• 24 Απριλίου 2024,

Η πανδημία επηρεάζει τα οικονομικά και του ΟΛΚ

 Η πανδημία επηρεάζει τα οικονομικά και του ΟΛΚ

Συνεδρίασε την Πέμπτη 30 Ιουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας.

Το κυριότερο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν μία πρώτη συζήτηση, μία πρόβλεψη επί του προϋπολογισμού του Οργανισμού το 2021.

Τα οικονομικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΟΛΚ κι έχουν σαφή σχέση και με τις συνέπειες της πανδημίας, δημιουργούν μία διαφορετική εικόνα στα οικονομικά του.

Κι ενώ ήταν κερδοφόρος, αυτή η επίδοση φαίνεται να κινδυνεύει για το τρέχον έτος. Αναμενόμενο. Ο ΟΛΚ παρά το ότι περιόρισε και περιορίζει έξοδα και λειτουργικές του δαπάνες, πληρώνει το τίμημα των μέτρων στήριξης από την πανδημία. Αυτά μάλιστα ενισχύονται προς τους επαγγελματίες της εστίασης κι έτσι επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ταμείο του. Επιπρόσθετα το τρέχον έτος υπάρχει η κρίση στην εξόρυξη του πετρελαίου. Τόσο στον Πρίνο όσο και στην αξιοποίηση του κοιτάσματος στο πεδίο Ε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισήγηση του θέματος αναφέρεται συγκεκριμένα σε μείωση εσόδων του ΟΛΚ από την Ενεργειακή Αιγαίου. Σημειώνεται π.χ. ότι το 2019 ο ΟΛΚ εισέπραξε 100.000 ευρώ λόγω της δραστηριότητας του γεωτρύπανου της εταιρίας στο νέο λιμάνι. Σήμερα η δραστηριότητα του συγκεκριμένου πλοίου είναι μηδενική. Απλώς είναι δεμένο στο νέο τμήμα του λιμανιού.

Η ίδια εισήγηση περιγράφει πιο αναλυτικά την υφιστάμενη κατάσταση κι αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

«Κατά την εκτίμηση των πραγματοποιήσεων του έτους 2020 σε σχέση με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό και με δεδομένο τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία COVID-19 θεωρούμε ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα στο τέλος του έτους θα ανέλθει στο ποσό των 31.950 € έναντι του προϋπολογισθέντος ποσού των 639.550 € ήτοι μείωση κατά 95% , γεγονός που θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην δραματική μείωση των εσόδων είτε από τη μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ( επιβατική και εμπορευματική κίνηση ) είτε από την εφαρμογή των διατάξεων των ΠΝΠ του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής που αφορούν στη ‘’μείωση ανταποδοτικών λιμενικών δικαιωμάτων ́ ́και ‘’απαλλαγή καταβολής οικονομικού ανταλλάγματος παραχώρησης χρήσης χώρου στη Χερσαία ζώνη Λιμένος». Με λίγα λόγια κάθε τομέας που πρόσφερε χρήματα στον Οργανισμό επηρεάστηκε. Άλλος λίγο κι άλλος περισσότερο.

Οι εκπρόσωποι του ΟΛΚ αισιοδοξούν ότι η εικόνα αυτή είναι προσωρινή. Υπάρχει χρόνος τα δεδομένα να βελτιωθούν αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται. Ίσα ίσα που μπορεί ως το τέλος του έτους να συμβεί το αντίθετο. Ο Οργανισμός επικεντρώνεται στην αξιοποίηση της περιουσίας του, προσπαθεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε από τη μια να στηρίξει αυτούς που πρέπει κι από την άλλη να επανέλθει στη μεγάλη κερδοφορία όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Διαβάστε επίσης