• 13 Μαΐου 2024,

Γιορτή φοιτητών προγράμματος Erasmus στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας

 Γιορτή φοιτητών προγράμματος Erasmus στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο χώρο της βιβλιοθήκης του ΔΙΠΑΕ Καβάλας η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν των φοιτητών του προγράμματος Erasmus, φοιτητές από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Καβάλα.

Εξυπηρετούμενοι στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και τον κόμβο της πόλης μας. Η στιγμή ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς αυτή η εκδήλωση παρά το ότι είχε καθιερωθεί και γίνονταν κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω πανδημίας το Μάη του 2020 και το Μάη του 2021.

Χθες επανήλθε δριμύτερη με την τήρηση όλων φυσικά των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Η εκδήλωση χθες είχε πρωταγωνιστές τους 18 φοιτητές (κυρίως κορίτσια) από το εξωτερικό, οι οποίοι από τον Φεβρουάριο φέτος βρίσκονται στην Καβάλα.

Όπου με τους όρους του προγράμματος Erasmus συνεχίζουν τις σπουδές τους. Η ουσία της εκδήλωσης ήταν η ίδια. Οι φοιτητές από το εξωτερικό  μετέφεραν στους φοιτητές της Ελλάδας (και στο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΔΙΠΑΕ Καβάλας) ήθη και έθιμα από την πατρίδα τους. Επικεντρώθηκαν σε θέματα κουζίνας, με γεύσεις τις οποίες οι ίδιοι προετοίμασαν και πρόσφεραν εντελώς δωρεών.

Ήταν μια εκδήλωση γευσιγνωσίας και όχι μόνο που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Τόνισε δε την συνάντηση φοιτητών από διάφορα μέρη της Ευρώπης, την συνύπαρξη τους στο ίδιο πανεπιστήμιο όπως το πανεπιστήμιο της Καβάλας.

Και την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ τους. Πολύ περισσότερο που φέτος το ΔΙΠΑΕ Καβάλας δεν είχε τη δυνατότητα να στηρίξει αυτήν την εκδήλωση και έτσι όλα τα έξοδα που έγιναν κυρίως για την παρασκευή των φαγητών ήταν έξοδα που επιβαρύνθηκαν οι σπουδαστές από το εξωτερικό.

Τα χαμόγελα περίσσευαν στο χώρο της εκδήλωσης και η αισιοδοξία το ίδιο. Με αυτόν τον τρόπο εύκολα καταλάβαμε ότι όσοι επέλεξαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Καβάλα (και στο ΔΙΠΑΕ Καβάαλας) δικαιώθηκαν με την επιλογή αυτή καθώς είναι ικανοποιημένοι και από το επίπεδο σπουδών και από την παραμονή (τη ζωή) τους στην πόλη.

Το ΔΙΠΑΕ Καβάλας από την εποχή που ήταν ΤΕΙ Καβάλας δημιούργησε μία ισχυρή παράδοση στην υλοποίηση των προγραμμάτων Erasmus. Φιλοξενεί φοιτητές από το εξωτερικό ενώ φοιτητές του μετακινούνται και συνεχίζουν τις σπουδές τους προσωρινά σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Σημειώνουμε ότι στο τέλος του μήνα μέσω ενός διαφορετικού προγράμματος Erasmus θα έρθουν και θα φιλοξενηθούν στο πανεπιστήμιο της Καβάλας 18 ακόμη φοιτητές. Όλοι από τη Γερμανία. Αυτοί μάλιστα θα έρθουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Καβάλα όχι μόνοι αλλά μαζί με καθηγητές τους.

Διαβάστε επίσης