Η δοκιμή που έγινε το Καλοκαίρι του 2018 και οι λόγοι της αποτυχίας της

 Η δοκιμή που έγινε το Καλοκαίρι του 2018 και οι λόγοι της αποτυχίας της

Το Καλοκαίρι του 2018 ο τότε Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος ανέλαβε πρωτοβουλία προσωρινής μεταφοράς στο νέο λιμάνι της διαδικασίας του εκτελωνισμού εμπορευμάτων και προϊόντων.

Το σκεπτικό του ήταν απλό. Τα μεγάλα φορτηγά (νταλίκες) που εξυπηρετούνται στο Τελωνείο, μεταφέρονται για το Καλοκαίρι στο νέο λιμάνι. Μαζί τους οι υπάλληλοι του Τελωνείου αλλά και οι εκτελωνιστές. Αυτό διευκόλυνε τη λειτουργία του κεντρικού λιμανιού που απαλλάχθηκε από την κίνηση των μεγάλων φορτηγών. Επικεντρώθηκε στα βασικά ακτοπλοϊκά και Καλοκαιρινά.

Η δοκιμή που έγινε τότε και με την έγκριση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, απέτυχε. Για πολλούς τεχνικούς λόγους. Άλλωστε η μεταφορά της δραστηριότητας από το κεντρικό στο νέο λιμάνι έγινε με «βαριά καρδιά» και χωρίς καμία οργάνωση. Καμία προετοιμασία και καμιά απαραίτητη υποδομή. Άπαντες ταλαιπωρήθηκαν μιας και έπρεπε να εξυπηρετηθούν σε έναν χώρο που δεν διέθετε ακόμη και σύνδεση με το διαδίκτυο.

Ως εκ τούτου εκείνη η δοκιμή δεν επανήλθε και δεν επανήλθε για πολλούς λόγους. Τα επόμενα Καλοκαίρια οι νταλίκες «συνωστίζονταν» στο γνωστό σημείο μπροστά και δίπλα από το Τελωνείο, εμποδίζοντας τη λειτουργία του κεντρικού λιμανιού. Από τότε μόνο το Λιμεναρχείο έθεσε και θέτει το πρόβλημα. Αλλά στου «κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα»!

Χθες ο κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος (σήμερα περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης) θυμήθηκε εκείνη τη δοκιμή, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής. «Έπρεπε να υπάρχει στο νέο λιμάνι ένα γραφείο με ίντερνετ.

Οργανωμένο. Δεν υπήρξε. Υπήρξε μόνο ταλαιπωρία των εμπλεκόμενων» είπε χαρακτηριστικά για το Καλοκαίρι του 2018. Συμπλήρωσε ότι πρόβλημα δεν είναι μόνο το ότι η διαδικασία του εκτελωνισμού γίνεται στο κεντρικό λιμάνι.

Πρόβλημα όπως είπε είναι και η διαδρομή που ακολουθούν οι νταλίκες, μέχρι να φθάσουν μπροστά από το Τελωνείο και να σταθμεύσουν εκεί. Εννοώντας το κυκλοφοριακό πρόβλημα μιας και κινούνται μέσα στην Καβάλα, που έτσι κι αλλιώς έχει Καλοκαιρινή αυξημένη κίνηση. Ακόμη και αυτό των καυσαερίων των συγκεκριμένων μεγάλων οχημάτων.

Ο κ. Μαρκόπουλος που γνωρίζει καλά το πρόβλημα για το οποίο αναφερόμαστε, ζητά μια νέα αλλά πιο οργανωμένη προσπάθεια και δοκιμή. Προς την ίδια κατεύθυνση. Η πρόταση του φυσικά και είναι σωστή.

Πρέπει να εργαστούν για τη σωστή της υλοποίησης όχι μόνο το Λιμεναρχείο και το Τελωνείο αλλά και Οργανισμός Λιμένα Καβάλας. Που σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνεί ότι η συγκεκριμένη κατάσταση πρέπει να διορθωθεί. Ίσως από τα επόμενα Καλοκαίρια αφού για φέτος δεν φαίνεται να υπάρχει χρόνος και διάθεση για άμεση δράση.

Διαβάστε επίσης