Η Ιστορία του Argala, ενός αληθινού etarra

 Η Ιστορία του Argala, ενός αληθινού etarra

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 1978

“o José Miguel Beñaran Ordenana, όνομα μάχης Argala, ήταν ένας από τους πιο χαρισματικούς και αποφασιστικούς άνδρες στην ιστορία της ETA. Πέθανε στις 21 Δεκεμβρίου 1978 από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό του στο χωριό Angelu (στη γαλλική χώρα των Βάσκων). Η ημερομηνία που επιλέχθηκε για την εκτέλεση αναδεικνύει την ιδεολογία των φασιστικών παραστρατιωτικών ομάδων που ήθελαν να αφήσουν τη σφραγίδα τους, ακριβώς πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Λουίς Καρέρο Μπλάνκο που σκοτώθηκε σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Μαδρίτη.

ο José Miguel Beñaran Ordenana γεννήθηκε στην Arrigorriaga το 1949. Μετά από μια παιδική και εφηβική ηλικία που σημαδεύτηκε από το κοινωνικό περιβάλλον του φρανκισμού, εντάχθηκε στην ΕΤΑ μαζί με άλλους νέους. Το 1968 και μετά από κάποιες συλλήψεις, ο José Miguel Beñaran εγκατέλειψε την πόλη του καταφεύγοντας στην Oñati για μεγάλο χρονικό διάστημα και υιοθετώντας το όνομα μάχης Lñaki. Στη συνέχεια οδεύει στη Lparralde, όπου θα συμμετάσχει ενεργά στη συζήτηση για την εξέλιξη της ένοπλης οργάνωσης στη χώρα των Βάσκων.

Από εκείνα τα πολύ έντονα χρόνια, μια φράση που τον αντιπροσωπεύει θα παραμείνει διάσημη:

′′Συζητώ με όλους, προσπαθώ να καταστήσω τους στρατιωτικούς διανοούμενους και να στρατιωτικοποιήσω τους διανοούμενους“.

Τον Δεκέμβριο του 1973, ο José Miguel Beñaran Ordeñana, λαμβάνοντας το όνομα μάχης Fernando, βρέθηκε στη Μαδρίτη, μαζί με άλλα μέλη του κομάντο Txikia για να προετοιμάσουν την επίθεση που θα προκαλούσε τον θάνατο του Ισπανού προέδρου Luis Carrero Blanco.

Εκ νέου στην Iparralde, θα συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση της ETA. Μέσα στην ένοπλη οργάνωση υπήρχαν διαφορές ως προς τις εσωτερικές αλλαγές και κυρίως ως προς την ανάλυση του πολιτικού μέλλοντος. Ο Ordeñana έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη συγκυρία, με μια διπλή έννοια: αναλύοντας τις συνέπειες της πτώσης του φρανκικού καθεστώτος με τις αλλαγές που θα προέκυπταν από αυτήν και μελετώντας μια οργανωτική διαίρεση στα δυο για να καλύψει όλα τα μέτωπα του αγώνα σε ένα νέο μοντέλο, αφήνοντας για την ΕΤΑ το στρατιωτικό πεδίο. Έτσι σχηματίστηκε η στρατιωτική ETA τον νοέμβριο του 1974 και η ανάλυση που έκανε ο José Miguel Beñaran θα μεταφραστεί σε ένα μανιφέστο – το Agiri – το οποίο θα δημοσιευόταν στα τέλη εκείνου του μήνα.

Τον Οκτώβριο του 1976, στο γαλλικό νησί Yeu, όπου είχε καταφύγει, παντρεύτηκε την Asun Arana της οποίας ο πρώην σύντροφος, Jesus Mari Markiegi, είχε σκοτωθεί σε ενέδρα της αστυνομίας στην Gernika Lumo το 1975. Αφού εγκατέλειψαν την Yeu, θα νοικιάσουν ένα σπίτι στην Angelu.

Μετά την εκτέλεσή του, η αστυνομία εμπόδισε και απαγόρευσε την είσοδο του στην γενέθλια γη, Arrigorriaga.

Ως διαμαρτυρία ενάντια στην πολιορκία, μια λαϊκή συνέλευση αποφάσισε ότι όλοι οι γείτονες θα παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και ότι το πτώμα θα συνοδεύεται μόνο από τη μητέρα, τα αδέρφια και λίγους συντρόφους.

Δύο άτομα που έφεραν τη σημαία του KAS (βασκικός συντονισμός της Σοσιαλιστικής αριστεράς) οδήγησαν την πορεία που προχωρούσε αργά μπροστά από έναν αστυνομικό κλοιό.

 

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

Διαβάστε επίσης