• 19 Απριλίου 2024,

Νέο υποέργο στην ενεργειακή αναβάθμιση του 12ου Δημοτικού Σχολείου

 Νέο υποέργο στην ενεργειακή αναβάθμιση του 12ου Δημοτικού Σχολείου

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου ο Περιφερειάρχης  Χρήστος Μέτιος – μέσω της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ΑΜΘ- υπέγραψε απόφαση για την τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.

Πρόκειται για έργο σε εξέλιξη, χρηματοδοτούμενο από το τρέχον ΕΣΠΑ. Έργο που εντάχθηκε στο ίδιο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Πλέον οι εργασίες για την βιοκλιματική αναβάθμιση του σχολικού κτιρίου συμπληρώνονται με ένα ακόμη υποέργο, αυτό της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Δηλαδή της αυλής του σχολείου. Το καινούργιο έργο έχει προϋπολογισμό 800.000 ευρώ περίπου και προθεσμία περαίωσης 12 μήνες. Κατόπιν τούτου ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αυξάνεται. Φτάνει στο ποσό του 1,8 εκ ευρώ. Το έργο φαίνεται ότι δεν θα τελειώσει εντός του έτους αφού μεσολαβούν κι άλλες εργασίες που αρχικά δεν προβλέπονταν. Το πρόβλημα που λύθηκε με την απόφαση Μέτιου είναι σημαντικό καθώς με την αρχική εργολαβία δεν προβλέπονταν 1) απαραίτητες εσωτερικές εργασίες όπως για παράδειγμα εσωτερικό βάψιμο των χώρων 2) η διαμόρφωση της αυλής του σχολείου.

Το πρόβλημα λέγεται ότι προέκυψε και δημιουργήθηκε με την αρχική υποβολή της πρότασης. Την αρχική μελέτη, πριν το 2014. Τότε έγινε η πρώτη προσπάθεια το έργο να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Τότε είχε γίνει περικοπή του προϋπολογισμού προκειμένου να μην χρειάζονται πολλά χρήματα ώστε το έργο να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά το έργο δεν εγκρίθηκε. Εγκρίθηκε αφού ωρίμασε κι άλλο, με τη δεύτερη προσπάθεια το 2018. Αλλά και τότε  έργο εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε αλλά στην πορεία των εργασιών διαπιστώθηκε ότι η μελέτη δεν ήταν πλήρης. Από το 2019  άρχισε η εκ νέου προετοιμασία της απαραίτητης συμπληρωματικής παρέμβασης. Αυτό έγινε στο Δήμο Καβάλας. Η υποβολή της συμπληρωματικής πρότασης έγινε πρόσφατα. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ έχει υπόλοιπα διαθέσιμα ποσά κι έτσι προχθές υπήρξε η απαραίτητη η έγκριση.

Πότε όμως θα ξαναλειτουργήσει το 12ο Δημοτικό Σχολείο,  που εν τω μεταξύ είναι κλειστό λόγω του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του; Αρχικά υπήρχε στόχος να ξαναλειτουργήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Αυτός  απομακρύνεται καθώς είναι πολύ δύσκολο μέχρι το Σεπτέμβριο να έχει ολοκληρωθεί και το υποέργο που μόλις πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκε. Οι εργασίες έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, σε γενικές γραμμές το έργο τελειώνει αλλά μάλλον δεν θα προλάβει ο εργολάβος να το παραδώσει για  για την εκπαιδευτική χρονιά που αρχίζει τον Σεπτέμβριο του 2021. Νέος στόχος φαίνεται να είναι το σχολείο να λειτουργήσει μετά τις γιορτές του 2021, δηλαδή τον Γενάρη του 2022.  Κατά το τυπικό της απόφασης Μέτιου το έργο έχει προθεσμία ολοκλήρωσης τον Δεκέμβρη του 2023. Θυμίζουμε ότι το σύνολο των δαπανών του έργου καλύπτεται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

*Στην πρόσφατη απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής αναφέρονται ειδικότερα οι εξής εργασίες: Ενίσχυση της φύτευσης στην αυλή του σχολείου, με στόχο τη βελτίωση του μικροκλίματος και την εκμετάλλευση της σκίασης, χρήση ψυχρών υλικών για τη δημιουργία των δαπέδων και των διαδρόμων του περιβάλλοντος χώρου και ειδικότερα ψυχρών και φωτοκαταλυτικών κυβόλιθων καθώς και εποξειδικής ψυχρής βαφής. Πλήρης κατασκευή περίφραξης, διαμόρφωση χωρου επιτραπέζιων πάγκων και κατασκευή ζαρντινιερών ,διαμόρφωση χώρου μπάσκετ, με κερκίδες, διαμόρφωση διαδρόμου κεντρικής εισόδου καθώς και διαδρόμων πρόσβασης στο θερμοκήπιο, στο γυμναστήριο, διαμόρφωση χώρων στάθμευσης (πάρκινγκ). Προτείνονται εργασίες χρωματισμών εσωτερικά, καθώς και αντικατάσταση εσωτερικών κουφωμάτων με προμήθεια και τοποθέτηση νέων.

 

 

Διαβάστε επίσης