• 25 Απριλίου 2024,

Η ενεργειακή αναβάθμιση θα μειώσει κατά 70% το κόστος λειτουργίας του κολυμβητηρίου

 Η ενεργειακή αναβάθμιση θα μειώσει κατά 70% το κόστος λειτουργίας του κολυμβητηρίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας έλαβε τη Δευτέρα ομόφωνη απόφαση έγκρισης της πρότασης που ο Δήμος θα καταθέσει στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Πρόκειται για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του υφιστάμενου κλειστού κολυμβητηρίου με προϋπολογισμό περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τον Ιούνιο ο Δήμος Καβάλας θα γνωρίζει αν η πρόταση του γίνεται δεκτή. Υπάρχει ένα ισχυρό σενάριο όχι μόνο να χρηματοδοτηθεί αλλά αυτό να γίνει σε ποσοστό 100%.  Ο Δήμαρχος θύμισε χθες ότι παρόμοια προσπάθεια αποκατάστασης της στέγης του κλειστού κολυμβητηρίου έγινε επί δημαρχίας Σιμιτσή αλλά η πρόταση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2» λόγω κρίσης δεν εγκρίθηκε.

Το «Εξοικονομώ 2» δεν προχώρησε ως πρόγραμμα. Επακολούθησε ωρίμανση του απαραίτητου έργου για την στέγη του κλειστού κολυμβητηρίου από τη διοίκηση της κυρίας Τσανάκα και μία μελέτη έτοιμη επί των ημερών της αντιδημάρχου Ευαγγελίας Δρακονάκη.

Η μελέτη ήταν χαμένη,  είπε ο Δήμαρχος. Βρέθηκε –συνέχισε= και σε αυτήν στηρίχθηκε η πρόσφατη πρόταση του συγκεκριμένου έργου ενεργειακής αναβάθμισης.  Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Μουριαδη είναι πιθανό όσο θα εκτελείται το έργο αν και εφόσον χρηματοδοτηθεί,  να χρειαστεί να μην λειτουργεί το κλειστό κολυμβητήριο. Ταυτόχρονα δρομολογείται το έργο της ερευνητικής γεώτρησης γεωθερμίας στην ευρύτερη περιοχή του ίδιου αθλητικού χώρου.

Που κι αυτή αν είναι πετυχημένη, θα χρησιμοποιηθεί στο προαναφερθέν βασικό έργο. Σύμφωνα με το Θεόδωρο Μουριαδη όταν οι εργασίες ολοκληρωθούν θα επιτευχθεί εξοικονόμηση του κόστους λειτουργίας του κλειστού κολυμβητηρίου σε ποσοστό 70%.

Υπολογίζεται ότι αν το τα πράγματα εξελιχθούν θετικά για την πρόταση, το έργο μπορεί να ξεκινήσει σε χρονικό διάστημα περίπου ενός χρόνου από σήμερα. Ο Δήμος Καβάλας υπολογίζει ότι παρόμοια ευκαιρία θα δοθεί το Καλοκαίρι του 2021 προκειμένου να εντάξει σε νέο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων κτιρίων και άλλα κτίρια του.

Στη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα υπήρξαν παρατηρήσεις από την αντιπολίτευση για το χρονικό διάστημα δέκα ετών που μεσολάβησε από το πρόβλημα που ανέκυψε στη στέγη του κολυμβητηρίου. Αυτή η παρατήρηση έγινε από το Μάκη Παπαδόπουλο ενώ ο Βαγγέλης Παππάς ζήτησε έργα ενεργειακής αναβάθμισης ο δήμος να προχωρήσει και για άλλους αθλητικούς του χώρους.

Διαβάστε επίσης