• 7 Μαΐου 2024,

«Η Ελλάδα, επικεφαλής της ναυτιλίας και φιλική χώρα προς τον αραβικό κόσμο»

 «Η Ελλάδα, επικεφαλής της ναυτιλίας και φιλική χώρα προς τον αραβικό κόσμο»

O υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στην 4η Ευρω – Αραβική Διάσκεψη επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται επικεφαλής της ναυτιλίας και πως παραδοσιακά είναι μια χώρα φιλική προς τον αραβικό κόσμο.

Παράλληλα, ανέφερε πως η οικονομία είναι στενά συνδεδεμένη με τη ναυτιλία, η οποία αποτελεί έναν σημαντικό κλάδο για την ελληνική οικονομία. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, «οι εθνικοί λιμένες αποτελούν σημαντικό βραχίονα ανάπτυξης της χώρας μετά την έξοδό της από την κρίση.

Η εθνική λιμενική πολιτική αναθεωρείται και θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση για τα 10 περιφερειακά λιμάνια που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας (Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου)».

Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, η περίπτωση κάθε λιμένα θα εξεταστεί ξεχωριστά, έτσι ώστε, πάντα με γνώμονα τα δημόσια έσοδα, να αποφασιστεί το σωστό μοντέλο ιδιωτικοποίησης και ανάπτυξης.Στόχος είναι να παρουσιαστούν νέες προτάσεις, με βάση και το ενδιαφέρον υποψηφίων επενδυτών, σε ποια λιμάνια πρέπει να πωληθούν οι οργανισμοί, σε ποια να παραχωρηθούν όλες οι δραστηριότητες και σε ποια να παραχωρηθούν ορισμένες εξ αυτών.

«Tα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας στη Βόρεια Ελλάδα και τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας στη Δυτική Ελλάδα έχουν αναμφισβήτητα έναν ισχυρό ρόλο να διαδραματίσουν, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των υποδομών της χώρας και εάν εξεταστούν από κοινού με το σύμπλεγμα σιδηροδρόμων και οδικών μεταφορών που επίσης αναπτύχθηκε, η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη μεταφορών και εμπορίου προς την Ευρώπη» είπε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας έκανε ειδικά αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά, που αποτελεί κόμβο που οδηγεί στις αγορές της Ευρώπης, και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο εξελίσσεται, αναβαθμίζει τις λιμενικές του εγκαταστάσεις, συνδέεται με σιδηροδρομικά δίκτυα ανοίγοντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ο κ. Πλακιωτάκης πρόσθεσε πως από το 2020 αλλάζουν πολλά στην ποντοπόρο ναυτιλία λόγω του νέου κανονιστικού πλαισίου και των νέων καυσίμων.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «μπορεί η άνοδος της τεχνολογίας να έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη του κλάδου, ωστόσο έχουν αυξηθεί οι κυβερνοεπιθέσεις που δημιουργούν νέες προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν».

Κλείνοντας, ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε πως «η Ελλάδα ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και πλέον έχει μια κυβέρνηση που είναι φιλική προς τις επενδύσεις. Αναβαθμίζει τις υποδομές της, μετεξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο και αλλάζει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή».

Πηγή : Zougla.gr

Διαβάστε επίσης