Γλυκό καρυδάκι και Θασίτικο σαραγλί από τη χρυσοχέρα Ειρήνη Κλήμη (Τσίκνα) στον Θεολόγο (φωτογραφίες)

 Γλυκό καρυδάκι και Θασίτικο σαραγλί από τη χρυσοχέρα Ειρήνη Κλήμη (Τσίκνα) στον Θεολόγο (φωτογραφίες)

Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης


Το παραδοσιακό καφενείο «Εθνικόν» (του Τσίκνα) στον Θεολόγο της Θάσου έχει συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, εδώ λοιπόν θα συναντήσετε την κ. Ειρήνη Κλήμη (Τσίκνα) και τον γιό της Νίκο Κλήμη να σας τρατάρουν εκλεκτούς ντόπιους μεζέδες και χειροποίητα γλυκά της θασίτικης κουζίνας.

Η κυρά-Ειρήνη φτιάχνει εξαίσιο μπακλαβά και γαλακτομπούρεκο, ασυναγώνιστα γλυκά του κουταλιού (πορτοκάλι, συκαλάκι και κολοκύθι) αλλά και Θασίτικο παραδοσιακό σαραγλί (σαραγλιά στη Θασίτικη ντοπιολαλιά) ένα απλό γλυκάκι στην παρασκευή του, το οποίο θα σας αποζημιώσει τα μάλλα με τη γεύση του.

Τραγανό και ροδαλό φύλλο σε συνδυασμό με τις αρωματικές εντάσεις της κανέλας, του γαρίφαλου και την άφθονη ποσότητα καρυδόψιχας που περιέχει θα τέρψουν από ικανοποίηση τους σιελογόνους αδένες σας.

Στα τέλη της άνοιξης η κυρά Ειρήνη ξεκινά να φτιάχνει το διάσημο γλυκό του νησιού το καρυδάκι. Αφού πρώτα μαζέψει τα πράσινα χλωρά καρύδια από τα δένδρα της αυλή της, στη συνέχεια αρχίζει τη διαδικασία του ξεπικρίσματος πριν ο καρπός μπει στο σιρόπι, μια χρονοβόρα αλλά όχι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία.

Ακολουθεί το βράσιμο των καρπών μέσα σε σιρόπι από πευκόμελο Θάσου και ζάχαρη, κρατάει όμως μυστικό όλα αυτά τα χρόνια, τι μπαχαρικά προσθέτει κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Το καρυδάκι της κυρά Ειρήνης αποτελεί από μόνο του μία ξεχωριστή γευστική εμπειρία, είναι ένα  γλυκό “ευστόμαχο” με φίνα αρώματα, μ’ ένα ελαφρύ σιρόπι που δε σε λιγώνει, ενώ ο καρπός του είναι συμπαγής, τραγανός, νόστιμος και εθιστικός.

Τα βάζα με το γλυκό καρυδάκι εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού μέσα σε δυο μήνες , τα επιλέγουν ακόμη και οι τουρίστες του νησιού φανατικά. Tips: Στο καφενείο «Εθνικόν» (του Τσίκνα) βρίσκεται στον ορεινό Θεολόγο της Θάσου, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, τηλ: 25930 31202.

Διαβάστε επίσης