Η μεγάλη Δευτέρα επιστροφής στη δουλειά

 Η μεγάλη Δευτέρα επιστροφής στη δουλειά

Το πρωί της Δευτέρας επιστρέφουν στην εργασία τους έπειτα από χρονικό διάστημα περίπου 16 μηνών οι απολυμένοι της ΒΦΛ. Αν θυμηθούμε τι συνέβη στη διάρκεια του 2016 πρέπει να γυρίσουμε στην άνοιξη εκείνης της χρονιάς, στις διαπραγματεύσεις των εργαζομένων με την ιδιοκτησία της εταιρείας. Ένα ποσοστό των εργαζομένων αποδέχθηκε την πρόταση, ωστόσο περίπου 180 εργαζόμενοι άρχισαν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Το πρώτο τους ραντεβού έγινε με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Καπνεργάτη εκείνη την περίοδο. Κανείς δε λησμόνησε επίσης το πανκαβαλιώτικο συλλαλητήριο όπου και συμμετείχαν πρωταγωνιστικά οι 180, στις 17/5/2016 επίσης στην πλατεία Καπνεργάτη. Τα μπλε μπλουζάκια αρχίσαμε να τα βλέπουμε από τον Ιούνιο του 2016 ενώ οι απεργίες άρχισαν στις 27 Ιουνίου του ίδιου έτους, τότε που παρατηρήθηκαν και τα πρώτα μικροεπεισόδια.

Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου είναι πια παρελθόν. Το Δεκέμβρη του 2017 επετεύχθη η συμφωνία η οποία υλοποιείται ουσιαστικά από τη Δευτέρα. Θα επιστρέψουν στη δουλειά όσοι απολύθηκαν αλλά δε θα είναι ακριβώς 180. Σχετικά με όλη αυτή την ιστορία και την επιστροφή στην εργασία ο πρόεδρος του σωματείου Νίκος Βογιατζίδης δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ:

«Προηγήθηκαν κοπιαστικές προσπάθειες που αφορούσαν στη διαδικασία της συμφωνίας. Η μεγάλη μέρα είναι η Δευτέρα. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα ανοικτά ζητήματα που πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν. Δε ξέρω πόσοι θα γυρίσουν στη δουλειά τη Δευτέρα. Κάποιοι ακόμη και σήμερα σκέπτονται για το αν θα συνταξιοδοτηθούν πρόωρα ή όχι».

Ζητήσαμε από το Νίκο Βογιατζίδη να κάνει ακόμη πιο αναλυτικούς υπολογισμούς. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα γνωρίζει από τους 180 απολυμένους οι δέκα περίπου έχουν βρει άλλη εργασία και θα αποζημιωθούν βάσει των δικαστικών αποφάσεων χωρίς ωστόσο να επιστρέψουν στο εργοστάσιο. Ένα ποσοστό της τάξεως του 5% είναι όσοι θα αποδεχθούν την πρόταση και θα συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος του σωματείου υπολογίζει ότι στη δουλειά τη Δευτέρα θα επιστρέψουν περίπου 160 άτομα, χωρίς το νούμερο να είναι οριστικό.

Το εργοστάσιο, τόνισε ο πρόεδρος, έχει ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό, σημειώνοντας ότι κανείς από τους συμβασιούχους δεν πρέπει να ανησυχεί ότι θα χάσει τη δουλειά του. Εμείς, σημείωσε ο κ. Βογιατζίδης, θέλουμε να δουλέψουμε και να επιστρέψει στην ομαλότητα η ζωή μας.

Για το διαδικαστικό της υπόθεσης η αλήθεια είναι πως παραμένει σε επίπεδο διαπραγμάτευσης. Η επιστροφή στη δουλειά το πρωί της Δευτέρας έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. Αφού οι πρώην απολυμένοι μπουν στο εργοστάσιο θα πάρουν πρόγραμμα, ωράριο, και φυσικά θα ενσωματωθούν στις βάρδιες του εργοστασίου. Αναφορικά με το ρόλο που διαδραμάτισε ο Ανδρέας Νεφελούδης, ο πρόεδρος των εργαζομένων παρατήρησε: «Ήθελε να είναι μαζί μας το πρωί της Δευτέρας και να μπει μαζί μας στο εργοστάσιο. Ωστόσο για ιατρικούς λόγους αυτό δεν είναι εφικτό. Θα έρθει στην Καβάλα λίγες ημέρες αργότερα. Ο Ανδρέας Νεφελούδης είναι ο εγγυητής της συμφωνίας».

Στην τελευταία ερώτηση, αναφορικά με το ποιος θα υποδεχθεί στην πύλη του εργοστασίου τους πρώην απολυμένους ο κ. Βογιατζίδης μας εξήγησε ότι αυτό θα γίνει από τον κ. Τσάρα και την κ. Κουλουρά.

Διαβάστε επίσης