Αλέξης Δήμου: «Η άθληση είναι υγεία, η ζημιά είναι μεγάλη»

 Αλέξης Δήμου: «Η άθληση είναι υγεία, η ζημιά είναι μεγάλη»

Συνέντευξη στην Αθλητική Πρωινή παραχώρησε ο Αλέξης Δήμου μιλώντας σαν εκπρόσωπος της ΕΑΚΕ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αλλά και σαν ιδιοκτήτης της Ακαδημίας ΠΑΟΚ Μουντιαλίτο.

Εξέφρασε την άποψη ότι τα αθλητικά κέντρα έχουν τις προϋποθέσεις για ασφαλή άθληση τηρώντας κατά γράμμα το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Αναλυτικά η συνέντευξη.

Ερ: Σαν εκπρόσωπος των αθλητικών κέντρων στην Ανατολικά Μακεδονία και Θράκη, θεωρείς ότι υπάρχουν ελπίδες άμεσα να ανοίξουν αυτά;

Απ: Εμάς μας ενδιαφέρουν να ανοίξουν τα αθλητικά  κέντρα. Η Ένωση που έχουμε είναι η ΕΑΚΕ και πρόεδρος είναι ο κ. Τσιόγκας από τη Θεσσαλονίκη. Γίνονται προσπάθειες, μιλάμε σαν Ένωση με τους Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη.

Είμαστε εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν μεγάλα έξοδα. Μας ενδιαφέρει να έρθει ο κόσμος, να αθληθεί και να ψυχαγωγηθεί.

Ερ: Έχετε πάρει κάποιες διαβεβαιώσεις ότι τουλάχιστον το Μάρτιο θα ανοίξουν αυτά τα κέντρα;

Απ: Δεν έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις για τόσο σύντομα. Μας έχουν μαζί με την εστίαση. Προσπαθούμε να μπούμε τουλάχιστον σε καλούς οικονομικούς όρους. Να μπορέσουμε να στηριχθούμε σαν αθλητικές επιχειρήσεις. Πάντως βλέπουμε ότι θα αργήσει το άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ερ: Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη έως τώρα;

Απ: Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη στους ιδιωτικούς αθλητικούς χώρους όπως και στα Γυμναστήρια.

Ακαδημίες έχουν πολλού αλλά εδώ στην Καβάλα υπάρχουν δυο Ακαδημίες που στεγάζονται σε ιδιωτικούς χώρους. Σίγουρα το οικονομικό πρόβλημα είναι μεγάλο.

Ερ: Θεωρείς ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να ανοίξουν οι Ακαδημίες;

Απ: Εδώ έχουμε μιλήσει και με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Μέτιο. Η πρόταση μας είναι υπομαδικές προπονήσεις 5-6 ατόμων. Ακόμη και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν τα παιδιά στις προπονήσεις τις μπάλες, τα στεφανάκια, τα εμπόδια και όλα αυτά να τα πάρουν τα παιδιά στο σπίτι τους.

Να έρχονται στις εγκαταστάσεις μας έχοντας κάνει θερμομέτρηση.

Να μην μπαίνουν οι γονείς μέσα στις εγκαταστάσεις. Να μην χρησιμοποιούνται τα αποδυτήρια. Να γίνονται 45 λεπτά προπόνησης των ομάδων. Όταν έχεις μεγάλο χώρο όπως εμείς στις εγκαταστάσεις μας στον ΠΑΟΚ Μουντιαλίτο, μπορούμε να γυμνάζουμε ακόμη και 20 παιδιά.

Σε κάθε γήπεδο να είναι 5-6 παιδιά. Να φεύγουν στα 45 λεπτά και να έρχονται άλλα παιδιά. Αυτή είναι η πρόταση μας.

