Η καταφανής εξωστρέφεια της Πολύνας Μπανά

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης.

 

Ήταν καταφανής η εξωστρέφεια της Πολύνας Μπανά στην χθεσινή όμορφη εκδήλωση στο «Αντιγόνη Βαλάκου» για την παρουσίαση της πρώτης της ποιητικής συλλογής που φέρει τον τίτλο «Η καταφανής εξωστρέφεια των φωνηέντων» από τις εκδόσεις «Σαιξπηρικόν» της Θεσσαλονίκης του Καβαλιώτη εκδότη – ποιητή Γιώργου Αλισάνογλου.

Η πενηντάχρονη δικηγόρος από τη Δράμα με μακρά και πλούσια διαδρομή στα πολιτιστικά πράγματα της γειτονικής μας πόλης και πρόεδρος του δραστήριου Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, ξεχείλιζε από χαρά και συγκίνηση για την αθρόα συμμετοχή του κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου της σε μια άρτια οργανωμένη από το Θοδωρή Γκόνη αλλά και από την ίδια, λογοτεχνική εκδήλωση.

Για την ποιήτρια και την συλλογή της μίλησαν η ποιήτρια Γεωργία Τριανταφυλίδου και ο συνάδελφός της στην μαχόμενη δικηγορία, συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης.

Ποιήματά της ερμήνευσε με καθηλωτικό τρόπο η ηθοποιός Θεανώ Αμοιρίδου ενώ συνθέσεις του Δραμινού συνθέτη Δημήτρη Δοξάκη γραμμένες ειδικά για την συγκεκριμένη εκδήλωση ερμήνευσε με το τσέλο της και με εξαιρετική ευαισθησία η Βάσω Ζήσου.

Η ποίηση της Πολύνας Μπανά αυτοβιογραφική (;), ευαίσθητη, εξωστρεφής αλλά και βαθιά εσωστρεφής συγχρόνως, ειρωνική πολλές φορές με μικρές δόσεις υπόγειου χιούμορ, καταγράφει εικόνες και καταστάσεις με σαφή, απλό, εύληπτο λόγο χωρίς περιττές φιοριτούρες εντυπωσιασμού. Ποιήματα που αγγίζουν τρυφερά την ψυχή και του πλέον αδαούς αναγνώστη. Γεγονός που αποδεικνύει αναμφίβολα ότι η Πολύνα Μπανά βούτηξε την πένα της πρώτα στο αίμα της δικής της ψυχής. Η μόνη σίγουρη συνταγή επιτυχίας.

Να και ένα δείγμα:

 

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ

Κάθε τόσο

έκλεινα σε ένα μικρό, αεροστεγές, γυάλινο βάζο,

τα αισθήματα που δεν έδειξα

dig

,

τις σκέψεις που δεν άρθρωσα,

τα λόγια που δεν εκστόμισα,

τις εξηγήσεις που δεν έδωσα,

στις κρίσιμες καμπές της ζωής μου.

Χρόνο με το χρόνο,

τα βάζα στοιβάζονταν

και, πλέον,

έχουν γεμίσει τα ράφια όλα της αποθήκης

Πρέπει να βρω ένα μεγαλύτερο σπίτι.

dig

Διαβάστε επίσης