Γιορτάζει η Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονα Πρίνου αλλά ο δρόμος έχει τα χάλια του!

 Γιορτάζει η Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονα Πρίνου αλλά ο δρόμος έχει τα χάλια του!

Δόθηκε την Κυριακή (προχθές) στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των θρησκευτικών εκδηλώσεων στη Θάσο, στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Περιοχή Πρίνου.

Ο δρόμος προς την ιερά μονή συνεχίζει να είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Κατασκευάστηκε όταν Νομάρχης ήταν ο Θόδωρος Καλλιοντζής. Διάφορες κακοκαιρίες κτλ τον επηρέασαν. Και παρά τα αιτήματα προς την Περιφέρεια ΑΜΘ, κανένα έργο δεν διόρθωσε την κατάσταση.

Υπάρχει όπως λέγεται και σχετικό αίτημα του Μητροπολίτη Στέφανου προς τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Η Περιφέρεια ΑΜΘ φέρεται να απαντά ότι η ευθύνη συντήρησης του δρόμου είναι του Δασαρχείου Θάσου.

Με την ευκαιρία της εορτής και της μετακίνησης στην ιερά μονή πολύ κόσμου, καλείται ο κ. Περιφερειάρχης να ξαναδεί την υπόθεση. Υπάρχουν σημεία του δρόμου επικίνδυνα! (Η φωτογραφία δείχνει ένα μέρος μόνο των προβλημάτων).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Την Τετάρτη 27ην Ιουλίου 2022 η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαμαντικού και όπως είναι γνωστό πανηγυρίζει η ιστορική ιερά Μονή της χώρας του Καζαβητίου (σημερινού Πρίνου) στο νησί της Θάσου.

Η ευλάβεια και η αγάπη των Θασίων προς τον Άγιο και Ιαματικό Παντελεήμονα πάντοτε ήταν μεγάλη καί γι ΄αυτό η προσέλευση των πιστών είναι κάθε χρόνο πολυάριθμη. Το επ΄ ονόματι αυτού παλαιό μοναστικό κτίσμα αποτελεί πνευματικὸ καταφύγιο δοκιμαζομένων και ασθενούντων ανθρώπων απὸ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι προστρέχουν για να βρέξουν με τα δάκρυά τους την εικόνα του Αγίου.

Με την δέουσα μοναστική κατάνυξη και εκκλησιαστική τάξη καταρτίσθηκε από την τριμελή διοικούσα επιτροπή της ιεράς Μονής το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών και έχει ως εξής:

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022:

6:00 το απόγευμα. Ο Παρακλητικός Κανών του Αγίου Παντελεήμονος στον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο μικρό Καζαβήτι.

7:00 το απόγευμα η τελετή μεταφοράς της Ιεράς εικόνας του Αγίου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος.

8:30 το απόγευμα. Η υποδοχή της Ιεράς και θαυματουργού εικόνας του Αγίου Παντελεήμονα και ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα.

10:30 το βράδυ. Ιερά Παράκληση στον Άγιο Παντελεήμονα προς ενίσχυση και δύναμη των δοκιμαζόμενων ασθενών αδελφών μας

Τετάρτη 27 Ιουλίου

7 το πρωί. Ο όρθρος της εορτής και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ. Στεφάνου.

6:00 το απόγευμα. Ο μεθεόρτιος Εσπερινός και το μυστήριο του Ιερού ευχελαίου.

Πέμπτη 28 Ιουλίου

8:00 το πρωί. Ο όρθρος της εορτής της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου και η Θεία Λειτουργία.

6:00 το απόγευμα.Ο εσπερινός και Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα.

7 το απόγευμα. Η τελετή επαναφοράς της Ιεράς και θαυματουργού εικόνας του Αγίου Παντελεήμονα από την Ιερά Μονή στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου μικρό Καζαβήτι.

Σάββατο 30 Ιουλίου

8:00 το πρωί. Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία και η τέλεση του Ιερού μνημόσυνου επί τη συμπλήρωση 5 ετών από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Κύρου Προκοπίου.

Η Ιερά Μονή θα είναι ανοιχτή για τους προσκυνητές σε όλη τη διάρκεια της νύχτας 26ης Ιουλίου παραμονή της εορτής και ανήμερα την 27η Ιουλίου μέχρι τη δύση του ηλίου. Κατά τις παραπάνω ιερές ακολουθίες θα τηρηθούν απαρεγκλίτως τα μέτρα που θα ισχύουν για την πανδημία

Εκ της διοικούσας επιτροπής της Ιεράς Μονής.

Διαβάστε επίσης