• 25 Απριλίου 2024,

«Ο κορονοϊός μεταδίδεται και πριν τα συμπτώματα του ασθενή»

 «Ο κορονοϊός μεταδίδεται και πριν τα συμπτώματα του ασθενή»

Ψύχραιμοι και σε μεγάλο βαθμό προετοιμασμένοι (όσο αυτό είναι εφικτό) είναι οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, σχετικά με το μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα. Τον κορονοϊό. Το συμπέρασμα προκύπτει εύκολα αν κάποιος συζητήσει με τον Διοικητή του νοσοκομείου Ντίνο Κλειτσιώτη αλλά και τον προϊστάμενο διευθυντή της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Χρήστο Παπαδόπουλο.

Στο θέμα εμπλέκονται πολλές ακόμη υπηρεσίες και φορείς πλην όμως η Διεύθυνση Υγείας και το Νοσοκομείο είναι στην πρώτη γραμμή για τις προετοιμασίες και το συντονισμό. Όλα αυτά δρομολογήθηκαν προ δεκαπέντε περίπου ημερών στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος –νομίατρος-  εξηγεί ότι για την υπηρεσία του (Διεύθυνση Υγείας) το μυαλό και η προσοχή είναι στραμμένη στα δύο λιμάνια. Το «Φίλιππος Β» και το λιμάνι των Ελευθερών. Εκεί έρχονται πλοία από το εξωτερικό. Μετά από οδηγίες που έχουν δοθεί, κάθε πλοίο που έρχεται σε αυτά τα λιμάνια δηλώνει οποιαδήποτε λοίμωξη διαπιστώνεται στο πλήρωμα του.

Το νοσοκομείο είναι επίσης έτοιμο, είναι κάτι στο οποίο  συμφωνούν ο Διευθυντής Υγείας αλλά και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ντίνος Κλειτσιώτης.

Στην παρατήρηση της Πρωινής προς τον κ. Παπαδόπουλο για τους νοτιοκορεάτες που επισκέπτονται και το χειμώνα τον νομό Καβάλας (πραγματοποιώντας όπως είναι γνωστό ταξίδια στα βήματα του Αποστόλου Παύλου) απάντα ότι αυτοί οι τουρίστες  ελέγχονται κατά την είσοδο τους στη χώρα.

Σημειώνει ότι και τα ξενοδοχεία έχουν ενημερωθεί να δηλώνουν στις τοπικές υπηρεσίες αν κάποιος από τους πελάτες τους είναι άρρωστος. Το κακό -κατά την άποψη του κ. Παπαδόπουλου- σχετικά με τον συγκεκριμένο ιό είναι ότι αυτός μεταδίδεται και πριν ο ασθενής παρουσιάσει συμπτώματα. Άποψη του ίδιου για τα εμβόλια κατά της γρίπης είναι ότι  δεν έχει πλέον νόημα να κάνει κάποιος τώρα καθώς η περίοδος του χειμώνα τελειώνει.

Σε γενικές γραμμές στο νοσοκομείο και η διεύθυνση υγείας είναι σε αυξημένη επιφυλακή ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούν τις γενικότερες εξελίξεις στο θέμα. Υπάρχει ανοιχτή γραμμή της υπηρεσίας και του νοσοκομείου με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την άνοδο της θερμοκρασίας που αναμένεται,  τα δεδομένα για τη χώρα μας τουλάχιστον θα γίνουν καλύτερα. Οι πιθανότητες να εμφανιστεί κρούσμα λιγότερες.

Διαβάστε επίσης