• 29 Μαρτίου 2024,

Η Δήμαρχος στο ΤΑΙΠΕΔ για τα διόδια στην Παράκαμψη

 Η Δήμαρχος στο ΤΑΙΠΕΔ για τα διόδια στην Παράκαμψη

Στην Αθήνα βρισκόταν από την Τρίτη η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και το πρωί της Τετάρτης από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ μας ενημέρωσε για το πρόγραμμα των επαφών της και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τα εκκρεμή τοπικά ζητήματα. Ειδικότερα, μας εξήγησε ότι την περασμένη Παρασκευή είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Εγνατίας Οδού ΑΕ, προκειμένου να διατυπώσει τα παράπονά της σχετικά με την επιλογή λανθασμένου σημείου για τη λειτουργία του νέου σταθμού διοδίων.

Εάν ο σταθμός λειτουργήσει πριν από την Καβάλα, τότε θα επιτρέπεται σε όλα τα βαριά οχήματα να κάνουν παράκαμψη με αποτέλεσμα να περνούν από το κέντρο της πόλης. Οι κυκλοφοριακές συνθήκες του κέντρου είναι ιδιάζουσες, εξαιτίας της μονοδρομημένης οδού Βενιζέλου κι άρα η μόνη διέξοδος προς Θεσσαλονίκη είναι η μία λωρίδα της οδού Ερυθρού Σταυρού.

Ο πρόεδρος της Εγνατίας απήντησε στην κ. Τσανάκα ότι ήδη η διαδικασία έχει καθυστερήσει και ότι τα διόδια θα έπρεπε να είχαν κιόλας δημοπρατηθεί. Συμπλήρωσε ότι δεν είναι προσωπικά υπεύθυνος για τις αλλαγές έτσι την παρέπεμψε στο ΤΑΙΠΕΔ. Η δήμαρχος προσπάθησε μεν ωστόσο δεν κατάφερε να κανονίσει άμεσα κάποιο ραντεβού πριν φύγει από την Καβάλα. Γι’ αυτό κι αναχώρησε εσπευσμένα προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις.

Όντως, στις 4:30 το απόγευμα της Τρίτης η δήμαρχος πήγε στο ΤΑΙΠΕΔ όπου και συζήτησε με τη νέα πρόεδρο του φορέα, ξεκαθαρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί και υπογραμμίζοντας ότι οι καβαλιώτες δεν πρόκειται να αποδεχθούν την καταστροφή της πόλης τους. Ακόμη κι αν απαιτηθεί η παρέμβαση εισαγγελικής αρχής. Η πρόεδρος αντιμετώπισε το ζήτημα με καλή θέληση και πρακτική σκέψη. Ενώπιον της κ. Τσανάκα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον εκπρόσωπο του υπουργού κ. Σπίρτζη και ζήτησε μετ’ επιτάσεως να μάθει για ποιο λόγο οι μελετητές υπέδειξαν το συγκεκριμένο σημείο για την τοποθέτηση του σταθμού διοδίων.

Απευθυνόμενη στη δήμαρχο, δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα και θα την ενημερώσει σχετικά. Η κ. Τσανάκα πείσθηκε, αφού θεώρησε ότι η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ της μίλησε με ειλικρίνεια, αποδεχόμενη τις παρατηρήσεις και τα παράπονα της Καβάλας. Μάλιστα, σκοπεύει να ρωτήσει τους μελετητές βάσει ποιων κριτηρίων επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο, αλλά και εάν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές τοποθεσίες.

Την περασμένη Κυριακή η δήμαρχος είχε συναντηθεί και με τους κυβερνητικούς βουλευτές, στο πλαίσιο εκδηλώσεως, έτσι τους μίλησε για το σοβαρό θέμα. Εκείνοι αντέτειναν το επιχείρημα ότι βάσει νόμου τα βαρέα οχήματα δεν επιτρέπεται να εισέρχονται από το κέντρο των αστικών κέντρων. Η κ. Τσανάκα επεσήμανε ότι πέραν του νόμου θα πρέπει να υπάρχουν και υπουργικές αποφάσεις για την καλύτερη εφαρμογή.

Το απόγευμα της Τρίτης η δήμαρχος είχε ραντεβού με τον υπουργό κ. Φάμελο και το Βασίλη Λιόγκα, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της ΜΕΑ και του ΧΥΤΑ. Η παρουσία του κ. Λιόγκα βοηθά σημαντικά στην υπόθεση, ενώ ελπίδες γεννά και η βορειοελλαδίτικη καταγωγή του υπουργού. Βεβαίως, ο δήμος Καβάλας πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς ώστε να προλάβει τις εξελίξεις και να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση. Το πρόβλημα εντοπίζεται και πάλι στην αγιάτρευτη γραφειοκρατία αφού ούτε μία άδεια δεν έχει εγκριθεί από  τις υπηρεσίες της αποκεντρωμένης κα της περιφέρειας ΑΜΘ. Γι’ αυτό η κ. Τσανάκα ζήτησε προσωπικά και τη βοήθεια του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου.

Την Τετάρτη το ραντεβού της δημάρχου περιελάμβανε συναντήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, ενώ περίμενε και ειδοποίηση για συνάντηση με την κ. Παπανάτσιου ώστε να ξανατεθούν τα θέματα των διεκδικήσεων του δήμου, με την προσθήκη σημείων όπως το Φάληρο, το τελωνείο, οι αποθήκες του τελωνείου. Στις αποσκευές της η δήμαρχος μετέφερε έντυπο και φωτογραφικό υλικό από την παλιά μεραρχία προκειμένου να στηρίξει και αυτό το αίτημα παραχώρησης προς το δήμο.

 

Διαβάστε επίσης