• 3 Μαΐου 2024,

Η απεργία και η συγκέντρωση μετατέθηκαν για τις 10 Ιουνίου

 Η απεργία και η συγκέντρωση μετατέθηκαν για τις 10 Ιουνίου

Αλλαγή δεδομένων σχετικά με την πανελλαδική απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο που συζητιέται στη Βουλή. Τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη 10 Ιουνίου. Απεργία πανελλαδική. Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη άλλαξαν στάση τα σωματεία του ΠΑΜΕ.

Έτσι προσαρμόζονται στην κινητοποίηση της 10ης Ιουνίου, ματαιώνουν όσα είχαν προγραμματίσει για σήμερα Πέμπτη 3 Ιουνίου. Σήμερα θα γίνονταν απεργία (των σωματείων του ΠΑΜΕ)και απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία του Καπνεργάτη.

Αυτή δεν θα γίνει. Όλα τα σχέδια των συνδικαλιστών μεταφέρονται για τις 10 Ιουνίου. Άραγε στην Καβάλα η απεργιακή συγκέντρωση θα είναι μία ή δύο (τουλάχιστον δύο) χωριστές; Σύντομα θα το γνωρίζουμε.

Μέχρι και χθες υπήρχε προγραμματισμένη για σήμερα απεργία της ΠΝΟ. Κι αυτή ωστόσο επηρεάζονταν από την αλλαγή της ημέρας της πανελλαδικής απεργίας. Έτσι μέχρι και χθες το μεσημέρι δεν υπήρχαν αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων από Καβάλα προς τα νησιά του Β. Αιγαίου.

Οι ναυτεργάτες της Θάσου, πληρώματα των φέρι μποτ, είχαν δηλώσει συμμετοχή στην απεργία εφόσον αυτήν γίνονταν σήμερα 3 Ιουνίου.

Το σωματείο των Οικοδόμων και ενόψει της αλλαγής της απεργίας, εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης ανακοίνωση με νέα ημερομηνία κινητοποίησης στις 10 Ιουνίου. Ορίζει απεργιακή συγκέντρωση το ίδιο πρωί και ώρα 10.30 στην πλατεία Καπνεργάτη.

Αναμένονται ανακοινώσεις τόσο του Εργατικού Κέντρου όσο και του τμήματος της ΑΔΕΔΥ Καβάλας.

Η ανακοίνωση του σωματείου των Οικοδόμων Ν. Καβάλας μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν παίρνει διορθώσεις, είναι για τα σκουπίδια. Είναι από την αρχή μέχρι το τέλος αντεργατικό. Προωθεί μεγάλες ανατροπές σε δικαιώματα και καταχτήσεις που χρειάστηκαν σκληρούς αγώνες για να γίνουν πράξη.

Είναι συνέχεια προηγούμενων αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ως δήθεν προσωρινά.  Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την απλήρωτη δουλειά μέχρι και 13ωρες την μέρα.

Οι οικοδόμοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι θα πει ευελιξία στην εργασία. Όταν έχει «δουλειά» να δουλεύουμε 10ωρα και 12ωρα για να βγουν γρήγορα τα έργα και όταν αυτά τελειώνουν, ξανά στις ουρές του ΟΑΕΔ για το πενιχρό επίδομα ανεργίας και αν το δικαιούμαστε.

Προβλέπει ότι ο εργοδότης υποτίθεται θα χρωστάει στον εργαζόμενο τα αντίστοιχα ρεπό και άδειες που πρέπει να χορηγήσει και να πληρώσει μετά από 6 μήνες έως 1 χρόνο. Εδώ δεν πληρώνουν τα δεδουλευμένα τώρα, θα τα πληρώνουν μετά από ένα χρόνο;

Το πολύ-πολύ να δηλώνουν τυπικά ότι χορηγούν άδειες και ρεπό και ταυτόχρονα να μας υποχρεώνουν να δουλεύουμε «μαύρα», όπως ακριβώς συμβαίνει με το σύστημα των αναστολών αυτή τη στιγμή σε μια σειρά κλάδους. Άρα θα μειωθεί άμεσα το μηνιαίο εισόδημα και για όσους από εμάς κάνουν υπερωρίες».

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε επίσης