Ερ: Πολλοί λένε ότι από τη στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία, έπρεπε να ανοίξουν και οι Ακαδημίες. Αυτό στέκει;

Απ: Εγώ το πιστεύω αυτό όπως και η Ένωση μας. Μιλήσαμε με τους λοιμωξιολόγους και δεν γνωρίζανε ακριβώς το αντικείμενο μας. Δεν γνωρίζανε ακριβώς τι κάνουμε, τα αθλητικά κέντρα.  Εμείς μπορούμε  να προσέξουμε με όλους τους υγειονομικούς όρους.

Από μας ενημερώθηκαν. Μαζί με τους εκπροσώπους της Γ` Εθνικής, υπήρχαν και δικοί μας εκπρόσωποι στη συνάντηση με τους λοιμωξιολόγους.

Ενημερωθήκαν αλλά δυστυχώς ξέσπασε το τρίτο κύμα και πήγαν πάλι πίσω κάποια πράγματα.

Ερ: Εσύ και σαν ιδιοκτήτης Ακαδημίας μιλάς με τους γονείς των παιδιών; Είναι θετικοί να επιστρέψουν αυτή την εποχή τα παιδιά;

Απ: Φυσικά μιλάμε με τους γονείς. Εμείς σαν ΠΑΟΚ Μουντιαλίτο έχουμε κάνει και ένα διαδικτυακό σεμινάριο μέσω της Ειρήνης Ρέρα της παιδοψυχολόγου που είχαμε φέρει και πέρυσι.

Η κ. Ρέρα μίλησε στα παιδιά για τον εγκλεισμό και τους είπε ότι το κυριότερο είναι τα παιδιά να μην φύγουν από τις συνήθειες που είχαν πριν τον εγκλεισμό δηλαδή να ξυπνάνε πρωί και να κάνουν ατομικές δραστηριότητες.

Ένα πρόγραμμα δικό μας η έστω ένα περπάτημα. Πολλά πράγματα δεν μπορούμε να κάνουμε. Σίγουρα οι γονείς είναι ανήσυχοι. Σίγουρα θέλουν τα παιδιά τους να βγουν από το σπίτι. Δεν είναι λύση όλη την ώρα με τα κομπιούτερ.

Αυτά τα προβλήματα θα τα δούμε αργότερα. Μακάρι να ανοίξουμε το συντομότερο. Μας λέγανε πάντα ότι η άθληση είναι υγεία.

Έτσι έχουμε διδαχθεί. Αυτή τη στιγμή όμως η άθληση δεν φαίνεται να είναι υγεία.

Ερ: Τι μπορούμε να πούμε για τα τοπικά πρωταθλήματα; Ποια είναι η άποψη σου;

Απ: Είναι δύσκολο. Μέχρι τη Γ` Εθνική σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει από τη στιγμή που οι άνθρωποι δαπανούν πολλά χρήματα. Πρέπει να μεριμνήσει η πολιτεία έστω και για τα τεστ. Για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Εκτός αν βοηθήσουν οι Δήμοι στα γήπεδα. Στενεύουν πάντως τα χρονικά περιθώρια και θεωρώ ότι είναι δύσκολα για τα ερασιτεχνικά σωματεία. Δε ξέρω αν πάει το άνοιγμα των αθλητικών κέντρων μαζί τα ερασιτεχνικά πρωτάθλημα.

Σίγουρα πρέπει να γίνουν και προπονήσεις.

Και πρωταθλήματα να μην γίνουν, τουλάχιστον πρέπει οι ποδοσφαιριστές να κάνουν προπονήσεις. Να μη μείνουν σε μεγάλη απραξία χωρίς προπόνηση.

Ερ: Περιμένετε κάποια είδηση θετική για όλα αυτά;

Απ: Η αλήθεια είναι κάθε εβδομάδα το πρόεδρο μας μιλάει με τον κ. Χαρδαλιά και με τους λοιμωξιολόγους.

Προσπαθούμε από μέρα σε μέρα, από εβδομάδα σε εβδομάδα να έχουμε κάποιο νέο. Αυτή τη στιγμή και λόγω της κακοκαιρίας πάνε όλα πίσω.

Είναι δυσβάσταχτο πλέον το οικονομικό. Δεν αντέχουμε άλλο.

Διαβάστε επίσης