Για την Συμφωνία των Πρεσπών μίλησε μόνο ο Μητροπολίτης Στέφανος

 Για την Συμφωνία των Πρεσπών μίλησε μόνο ο Μητροπολίτης Στέφανος

Η πόλη της Καβάλας τίμησε χθες με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία στον καθεδρικό ιερό ναό του Αγίου Παύλου, επακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Παύλου Μελά στο Δημοτικό Κήπο.

Το πρόγραμμα αυτό παρακολούθησε λίγος σχετικά κόσμος. Η δοξολογία έγινε παρουσία του Μητροπολίτη Στέφανου και των: Μακάριου Λαζαρίδη, Κώστα Αντωνιάδη, Κωστή Σιμιτσή, Θόδωρου Μουριάδη, Αρχέλαου Γρανά, προέδρων συλλόγων κτλ.

Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο πρόεδρος του συλλόγου των Δυτικομακεδόνων Αλέξης Γούλας. Έκανε αναφορά σε 4 Μακεδονομάχους από την Καβάλα αλλά και σε Μακεδονομάχους από άλλα σημεία της χώρας με δράση στην Καβάλα και γενικότερα στην Ανατολική Μακεδονία. «Σήμερα τιμούμε όσους αντιστάθηκαν για να ζούμε ελεύθεροι» είπε ο κ. Γούλας κι αναφέρθηκε αναλυτικά σε Μακεδονομάχους από την Καβάλα, τη Θάσο, το Παγγαίο και τη Δράμα. Η δράση των οποίων εξήγησε ότι δεν είναι ευρύτερα γνωστή.

Στην ομιλία του για τη Μακεδονία ο Μητροπολίτης Στέφανος διάβασε κείμενο για την προσφορά του κλήρου. «Τη δράση τους ορισμένοι Μητροπολίτες την πλήρωσαν με τη ζωή τους» σημείωσε. Μία ακόμη φορά ζήτησε να υπάρχει ενότητα μεταξύ των ελλήνων και «… να μην φοβόμαστε να πούμε όσα έγιναν την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα». Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης σχολίασε χωρίς να αναφέρει και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έκανε λόγο για ασυμφωνία η οποία –τόνισε- δεν έχει κάτι θετικό. «Ότι και να πούνε η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική» είπε επίσης ο Μητροπολίτης.

Μετά τη δοξολογία έγιναν δηλώσεις. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης είπε ότι ο Μακεδονικός Αγώνας είναι μια ένδοξη σελίδα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας και ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε μια πολύ σημαντική μέρα, την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα.

 

Διαβάστε επίσης