Η έκθεση SYNERGIA και πολλά άλλα…

 Η έκθεση SYNERGIA και πολλά άλλα…

Η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, είχε αφορμή την έκθεση SYNERGIA, που θα γίνει αύριο Παρασκευή 26 και μεθαύριο Σάββατο 27 Μαΐου, στο Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης. Η θεματολογία ωστόσο ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, πιο πλούσια αφού ο αντιπεριφερειάρχης σχολίασε, ανακοίνωσε θέματα της επικαιρότητας, επισκέψεις στην Καβάλα, κυβερνητικών παραγόντων.

Στα λόγια του για την έκθεση SYNERGIA ο κ. Μαρκόπουλος θυμήθηκε τα περσινά γεγονότα. Πέρσι είπε αναγκαστήκαμε η έκθεση να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη, λόγω των προσφύγων.

Συνέχισε μιλώντας για το ίδιο γεγονός ως εξής: «Η 3η SYNERGIA γίνεται με προσθήκες και διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις δύο προηγούμενες. Συμμετέχουν 102 επαγγελματίες. Υπάρχουν αιτήσεις συμμετοχής ακόμα και τώρα, αλλά δεν έχουμε διαθέσιμο χώρο. Στην έκθεση SYNERGIA θα προβληθούν χιλιάδες τοπικά προϊόντα, θα πραγματοποιηθούν δύο ενημερωτικές ημερίδες, ενώ θα παρασκευή φαγητού με τοπικά προϊόντα και τοπικές συνταγές. Θα επιδιώξουμε να γίνουν πολλές συναντήσεις παραγωγών τοπικών προϊόντων με επαγγελματίες του τουρισμού. Θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά στο Εκθεσιακό κέντρο από το κέντρο της πόλης και το αντίστροφο, τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο, με αφετηρία τη Λέσχη Αξιωματικών. Τα εγκαίνια της SYNERGIA θα γίνουν από τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης Βασίλη Κόκαλη την Παρασκευή 26 Μαΐου, στις 8.00 το απόγευμα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν για την έκθεση. Πιστεύω ότι θα είναι μεγαλύτερη και καλύτερη από τις προηγούμενες».

Για την άφιξη των πρώτων Ρώσων τουριστών από την Μόσχα στην Καβάλα, ο Θ. Μαρκόπουλος είπε ότι αύριο στις 8.00 το πρωί ετοιμάζεται η υποδοχή στο αεροδρόμιο σε συνεργασία με την Fraport. Η πτήση έρχεται με 150 επιβάτες – αυξημένη δηλαδή πληρότητα – ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 30 κρατήσεις επιβατών που θέλουν να ταξιδέψουν από την Καβάλα στη Ρωσία. Η  υποδοχή θα γίνει στο χώρο άφιξης των επιβατών. Σχεδιάζεται όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, αλλά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, το αεροσκάφος να το περιμένουν στο διάδρομο δύο πυροσβεστικά οχήματα, που θα δημιουργήσουν αψίδα με το νερό που εκτοξεύουν.

Την Παρασκευή 11.30 το πρωί στο γραφείο του κ. Μαρκόπουλου ετοιμάζεται σύσκεψη με την παρουσία του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, υπόψη του οποίου ο αντιπεριφερειάρχης θα θέσει κυρίως έργα που καρκινοβατούν, καθυστερούν λόγω της μακράς περιόδου, όπου αναμένονται πιστώσεις από το νέο ΕΣΠΑ.

Για τα διόδια στην παράκαμψη ο κ. Μαρκόπουλος είπε χθες: «Μάλλον άστοχη είναι η τοποθέτηση των νέων διοδίων στην παράκαμψη Καβάλας. Θα βοηθήσει στην εκτροπή της κίνησης στο εσωτερικό της πόλης. Έστειλα επιστολή στην Εγνατία οδό αλλά δεν πήρα απάντηση. Ζητώ να μάθω που ακριβώς θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν τα νέα διόδια. Προκύπτει ότι με την Εγνατία Οδό δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, δεν μπορούμε ν΄ ανεχθούμε αυτές τις αποφάσεις της».

Ο Θ. Μαρκόπουλος είπε ότι μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα η σύσκεψη που προετοιμάζει με τους Δημάρχους – ενδεχομένως και με τους βουλευτές – για τη λειτουργία της πολεοδομίας. Προετοιμάζει δε μία ακόμη σύσκεψη, ειδικά για την πυροπροστασία του περιαστικού δάσους της πόλης.

Τέλος σ΄ ερώτηση για τα θέματα της ΒΦΛ, είπε ότι εν αναμονή της προσωρινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπάρχει γνωμοδότηση της τοπικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με την οποία η αρμόδια υπηρεσία, τμήμα ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας απέχει από οποιαδήποτε ενέργειά της. Ο κ. Μαρκόπουλος είπε δηλαδή ότι μέχρι να εκδοθεί η προσωρινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναμένεται από μέρα σε μέρα, η αρμόδια υπηρεσία δεν θα κάνει το παραμικρό.

 

Συνέργεια- Πρόγραμμα ημερίδων

*Α’ Ημερίδα «Τοπικά Προϊόντα»

Σάββατο 27 / 05 & ώρα 12:00 μ. στο αμφιθέατρο του Εκθεσιακού Κέντρου

-12:00 «Τοπικά προϊόντα και τοπική οικονομία» Κωνσταντίνος Μάττας, Καθηγητής Αγροτικής Πολιτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

-12:20 «Η Καινοτομία σαν Μοχλός Ανάπτυξης της Περιοχής», Σπύρος Κουτρούμπας, Κοσμήτωρ και Καθηγητής Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

-12:40  «Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας Τροφίμων» Σωτήρης Παπαδόπουλος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΑΑ 2014-2020 ΠΑΜΘ

-13:00  «Τοπικά Προϊόντα και Τουρισμός» Ιωάννης Μαρκιανός, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Α.Μ.Θ.

*Β’ Ημερίδα «Χρηματοδοτικές δυνατότητες»

Σάββατο 27 / 05 & ώρα 17:00 στο αμφιθέατρο του Εκθεσιακού Κέντρου

-17:00 «Χρηματοδοτικά Εργαλεία και Αναπτυξιακά Προγράμματα στον Τομέα της Μεταποίησης και Τουρισμού». Μάρκος Δέμπας, Αντιπρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Καβάλας

-17:20 «ΠΑΑ – Μοχλός Ανάπτυξης της Πρωτογενούς Παραγωγής». Γρηγόρης Τιμοσίδης, Γεοπόνος – Μελετητής

-17:40 «Χρηματοδοτικές Δυνατότητες μέσω προγραμμάτων ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε.». Μιχάλης Σκορδάς, Γενικός Διευθυντής ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης