. Ως τραγουδιστής και μπασίστας του συγκροτήματος Olympians, έγραψε το τραγούδι «Ο τρόπος», το οποίο έφερε την επανάσταση στη μοντέρνα ελληνική μουσική.

Για πρώτη φορά τραγουδήθηκαν ελληνικοί στίχοι σε ποπ τραγούδι. Στις 5 Οκτωβρίου του 1966 στη «Χρυσή Βραδιά» στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας, 60.000 θεατές αποθέωσαν το συγκρότημα και έδωσαν το Α’ Βραβείο στους Θεσσαλονικείς Olympians και τον Πασχάλη.

Το χειμώνα του 1972 μετά από παρότρυνση της δισκογραφικής του εταιρείας, πήρε την μεγάλη απόφαση και κατέβηκε στην Αθήνα για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του ως σόλο τραγουδιστής. Η επιτυχία ήρθε αμέσως. «Τρέξε μεσ’ στη συντροφιά μας να μπεις», «JesusChristo», «Ουρανέ που περνάς», «Το τραγούδι μου» και πολλές άλλες χρυσές επιτυχίες.

Η επιτυχημένη πορεία του Πασχάλη συνεχίστηκε με πάμπολλες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Αγγλία και Κύπρο και με εμφανίσεις στα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας, «Δειλινά», «Νεράιδα», «Φαντασία», «Στορκ».

Συνεχίζει να είναι παντρεμένος με την Αλίκη Αρβανιτίδη. Έχουν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά, ένα γιο,τον Γιάννη και μια κόρη, την Ζήνα (Ζηνοβία) η οποία ακολουθεί καριέρα μουσικού και σύνθετη. Το 2013 απέκτησαν μια εγγονή, την μικρή Αλίκη και το 2018 έναν εγγονό το μικρό Άγγελο.

**Το κείμενο βασίστηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πασχάλης Αρβανιτίδης στη ραδιοφωνική εκπομπή «Σαν παλιό ραδιόφωνο» και στον Βαγγέλη Ευαγγελίδη, τη Δευτέρα 8/4/2024 από τη συχνότητα του Ράδιο ΠΡΩΙΝΗ.

Διαβάστε επίσης