Φθηνά τη γλιτώσαμε! Χάρη στην Πυροσβεστική και στην ευαισθησία των πολιτών (φωτογραφίες)

 Φθηνά τη γλιτώσαμε! Χάρη στην Πυροσβεστική και στην ευαισθησία των πολιτών (φωτογραφίες)

Λίγα λεπτά μετά τη 1 τα ξημερώματα της Πέμπτης η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας δέχτηκε μεγάλο αριθμό τηλεφωνικών κλήσεων από πολίτες που ανέφεραν πυρκαγιά στο περιαστικό δάσος.

Κινητοποιήθηκε άμεσα. Έφτασε στο σημείο κοντά στο Σανατόριο και κάτω από τον Κούλε, με τρία οχήματα και δέκα περίπου άνδρες. Εκεί διαπίστωσε ότι υπήρχε έρπουσα φωτιά την οποία αντιμετώπισε γρήγορα. Με αποτέλεσμα η ζημιά να περιοριστεί σε 200 έως 300 τετραγωνικά μέτρα.

Κάηκαν κυρίως πεύκα και πουρνάρια. Παρόλα αυτά το περιστατικό είναι πολύ σοβαρό και όπως φαίνεται οφείλεται στη διέλευση από το περιαστικό δάσος παράτυπων μεταναστών. Η εκτίμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί άναψαν φωτιά για να ζεσταθούν.

Και ως συνήθως να διανυκτερεύσουν στο δάσος. Για άγνωστο λόγο φοβήθηκαν, αποχώρησαν γρήγορα από το σημείο χωρίς να σβήσουν τη φωτιά. Έτσι αυτή επεκτάθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο στο σύνολο του περιαστικού δάσους της Καβάλας. Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν φυσούσε, είπε στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιώργος Μορφίδης.

Η υπηρεσία είναι βέβαιη ότι η φωτιά ξεκίνησε από παράτυπους μετανάστες καθώς στην περιοχή βρέθηκε και εστία. Δηλαδή η φωτιά που άναψαν οι προαναφερθέντες για να ζεσταθούν. Υπολογίζεται ότι όλα αυτά έγιναν από μία ομάδα είκοσι περίπου ατόμων που έφυγαν τόσο βιαστικά που σε αυτό άφησαν διάφορα προσωπικά αντικείμενα.

Ακόμη και φορτιστές κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με τον Γιώργο Μορφίδη με την εκδήλωση του περιστατικού η υπηρεσία δέχτηκε περισσότερα από 50 τηλεφωνήματα πολιτών που είδαν τη φωτιά στο περιαστικό δάσος. Αυτό δείχνει την ευαισθησία των πολιτών παρά το ότι η ώρα ήταν νυχτερινή.

Οι πολίτες βοήθησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία να σπεύσει στο σημείο έγκαιρα και κυρίως την καθοδήγησαν για τον ποιο δρόμο έπρεπε να ακολουθήσει για να φτάσει εκεί όπου έπρεπε. Δίπλα στη φωτιά. Τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την καθοδήγηση των πολιτών κινήθηκαν αρχικά στην περιοχή του Σανατορίου και μέσω δρόμων πίσω από το Σανατόριο στην περιοχή που προαναφέραμε.

Το θέμα που ανακύπτει είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς από το περιαστικό δάσος το βράδυ διέρχονται σχεδόν καθημερινά παράτυποι μετανάστες. Η αστυνομία θα πρέπει να έχει περισσότερη προσοχή, ίσως και καθημερινή παρουσία σε αυτήν την περιοχή καθώς ειδικά πάνω από τη Χωράφα και τον Προφήτη Ηλία οι παράτυποι μετανάστες κινούνται και τα βράδια αλλά και τις υπόλοιπες ώρες του 24ώρου σε καθημερινή βάση!

Το δεύτερο περιστατικό χθες το πρωί

Στις 10 χθες το πρωί πάλι καπνοί υπήρξαν στο περιαστικό δάσος. Πάλι ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική και έσπευσε. Στην περιοχή από την προηγούμενη φωτιά, ήταν σε ετοιμότητα ένα όχημα. Μετακινήθηκε κατάλληλα και σε 100 μέτρα απόσταση (σε σχέση με το σημείο της νυχτερινής φωτιάς) για το νέο συμβάν.

Επί τόπου έσπευσαν και άλλες δυνάμεις. Πήγαν επίσης αστυνομικοί αλλά και εκπρόσωποι του Δασαρχείου. Ευτυχώς κι αυτή η φωτιά ήταν έρπουσα ενώ πάλι δεν φυσούσε. Κοντά στο σημείο έναρξης υπήρχαν «αποτυπώματα» προηγούμενης παραμονής παράτυπων μεταναστών.

Κατά την εκτίμηση της Π.Υ. Καβάλας η δεύτερη πυρκαγιά σιγόκαιγε από το προηγούμενο βράδυ. Με άνοδο της θερμοκρασίας υπήρξε επέκταση της. Κι έτσι έγινε αντιληπτή. Μετά από λίγα λεπτά η φωτιά τέθηκε κι αυτή υπό έλεγχο.

Ο διοικητής της Π.Υ. Ν. Καβάλας κ. Μπαλατσούκας δήλωσε ανήσυχος από τα δύο διαδοχικά περιστατικά κι όπως είπε επρόκειτο να ζητήσει έκτακτο Συντονιστικό των τοπικών φορέων προκειμένου να παρθούν μέτρα. Τα μέτρα αυτά αφορούν την αιτία των πυρκαγιών δηλαδή την κίνηση παράτυπων μεταναστών στο περιαστικό δάσος.

Διαβάστε επίσης