• 18 Απριλίου 2024,

Γιάννης Μαρκιανός: «Τα στοιχεία του INSETE μάλλον δεν υπολογίζουν τα air BnB»

 Γιάννης Μαρκιανός: «Τα στοιχεία του INSETE μάλλον δεν υπολογίζουν τα air BnB»

Ο Γιάννης Μαρκιανός είναι πρόεδρος του Συλλόγου των Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων στο νησί της Θάσου.

Ενημερώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή για τα στοιχεία του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, σχετικά με την τουριστική αύξηση- αύξηση επισκέψεων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από το 2016 μέχρι το 2018.

Αυτά τα στοιχεία της αύξησης τα σχολίασε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Φάνηκε να αμφιβάλει για ορισμένα στοιχεία, εκφράζοντας την άποψη ότι η αύξηση τα προαναφερθέντα έτη ίσως να είναι και μεγαλύτερη. Δήλωσε για παράδειγμα ότι τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ μάλλον δεν περιλαμβάνουν τις κλίνες και τις διανυκτερεύσεις των λεγόμενων Airbnb. Είναι ταυτόχρονα απαισιόδοξος για τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχείων στη Θάσο καθώς όπως επισημαίνει δεν υπάρχουν στο νησί κατάλληλα οικόπεδα για τέτοιες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

Μεταξύ των άλλων στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο Γιάννης Μαρκιανός δήλωσε:

«Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Αμφιβάλλω για τα στοιχεία που δείχνουν μείωση της μέσης δαπάνης ανά επίσκεψη. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο μάλλον δεν υπολογίζουν τις διανυκτερεύσεις και τις κλίνες των Airbnb.

Το έτος 2019 ακόμη κι αν δεν υπήρξε περαιτέρω αύξηση, η κίνηση στη Θάσο κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το καλοκαίρι του 2018. Εκτιμώ ότι και το Καλοκαίρι του 2020 θα είναι καλή χρονιά. Έτσι τουλάχιστον φαίνεται. Η αύξηση επισκέψεων στη Θάσο οφείλεται στους Βαλκάνιους, από τους οποίους ξεχωρίζουμε τις μαζικές αφίξεις των Ρουμάνων. Για το νησί υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης ακόμη περισσότερα αρκεί να βελτιωθούν οι υποδομές και να προσφερθούν στους επισκέπτες και νέες δραστηριότητες. Σήμερα στη Θάσο πολλές οικοδομές είναι σε εξέλιξη, θα κατασκευάζονταν ακόμα περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια και κλίνες αν δεν αργούσαν οι άδειες στην πολεοδομία. Με τα στοιχεία του συλλόγου μας τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Θάσο προσφέρουν σήμερα 17.000 κλίνες, με την οικοδομική δραστηριότητα στο νησί αυτές θα αυξηθούν περίπου από 500 έως 1.000».

Διαβάστε επίσης