• 23 Απριλίου 2024,

Η παραμονή των μαθητών στο σχολείο ως τις 17.30 θα κριθεί από την απόφαση των γονέων τους (συνέντευξη)

 Η παραμονή των μαθητών στο σχολείο ως τις 17.30 θα κριθεί από την απόφαση των γονέων τους (συνέντευξη)

Η κ. Αθανασία Γαϊτανίδου είναι η νέα Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Καβάλας, τοποθετημένη στη θέση προ λίγων μόλις εβδομάδων.

Στην Πρωινή μίλησε για τη μεγάλη αλλαγή. Για τη δυνατότητα παραμονής στο σχολείο των μαθητών ως τις 17.30. Κι ενώ το Υπουργείο ετοίμασε την καινοτομία, για να εφαρμοστεί αυτή θα πρέπει να συμφωνήσουν οι γονείς. Οι οποίοι στην περίπτωση των σχολείων του Ν. Καβάλας θα ερωτηθούν άμεσα.

Η συνέντευξη

Ερ: Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη 10 Νηπιαγωγεία και 24 Δημοτικά σχολεία του Νομού Καβάλας που θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν από το Σεπτέμβριο μέχρι τις 17.30. Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν αυτά τα σχολεία;

Απ: Το εν λόγω αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, τίθεται σε εφαρμογή σε εκείνες τις σχολικές μονάδες που ορίστηκαν φέτος το 2022-2023 και θα ορίζονται με υπουργική απόφαση της Υπουργού Παιδείας κάθε χρόνο. Τα κριτήρια για την ένταξη των σχολικών μονάδων στο πρόγραμμα, είναι ο αριθμός των μαθητών ανά σχολική μονάδα, ο αριθμός των μαθητών που προβλέπεται να φοιτήσουν στο εν λόγω αναβαθμισμένο πρόγραμμα το σχολικό έτος, ο αριθμός των τμημάτων που λειτούργησαν στο ολοήμερο πρόγραμμα του σχολικού έτους 2021-2022 όπως και προηγούμενα έτη. Ο τελευταίος παράγοντας που αναφέρθηκε, ο αριθμός των μαθητών που λειτούργησαν, φανερώνει τις υπάρχουσες ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες σε κάθε σχολική μονάδα.

Ερ: Βασικά είναι τα μεγάλα Νηπιαγωγεία, τα μεγάλα Δημοτικά Σχολεία.

Απ: Ακριβώς. Ξεκινήσαμε από τα μεγάλα Νηπιαγωγεία και Σχολεία και έχουν προστεθεί  όλα τα Δημοτικά Σχολεία στα οποία λειτουργούσαν το προηγούμενο σχολικό έτος, η τελευταία ζώνη, 15.00 με 16.00 στο ολοήμερο. Προχωρήσαμε και στα υπόλοιπα Δημοτικά Σχολεία στα οποία λειτουργούσε το ολοήμερο.

Ερ: Ουσιαστικά η διαφορά είναι ότι αλλάζει η ώρα που τα παιδιά θα πηγαίνουν σπίτι. Αντί στις 16.00 τώρα θα πηγαίνουν στις 17.30.

Απ: Ναι. Αλλάζει όμως  η τελευταία ζώνη. Προσπαθούμε με το νέο αναβαθμισμένο πρόγραμμα, με τους μαθητικούς ομίλους οι οποίοι θα λαμβάνουν χώρα την τελευταία ζώνη από τις 15.55 μέχρι τις 17.30 να υπάρξει μια ποιότητα στην εκπαίδευση, γιατί την τελευταία ώρα οι μαθητικοί όμιλοι θα στοχεύουν στις ήπιες δεξιότητες κοινωνικές και δεξιότητες ποιότητας ζωής με την παρουσία εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Τις τελευταίες ώρες θα αναπτύσσονται οι γλώσσες και οι κοινωνικές δράσεις με αντικείμενα τα οποία συσχετίζονται με τον αθλητισμό, τα ομαδικά αθλήματα, τους παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, τις εικαστικές τέχνες, την εκμάθηση μουσικών οργάνων κτλ.

