• 20 Μαΐου 2024,

Η αξιοποίηση του Παγγαίου σε φορέα των Σερρών;- Ο Θ. Μαρκόπουλος επικαλέστηκε συζητήσεις στο πλαίσιο νομοσχεδίου

 Η αξιοποίηση του Παγγαίου σε φορέα των Σερρών;- Ο Θ. Μαρκόπουλος επικαλέστηκε συζητήσεις στο πλαίσιο νομοσχεδίου

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες το πρωί στο γραφείο του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος. Βασικός λόγος ήταν η απάντηση του στις δηλώσεις Νεφελούδη για το γνωστό θέμα της αδειοδότησης της νέας εταιρείας της ΒΦΛ. Μια αδειοδότηση που όταν είχε εγκριθεί είχε γίνει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ του υπουργείου και της αρμόδιας υπηρεσίας ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.

Η απάντηση Μαρκόπουλου δεν περιείχε καινούργια στοιχεία. Επανέλαβε τα γνωστά του επιχειρήματα. Η υπόθεση εκκρεμεί όχι μόνο στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης αλλά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου κατατέθηκε προσφυγή. Ας μη λησμονούμε ότι την απόφαση της υπηρεσίας είχε ακυρώσει η αποκεντρωμένη διοίκηση Μ – Θ.

Από τη συνέντευξη τύπου προέκυψαν δύο ενδιαφέροντα νέα. Το πρώτο μάλιστα σχετίζεται με νομοσχέδιο που είναι υπό συζήτηση και σύντομα θα απασχολήσει την ολομέλεια της βουλής. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος μίλησε για ένα νομοσχέδιο με αντικείμενο τις προστατευόμενες περιοχές. Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου το όρος Παγγαίο θα αποκτήσει επιτέλους φορέα διαχείρισης ώστε να δρομολογηθεί η υλοποίηση έργων. Ωστόσο, προτείνεται αρμόδιος φορέας διαχείρισης να είναι κάποιος που υφίσταται στην περιφερειακή ενότητα Σερρών.

Ο κ. Μαρκόπουλος παραδέχθηκε ότι αφενός η εξέλιξη είναι θετική αφού επιτέλους θα υπάρξει φορέας για το όρος Παγγαίο, αφετέρου όμως είναι αρνητική αφού και τμήματα του όρους εντός καβαλιώτικων ορίων θα ανήκουν στην αρμοδιότητα του σερραϊκού φορέα. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη η αναθεώρηση των περιοχών NATURA 2000 θα έχει συνέπειες για την αλιεία στην Καβάλα, διότι στην προστατευόμενη περιοχή εντάσσεται σχεδόν ολόκληρος ο κόλπος της πόλης.

Σχετικά με τις δηλώσεις Νεφελούδη, την υπηρεσία ανάπτυξης της αντιπεριφέρειας ο Θόδωρος Μαρκόπουλος δήλωσε: «Κατ’ αρχήν εκφράζω τη χαρά μου που βρέθηκε λύση στο πρόβλημα της ΒΦΛ. Έτσι κλείνει μια πληγή.

Με την ευκαιρία άκουσα και διάβασα όσα είπε περί της αδειοδότησης νέας εταιρείας από την υπηρεσία ανάπτυξης ο κ. Νεφελούδης. Η υπηρεσία λειτούργησε όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος, ο οποίος κι εφαρμόστηκε. Α με τις δηλώσεις του μας απειλεί, απορρίπτουμε την απειλή. Η τοποθέτησή του υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Η δημόσια διοίκηση δε λειτουργεί υπό καθεστώς απειλής. Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε. Κάναμε πολύ καλά τη δουλειά μας. Η υπόθεση θα κριθεί και στο δικαστήριο».

Δίπλα στο Θόδωρο Μαρκόπουλο βρίσκονταν και μίλησε για το ίδιο θέμα ο αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Καβάλας Γιώργος Τουγγελίδης. Σε ερώτηση για το αν η απόφαση ελέγχθηκε ή ελέγχεται από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι τηλεφωνικά προ πέντε μηνών ζήτησαν κι έλαβαν έγγραφα σχετικά με την υπόθεση. Ο έλεγχος που διενεργούν οι επιθεωρητές αφορούν συνολικά στη λειτουργία μιας υπηρεσίας και όχι μια μεμονωμένη απόφαση της συγκεκριμένης υπηρεσίας ή μια άδεια.

Στις δηλώσεις του ο Ανδρέας Νεφελούδης άφησε υπονοούμενα ότι η αδειοδότηση της νέας εταιρείας των λιπασμάτων σχετίζεται με πρόσληψη συγγενικού προσώπου ενός εκ των εργαζομένων που χορήγησαν την άδεια. Κανείς δεν τοποθέτησε κανένα συγγενή του στη ΒΦΛ, ξεκαθάρισε ο Θόδωρος Μαρκόπουλος και για τον εαυτό του αλλά και για το προσωπικό της διεύθυνσης ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης