Η Καβάλα τιμά τον Απόστολο Παύλο

 Η Καβάλα τιμά τον Απόστολο Παύλο

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες στο δημαρχείο, επ΄ ευκαιρία μιας καινούριας εκδήλωσης που θα γίνει στην Καβάλα, 6 με 9 Μαΐου. Τίτλος «Η Καβάλα τιμά τον Απόστολο Παύλο». Συνεργάζονται ο Δήμος Καβάλας, το Μουσικό σχολείο, η Ιερά Μητρόπολη ΦΝΘ, η Περιφέρεια ΑΜΘ, το Υπουργείο πολιτισμού κι αθλητισμού, το ΔΗΠΕΘΕ, το Δημοτικό Ωδείο. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου παιδείας. Υποστηρίζονται από την καλλιτεχνική επιτροπή μουσικών σχολείων, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου.

Την εκδήλωση παρουσίασαν στους δημοσιογράφους ο Μητροπολίτης ΦΝΘ Προκόπιος, ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος, η Δήμαρχος Δ. Τσανάκα και ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Γιάννης Κακάρας.

Περισσότεροι από 800 μαθητές μουσικών σχολείων απ΄ όλη την Ελλάδα, θα βρίσκονται τουλάχιστον τρεις μέρες στην Καβάλα για να τιμήσουν τον Απόστολο Παύλο.

Στη συνέντευξη τύπου μίλησε πρώτη η Δήμαρχος που εξήγησε ότι το γεγονός σχεδιάζεται εδώ κι ένα χρόνο. Ευχήθηκε να γίνει θεσμός για την Καβάλα. Εξήγησε ότι πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια, στηριγμένη σε πρόταση του Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου.

Τρεις μέρες μαθητές – καλλιτέχνες θα χρωματίσουν μουσικά την πόλη μας, είπε η κα Δήμαρχος, σημειώνοντας ότι τέτοια εκδήλωση δεν έχει ξαναγίνει στην Καβάλα.

Η Δήμαρχος είπε επίσης ότι την ημέρα, πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων, όπου πολλοί μαθητές μουσικών σχολείων θα είναι στην Καβάλα, πραγματοποιείται στο κέντρο της πόλης η Λευκή νύχτα και η τελετή λήξης μαθητικών αγώνων που διοργανώνονται σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, από την Περιφέρεια. Η τελετή λήξης των μαθητικών αγώνων θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία.

Ο Μητροπολίτης ΦΝΘ Προκόπιος, είπε μεταξύ των άλλων: «Κάθε τι που οργανώνεται και έχει τις ρίζες του στο ιστορικό γεγονός της πρώτης επίσκεψης του Αποστόλου Παύλου στον τόπο μας, δε μπορεί παρά να ευλογείται και να ενισχύεται. Είναι σημαντικά τα κίνητρα των εκδηλώσεων. Σοβαροί οι σκοποί. Προβάλλουν και τη μνήμη του Αποστόλου Παύλου και τον τόπο μας».

Ο Θ. Μαρκόπουλος είπε ότι πρέπει να δρομολογήσουμε την εναρμόνιση των γεγονότων που αφορούν τον Απόστολο Παύλο με όλο τον κύκλο εκδηλώσεων στην πόλη της Καβάλας. Συνεχάρη το Διευθυντή του Μουσικού σχολείου για την πρωτοβουλία του. Ευχήθηκε να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο κ. Κακάρας ευχαρίστησε τους υποστηρικτές και συνδιοργανωτές. Εξήγησε ότι οι μαθητές των μουσικών σχολείων θα παρουσιάσουν έργα ορθόδοξης και χριστιανικής παράδοσης. Περιέγραψε τη δράση ως παιδαγωγική, όπου θα συμμετέχει τελικά όλη η πόλη. «Μακάρι να υποστηριχθεί και να γίνει θεσμός», είπε ο κ. Κακάρας, που τόνισε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι οι μαθητές να κάνουν στροφή και να συναντήσουν τη Βυζαντινή μουσική.

Η λειτουργία του ιδρύματος Άγιος Σίλας

Με την ευκαιρία ο Μητροπολίτης ΦΝΘ Προκόπιος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τη λειτουργία του ιδρύματος «Άγιος Σίλας», μονάδας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων, στην ομώνυμη περιοχή στην είσοδο της πόλης.

Το ίδρυμα άρχισε να λειτουργεί το Σεπτέμβρη 2016. Ξεκίνησε, είπε ο Μητροπολίτης, σε μία δύσκολη περίοδο, λόγω της κρίσης που τα επηρεάζει όλα. Πάμε πολύ καλά, είπε ο Σεβασμιώτατος, εξηγώντας ότι φιλοξενούνται στο ίδρυμα περισσότεροι από 40 ηλικιωμένοι. Στόχος μας, εξήγησε είναι να καλυφθούν και τα 100 κρεβάτια. Η δυσκολία έγκειται  – τόνισε – στη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, και κατέληξε, ότι οι δυσκολίες τονώνουν και ενισχύουν και τη συγκεκριμένη προσπάθεια».

 

 

Διαβάστε επίσης