• 3 Μαΐου 2024,

Γ. Μανιάτης: «Υποδειγματική η λειτουργία των πετρελαίων της Καβάλας»

 Γ. Μανιάτης: «Υποδειγματική η λειτουργία των πετρελαίων της Καβάλας»

Στην Καβάλα θα βρίσκεται σήμερα ο απόγευμα ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, που είναι ένας εκ των υποψηφίων προέδρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πραγματοποιώντας σειρά προεκλογικών επαφών με τοπικούς φορείς όπως το Επιμελητήριο και το σωματείο εργαζομένων στα πετρέλαια.

Με δεδομένο ότι ως πρώην υπουργός ΠΕΚΑ ο κ. Μανιάτης χειρίστηκε τα θέματα της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και της Ενεργειακής Αιγαίου, από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ μας είπε ότι στην Καβάλα και στον Πρίνο ουσιαστικά χτυπά η «καρδιά» της Ελλάδας που έχει ελπίδα και προοπτική. Ειδικότερα ο κ. Μανιάτης σημείωσε: «Είμαι περήφανος αφού στη Καβάλα και ύστερα από τόσες δεκαετίες άντλησης πετρελαίου δεν έχει συμβεί ούτε ένα οικολογικό ατύχημα, ανάλογο με αυτό που ζει σήμερα η Αττική. Οι κάτοικοι της Καβάλας μπορούν να είναι περήφανοι για τους εργαζόμενους της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και της Ενεργειακής Αιγαίου, διότι αποτελούν το υπόδειγμα για την εξασφάλιση δημοσίων εσόδων και θέσεων εργασίας, με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και χωρίς την οποιαδήποτε επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος».

Στο πλαίσιο της επικοινωνίας του κ. Μανιάτη με το ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ, ακροατής – αγρότης των Τεναγών έθεσε ερώτημα στον πρώην υπουργό αναφορικά με την αλλαγή όδευσης του αγωγού ΤΑΡ σε συγκεκριμένο τμήμα του. Απαντώντας ο Γιάννης Μανιάτης παρατήρησε: «Γνωρίζω ότι κατά την όδευση του αγωγού επιτρέπεται και επιβάλλεται να γίνονται μικροαλλαγές και μικροδιορθώσεις, κάτι προβλεπόμενο από τη νομοθεσία και βάσει των συζητήσεων εκπροσώπων του αγωγού με τις τοπικές κοινωνίες.

Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό έχουμε καταφέρει αυτό το πολύ σπουδαίο έργο για την πατρίδα μας να έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό κατασκευής άνω του 50%. Κάθε φορά που ανακύπτουν ζητήματα απαιτείται πολύ καλή συνεργασία με τους κατοίκους των περιοχών από όπου οδεύει ο αγωγός. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα έργο εθνικής σημασίας που παράλληλα μπορεί να προσφέρει ωφέλεια και στην ευρύτερη περιοχή».

«ΝΑ ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑ»

Στο πλαίσιο των ραδιοφωνικών δηλώσεων του Γιάννη Μανιάτη, ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ ρωτήθηκε για την υποψηφιότητά του και συγκεκριμένα μας απάντησε.

ΕΡ: Γιατί είστε υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;

ΑΠ: Θεωρώ ότι με την υποψηφιότητα και την παρουσία μου μπορώ να φέρω ένα νέο πολιτικό πολιτισμό έτσι ώστε να κάνουμε πράξη αυτό που οραματιζόμαστε για τον τόπο μας. Στη διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων έχει αλλάξει η ψυχολογία των Ελλήνων. Ακούσαμε τεράστια ψέματα, υπεστήκαμε δημαγωγίες και λαϊκισμούς. Δυστυχώς, οι Έλληνες πίστεψαν τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα, πίστεψαν ότι με ένα μαγικό ραβδί θα άλλαζε τα πάντα, να όμως που όλα κατέρρευσαν και βρέθηκαν να ζουν στην εποχή του 3ου και 4ου μνημονίου. Υπάρχει επομένως μια βαθιά ανάγκη να αλλάξουμε σελίδα και να μιλήσουμε για την πολιτικούς με τους πολιτικούς, χρησιμοποιώντας άλλους όρους. Δηλαδή, με αξιοπιστία, με ρεαλισμό, με πίστη ότι ο ομιλών πολιτικός μπορεί να κάνει πράξη όσα υπόσχεται.

Εκείνο που εγώ ζητώ από τους πολίτες είναι να με κρίνουν και να με αξιολογήσουν με βάση του έργο που προσέφερα επί 1,5 χρόνο ως υπουργός περιβάλλοντος. Αυτό εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο, το οποίο θα πρέπει να ισχύσει κατά την εσωκομματική διαδικασία που έχει δρομολογηθεί.

ΕΡ: Επικεφαλής της προσπάθειας ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς δε θα πρέπει να είναι μια προσωπικότητα με «οικουμενικά» χαρακτηριστικά; Μήπως είναι μειονέκτημα η ταύτιση ορισμένων υποψηφίων με την ιδιότητα του στελέχους στο ΠΑΣΟΚ;

ΑΠ: Ανήκω στη μεγάλη ομάδα των ανθρώπων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, ασφαλώς ενταγμένος στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στη διάρκεια των δύσκολων χρόνων του κόμματος, τότε που ορισμένοι το εγκατέλειπαν κι έφευγαν. Ωστόσο να θυμίσω ότι από το 2013 ήμουν ο μόνος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ που άνοιξε τη συζήτηση με θέμα την κεντροαριστερά, προκειμένου να προχωρήσει και να εξασφαλισθεί η ενότητα του χώρου. Είχα προτείνει τη στενή συνεργασία των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Ενώ το καλοκαίρι του 2015 ήμουν ο άνθρωπος που έσπασα το ταμπού καχυποψίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των κινήσεων πολιτών. Θεωρώ επομένως ότι μπορώ να κοιτώ κατάματα τους προοδευτικούς πολίτες και να τους ζητώ να αξιολογήσουν τη δική μου ενωτική πρωτοβουλία, την πίστη μου σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Είμαι βαθιά αισιόδοξος κι απόλυτα πεπεισμένος για αυτό που γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2015 ως Δημοκρατική Συμπαράταξη. Είναι η απόδειξη ότι η κοινωνία απαιτεί από εμάς κι εμείς υλοποιούμε την επιθυμία της. Είμαι βέβαιος ότι όταν θα ολοκληρωθούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες, τότε οι Έλληνες θα έχουν πλέον ένα συγκροτημένο, σύγχρονο, προοδευτικό φορέα που θα κάνει πράξη όλα όσα επί χρόνια ακούν.

 

Διαβάστε επίσης