• 18 Μαΐου 2024,

Η Καβάλα όχι μόνο κάνει ανακύκλωση αλλά διακρίνεται σε αυτή

 Η Καβάλα όχι μόνο κάνει ανακύκλωση αλλά διακρίνεται σε αυτή

Σε εξελιγμένο επίπεδο ανακύκλωσης συγκριτικά με την υπόλοιπη περιφέρεια ΑΜΘ βρίσκεται η Καβάλα δήλωσε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Καβάλας Ζήσης Μπόνιας, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε υλικά όπως τα πλαστικά, το χαρτί, τα αλουμίνια ακόμη και το γυαλί. Άρα, η διαδικασία της ανακύκλωσης προχωρά στο δήμο Καβάλας και μάλιστα αποδεικνύεται από το τονάζ κάθε μήνα, που υπολογίζεται σε διακόσιους τόνους.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι φιλότιμη, έστω κι αν κάποιοι πολίτες επιμένουν να πετούν αλόγιστα τα αστικά τους απορρίμματα μέσα στους ειδικούς μπλε κάδους της ανακύκλωσης. Μπορεί οι μπλε κάδοι του κέντρου να γεμίζουν μόνο με κούτες που δε διπλώνονται αλλά στις γειτονιές γίνεται καλή δουλειά, δήλωσε ο Ζήσης Μπόνιας. Κοντολογίς, οι δημότες Καβάλας εκτελούν ευσυνείδητα το καθήκον της ανακύκλωσης.

Η ανακύκλωση δεν αποφέρει κέρδη στο δήμο αλλά ανακουφίζει το ΧΥΤΑ κι επιμηκύνει το χρόνο λειτουργίας του. Τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα μεταφέρονται στο ΚΔΑΥ της Ξάνθης όπου γίνεται η διαλογή και στη συνέχεια η διαχείρισή τους περνά στη ΔΙΑΑΜΑΘ. Η συλλογή των ανακυκλώσιμων γίνεται από τα ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα που παρείχε στο δήμο η ΔΙΑΑΜΑΘ, το περιεχόμενο αδειάζει στο σταθμό μεταφόρτωσης και περνά από την πρέσα, προκειμένου στη συνέχεια οι συμπιεσμένοι τόνοι να μεταφερθούν στη Ξάνθη. Τους δε μπλε κώδωνες όπου συλλέγεται το γυαλί τους διαχειρίζεται η εταιρεία του κ. Δινάκη.

Ραδιοφωνικές διευκρινίσεις επί του θέματος παρείχε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, αποσαφηνίζοντας ότι και το ΚΔΑΥ της Ξάνθης ανήκει στη ΔΙΑΑΜΑΘ, στην εταιρεία διαχείρισης δηλαδή όπου υπάγονται όλοι οι δήμοι της ΑΜΘ. Η δήμαρχος παρατήρησε ότι τελικά ίσως και να μην ήταν απαραίτητη η λειτουργία ενός ΚΔΑΥ στη Νέα Καρβάλη, αφού η χιλιομετρική απόσταση από το ΚΔΑΥ της Ξάνθης δεν είναι μεγάλη. Ο δήμος αποχώρησε από σύμβαση με εργολάβο για τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων στη γειτονική πόλη, προτιμώντας να εισπράττει 0,1 ευρώ ανά τόνο.

Η διαδικασία ανακύκλωσης εξελίσσεται τόσο καλά, εξήγησε η δήμαρχος, ώστε σε καθημερινή βάση είναι βροχή τα αιτήματα των δημοτών για τοποθέτηση ειδικών κάδων στις γειτονιές τους. Το πρόβλημα της Καβάλας είναι οι στενοί δρόμοι σε περιοχές όπως η χερσόνησος της Παναγίας ή η συνοικία του Αγίου Γεωργίου, όπου δεν μπορεί να περάσει άνετα μεγάλο απορριμματοφόρο όχημα. Ο δήμος αναζητά μικρότερα και στενότερα οχήματα τα οποία θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ανακύκλωσης παρόμοιων περιοχών της πόλης. Ο βαθμός προόδου μάλιστα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα μισά εβδομαδιαία δρομολόγια των απορριμματοφόρων εκτελούνται για το άδειασμα των πράσινων κάδων και τα υπόλοιπα για το άδειασμα των μπλε κάδων.

Διαβάστε επίσης