Φωτοβολταϊκό πάρκο ετοιμάζει η Motor Oil στην περιοχή Βάσοβα

 Φωτοβολταϊκό πάρκο ετοιμάζει η Motor Oil στην περιοχή Βάσοβα

Υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης απόφαση με την οποία υπάγεται στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις προτεινόμενη επένδυση της γνωστής εταιρείας Motor Oil.

Η εταιρεία που δραστηριοποιείται ήδη στην περιοχή ανατολικά της Νέας Καρβάλης, θέλει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει ένα μικρομεσαίο φωτοβολταϊκό πάρκο. Με αναφερόμενη ισχύ 1,9 MW. Το  ενδιαφέρον της υπόθεσης αφορά το που θα γίνει το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έκταση της εταιρείας εκεί όπου πριν από είκοσι περίπου χρόνια η ίδια ήθελε να κατασκευάσει δεξαμενές αποθήκευσης υγρών καυσίμων.

Ποιος ξέχασε τα γεγονότα εκείνης της εποχής; Είχε ξεσηκωθεί η Καβάλα και ήταν αντίθετη στα σχέδια της Motor oil για δεξαμενές υγρών καυσίμων δίπλα στον «Ξιφία» που εκείνη την εποχή λειτουργούσε κανονικά. Με την πάροδο του χρόνου και αφού το αρχικό σχέδιο δεν υλοποιήθηκε, η Motor Oil αγόρασε και χρησιμοποιεί τις αποθήκες υγρών καυσίμων της εταιρείας Revoil. Στην ίδια περιοχή, ανατολικά της Νέας Καρβάλης.

Φαίνεται ότι οι εκτάσεις που διέθετε και διαθέτει θα χρησιμοποιηθούν πια όχι για δεξαμενές αποθήκευσης υγρών καυσίμων αλλά για το προαναφερθέν φωτοβολταϊκό σύστημα.

Με την υπαγωγή της επένδυσης στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις γίνεται ένα ακόμη βήμα προκειμένου το σχέδιο να υλοποιηθεί. Το φωτοβολταϊκό περιγράφεται ως μικρομεσαίο, θα αναπτυχθεί σε έκταση 48 στρεμμάτων ανατολικά των Πετρελαίων. Πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του Ξιφία. Κάτω από την παλαιά εθνική οδό Καβάλας- Ξάνθης. Στο ύψος της Νέας Κώμης.

Φυσικά η διαδικασία έχει μέλλον μπροστά της καθώς θα πρέπει η Motor Oil να εξασφαλίσει συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ για να μπορεί να του πούλα το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται από τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Στην ίδια περιοχή, πριν και εντός της ΒΙΠΕ Καβάλας, λειτουργούν και άλλα φωτοβολταϊκά. Μικρότερα ή και μεγαλύτερα από το συγκεκριμένο.

Πολλά ακόμη ετοιμάζονται αλλά δυσκολεύονται να υλοποιηθούν για ποικίλους λόγους. Στα σχετικά της απόφασης της Περιφέρειας ΑΜΘ έγγραφα αναφέρονται γνωμοδοτήσεις που υπήρξαν πρόσφατα από την Εφορία Αρχαιοτήτων Καβάλας, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Καβάλας, τον φορέα διαχείρισης Βιστωνίδας Ισμαρίδας Δέλτα Νέστου και Θάσου, βεβαίωση χρήσης γης του Δήμου Νέστου κτλ.

Οι πρόσθετοι όροι που τίθενται είναι οι: Να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του αρ. 24 (παρ. 1) του Ν. 4643/2019 περί του πλαισίου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη.  Τα καλώδια Μέσης Τάσης μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το διασυνδεδεμένο δίκτυο να είναι υπόγεια.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων υπογειοποίησης να γίνει αποκατάσταση των σημείων επέμβασης.  Να φυτευτεί περιμετρικά το γήπεδο της εγκατάστασης με είδη της περιοχής.

Διαβάστε επίσης