Ερ: Σχολικά γεύματα θα έχουμε φέτος;  Θα είναι όπως το προηγούμενο σχολικό έτος;

Απ: Συνεχίζονται τα σχολικά γεύματα. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι νεότερο. Θα υπάρχουν τα σχολικά γεύματα στα σχολεία που υπήρχαν και πέρσι.

Ερ: Πόσο κρίσιμο είναι να συμφωνήσουν οι γονείς για τα όσα μας είπατε;  Να πουν ότι τα παιδιά τους θα μείνουν μέχρι τις 17.30 στο σχολείο.

Απ: Αυτό είναι ο σημαντικότερος παράγοντας γιατί θα πρέπει να φοιτούν τουλάχιστον 10 παιδιά για τα μεγάλα από εξαθέσια και πάνω σχολεία. Θα πρέπει να συμφωνήσουν οι γονείς και να το δηλώσουν. Την επόμενη εβδομάδα (σ.σ. από σήμερα) έχουμε συναντήσεις με τους διευθυντές σχολείων οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή με τους γονείς και θα τους ενημερώσουν για το νέο αναβαθμισμένο πρόγραμμα. Θα πρέπει να υπάρχουν 10 μαθητές για τους οποίους θα δηλώσουν οι γονείς τι προτεραιότητα θέλουν να έχει αυτές τις ώρες το σχολείο. Αν ασχοληθούν δηλαδή με τα Αγγλικά, τον αθλητισμό, τα εικαστικά, τη μουσική, τη θεατρική αγωγή, τις τεχνολογίες και πληροφορίες επικοινωνιών, έτσι ώστε και εμείς να δηλώσουμε τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα προσληφθούν για την τελευταία ζώνη του ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου θα πρέπει να καλύπτουν το ωράριο τους σε άλλα σχολεία. Θα πρέπει δηλαδή να κάνουν ένα δίωρο μουσική αλλά θα κάνουν μουσική αν θα το επιλέξουν οι γονείς ή τα άλλα μαθήματα που ανέφερα παραπάνω.

Ερ: Αυτό που ανακοινώθηκε πρέπει να επικυρωθεί κατά κάποιο τρόπο από το ενδιαφέρον των γονέων και εσείς θα φροντίσετε το ενδιαφέρον των γονέων να το ξέρετε μέσα σε αυτό το μήνα.

Απ: Από την επόμενη εβδομάδα θα ενημερωθούν οι διευθυντές οι οποίοι θα επικοινωνήσουν με τους γονείς.

Ερ: Πώς πάει η υπηρεσία σας τώρα;

Απ: Γίνονται όλες οι ενέργειες έτσι ώστε 1η Σεπτεμβρίου, όλοι οι εκπαιδευτικοί να είναι στα σχολεία και να μην υπάρχει τμήμα χωρίς δάσκαλο.

Ερ: Τι πληροφόρηση έχετε από το Δήμο Καβάλας, θα είναι στη διάθεση της υπηρεσίας το 12ο Δημοτικό την 1η του Σεπτέμβρη;

Απ: Με το Δήμο Καβάλας αυτή τη εβδομάδα θα επικοινωνήσουμε. Επικοινώνησα και ήρθα σε επαφή με το Δήμαρχο Χρυσούπολης ο οποίος μας ενημέρωσε για την ετοιμότητα των σχολείων. Έχουν βαφτεί όλα τα σχολεία στο Δήμο Χρυσούπολης και έχουν γίνει όλες οι ενέργειες έτσι ώστε να είναι έτοιμα τα σχολεία να υποδεχτούν τους νέους μαθητές. Αυτή την εβδομάδα θα επικοινωνήσω με το Δήμαρχο και τις τεχνικές υπηρεσίες, και την πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Δήμου Καβάλας και την επόμενη εβδομάδα με τις τεχνικές υπηρεσίες και τους Δημάρχους Παγγαίου και Θάσου.

Διαβάστε επίσης