Η ΔΕΥΑΚ συνεχίζει να ψάχνει λύση για το νερό των Φιλίππων

 Η ΔΕΥΑΚ συνεχίζει να ψάχνει λύση για το νερό των Φιλίππων

Την Πέμπτη 19 Αυγούστου ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Καβάλας η γνωστή απόφαση απαγόρευσης χρήσης του νερού στο χωριό Φίλιπποι για πόση και μαγειρική χρήση.

Το νερό, σημείωνε στην απόφαση της η υπηρεσία, είναι ακατάλληλο λόγω αυξημένων νιτρικών. Από τότε μέχρι και σήμερα η ΔΕΥΑΚ δείχνει να προετοιμάζει τη λύση του προβλήματος εξετάζοντας όχι μία αλλά περισσότερες επιλογές. Αυτό οφείλεται στο ότι το νερό δεν καθαρίζει από μόνο του, δηλαδή δεν αρκεί -όπως φαίνεται- ο περιορισμός των αγροτικών εργασιών.

Αυτό είναι κάτι που η ΔΕΥΑΚ περίμενε να έχει καλύτερα και άμεσα αποτελέσματα μα όπως λέγεται δεν έγινε πράξη. Πάντως ενώ πάρθηκε νέο δείγμα και έγινε νέα ανάλυση του νερού, δεν γνωστοποιήθηκε το αποτέλεσμα. Και μόνο αυτό το γεγονός, ότι δεν γνωστοποιήθηκε το αποτέλεσμα, δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Πάντως οι αναλύσεις θα συνεχιστούν και θα γίνονται αρκετά συχνά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΥΑΚ έστειλε προ λίγων ημερών επιστολή στη Διεύθυνση Υγείας ρωτώντας την πόσο συχνά θα πρέπει να παίρνει δείγματα. Να κάνει αναλύσεις όπου ουσιαστικά σε αυτές θα μετρά τα νιτρικά στο νερό της ύδρευσης. Πρόσφατα η ΔΕΥΑΚ ανακοίνωσε διακοπή υδροδότησης στο χωριό των Φιλίππων αλλά η συγκεκριμένη ενέργεια είχε σχέση με κάτι άλλο. Εργασίες για το πρόγραμμα τηλεμετρίας στη δεξαμενή νερού του χωριού.

Τι άλλο μπορεί να σκεφθεί και να κάνει η ΔΕΥΑΚ για το νερό ύδρευσης των Φιλίππων;

Μπορεί να ζητήσει να υλοποιηθεί μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα πρόγραμμα απονιτροποίησης. Αυτό εμπλέκει κι άλλες υπηρεσίες. Κι άλλους φορείς όπως η Περιφέρεια ΑΜΘ. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει στην περιοχή της υφιστάμενης γεώτρησης αλλά γραφειοκρατικά και διαδικαστικά μοιάζει δύσκολο. Υπό την έννοια ότι δεν δίνει λύση «εδώ και τώρα». Προβλέπονται απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις για τις εκτάσεις που είναι κοντά στη γεώτρηση και με το πρόγραμμα θα πάψουν να καλλιεργούνται. Με την ευκαιρία ωστόσο προκύπτει ότι κακώς η ευρύτερη περιοχή δεν επωφελήθηκε ενός τέτοιου προγράμματος. Αν όλα άρχιζαν όταν έπρεπε, δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια, τώρα θα υπήρχε αποτέλεσμα. Όχι μόνο για τους Φιλίππους αλλά για την ευρύτερη περιοχή.

Πιο εφικτός στόχος φαίνεται να είναι αυτός της μίξης του νερού των Φιλίππων με νερό άλλης κοντινής περιοχής. Δηλαδή των Κρηνίδων. Νερό υπάρχει, κι είναι πολύ καλής ποιότητας. Άρα η ΔΕΥΑΚ σκέφτεται σωστά να μεταφέρει νερό των Κρηνίδων στους Φιλίππους κάνοντας το ίδιο ακριβώς που έγινε προ λίγων ετών με το νερό του Ζυγού. Αυτό έτυχε ανάμιξης με νερό από το Κρυονέρι.

Αν η ΔΕΥΑΚ αποφασίσει να προσθέσει νερό από τις Κρηνίδες σε αυτό των Φιλίππων τότε θα πρέπει να κατασκευάσει ένα νέο δίκτυο μεταφοράς του συγκεκριμένου νερού. Η απόσταση δεν είναι μεγάλη αλλά όλα πρέπει να γίνουν από την αρχή και με την προβλεπόμενη ασφάλεια. Σήμερα που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο, όπου το πρόβλημα είναι βέβαιο ότι θα τεθεί από την αντιπολίτευση, δεν αποκλείεται ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ να κάνει ανακοινώσεις. Εάν φυσικά υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης