• 3 Μαΐου 2024,

Ο Γιάννης Μαρκιανός διαπιστώνει: Η Θάσος τετραπλασίασε τον πληθυσμό της, οι υποδομές του νησιού αντέχουν

 Ο Γιάννης Μαρκιανός διαπιστώνει: Η Θάσος τετραπλασίασε τον πληθυσμό της, οι υποδομές του νησιού αντέχουν

Μία ακόμη συζήτηση με τον Γιάννη Μαρκιανό, πρόεδρο στο σύλλογο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων στη Θάσο.

Υπό άλλες συνθήκες. Πλέον με πολύ τουρισμό στο νησί. Οι απόψεις του έχουν ενδιαφέρον κι εξηγούν, αναλύουν την σημερινή κατάσταση στη Θάσο. Φυσικά από τουριστικής πλευράς.

Η συνέντευξη

Ερ: Ακούμε συνεχώς ότι στη Θάσο υπάρχει πάρα πολύς κόσμος. Κάτι πιο συγκεκριμένο μπορούμε να πούμε;

Απ: Αυτό που ακούμε και βλέπουμε είναι ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη ικανοποίηση από τους ιδιοκτήτες. Από τους επαγγελματίες γενικότερα. Φαίνεται ότι οι πληρότητες στα καταλύματα φθάνουν όντως στην εποχή του Καλοκαιριού του 2019. Είμαστε σε εκείνα τα επίπεδα. Και οι αφίξεις φαίνεται να είναι περισσότερες από το 2019. Αυτό γιατί από το Καλοκαίρι του 2019 μπήκαν στην αγορά αρκετές νέες κλίνες. Αυτό έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Από το 2019 και μετά.

Ερ: Μας λέτε δηλαδή ότι ενώ συνεχώς κάνουμε συγκρίσεις με το 2019, στο μεταξύ τα διαθέσιμα κρεβάτια είναι περισσότερα γιατί από τότε ως σήμερα κατασκευάστηκαν νέες μονάδες κτλ.

Απ: Ακριβώς. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε. Σχετικά τώρα με τις πληρότητες, είναι στα επίπεδα εκείνα. Του 2019. Η μεγάλη πλειοψηφία των επισκεπτών της Θάσου είναι Ρουμάνοι. Αυτό που φέτος είναι αισιόδοξο, είναι αυτό που επίσης φαίνεται στη Θάσο. Βλέπουμε να κυκλοφορούν στους δρόμους του νησιού αυτοκίνητα με πινακίδες σχεδόν απ’ όλα τα μέρη της Ευρώπης. Βλέπουμε από Ουγγαρία. Βλέπουμε τους Μολδαβούς που τελευταία είναι αρκετοί. Από πάρα πολλές άλλες χώρες. Έστω και σε μικρό ποσοστό. Αυτό είναι το αισιόδοξο. Γιατί αυτό που πάντα μας ενδιαφέρει είναι να προσπαθήσουμε το μείγμα όπως λέμε, να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο. Γενικά αυτό που βλέπουμε, στις μονάδες- στην αγορά- στις παραλίες και στους δρόμους, είναι αισιόδοξο.

Ερ: Αυτή η περιγράφη σας δείχνει ότι πρόκειται για οδικό τουρισμό. Ίσως ως το 80% των επισκεπτών να έρχονται με το αυτοκίνητο τους.

Απ: Σαφώς. Ειδικά αυτήν την περίοδο. Μπορεί και να ξεπερνά το 80% ο οδικός τουρισμός. Ας μη ξεχνάμε ότι αυτήν την περίοδο (τον Αύγουστο και το τέλος Ιουλίου) οι πολίτες της Δυτικής Ευρώπης, της Βόρειας Ευρώπης δεν την προτιμούν για τις διακοπές τους. Δεν είναι περίοδος που τους αρέσει ιδιαίτερα.

Ερ: Καταλαβαίνουμε ότι επανήλθαν και οι Τούρκοι επισκέπτες.

Απ: Ναι επανήλθαν. Κι αυτό ήταν ένα ακόμη ευχάριστο νέο για τη Θάσο. Ειδικά αρχές Ιουλίου ήταν αρκετοί στο νησί. Αυτό μας έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους. Το ότι τους βλέπαμε να επιστρέφουν και να ξανακάνουν διακοπές στη Θάσο. Είναι πάρα πολύ καλοί επισκέπτες, αφήνουν αρκετά χρήματα.

Ερωτ: Αυτή η επιτυχία οφείλεται στη φυσική ομορφιά της Θάσου και στον «εγκλεισμό» δύο χρόνια λόγω πανδημίας. Κι άλλοι λόγοι υπάρχουν αλλά είναι μετά…

Απ: Τα δύο βασικά στοιχεία της επιτυχίας είναι αυτά που είπατε. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νησί είναι το πρώτο γεωγραφικά κάτω από την Βαλκανική χερσόνησο. Οποιοδήποτε άλλο έχει πιο μεγάλη απόσταση. Είναι πιο μακριά. Αυτό, το ότι είμαστε νησί, πρέπει κι εμείς να το θυμίζουμε στον εαυτό μας. Ακόμη κι εμείς εδώ στη Θάσο ορισμένες φορές ξεχνάμε ότι είμαστε νησί. Συγκρινόμαστε με τη στεριά… Το ότι είμαστε νησί είναι το πλεονέκτημα μας. Και φυσικά η διάθεση του κόσμου. Η διάθεση για διακοπές μετά από τη δύσκολη διετία της πανδημίας. Διακοπές έστω για λίγες μέρες.

Ερ: Τις ημέρες του 15Αυγουστου να έρθει κάποιος στη Θάσο κι ας μην έχει εξασφαλισμένο τον ύπνο του;

Απ: Κανείς δεν πρέπει να το ρισκάρει. Όλα σχεδόν τα καταλύματα είναι γεμάτα. Κι είναι κρίμα να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος ψάχνοντας κάποιο κατάλυμα. Αυτό το βλέπουμε. Γίνεται, με ορισμένους επισκέπτες. Πραγματικά ταλαιπωρούνται αρκετά. Γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο… Μας θυμίζει κάποιες παλιές εποχές που πάλι συναντούσαμε κάτι τέτοιο. Είναι κάτι που επαναλαμβάνεται μετά από πολλά χρόνια!

Ερ: Όλα αυτά τονώνουν όντως την τοπική οικονομία; Θα υπάρξει πραγματικά μια άμυνα για τον Χειμώνα που έρχεται;

Απ: Ο Χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος. Όλα τα μηνύματα που παίρνουμε δεν είναι τόσο αισιόδοξα. Παρόλα αυτά τούτη την στιγμή προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τους πελάτες μας. Να αυξήσουμε όσο περισσότερο γίνεται τα έσοδα μας και τον Χειμώνα θα τον δούμε στην ώρα του. Πραγματικά τώρα σπέρνουμε και για την επόμενη χρονιά. Γιατί όσο περισσότερο ικανοποιημένοι φύγουν οι επισκέπτες, θα θελήσουν να επιστρέψουν το επόμενο Καλοκαίρι. Το οποίο θα είναι ένα στοίχημα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε απογοητευμένους επισκέπτες.

Ερ: Ξοδεύουν οι άνθρωποι αυτοί;

Απ: Η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχει κίνηση σε όλα τα καταστήματα. Όλων των ειδών. Τόσο στην εστίαση όσο και στο εμπόριο. Δεν έχουν όλοι οι τουρίστες το ίδιο πορτοφόλι. Αυτό ίσως να είναι το καλό της Θάσου. Συγκεντρώνει επισκέπτες για όλα τα βαλάντια. Θέλω να πω επίσης ότι παρά τη μεγάλη κίνηση όλα κυλούν ομαλά στη Θάσο. Κι εννοώ και το ταξίδι με τα φέρι μποτ όπου τα δρομολόγια εξυπηρετούν και δεν ταλαιπωρούν. Επίσης είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι υποδομές του νησιού ανταποκρίνονται. Κι εννοώ το νερό, το ρεύμα κτλ. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σήμερα η Θάσος λόγω των τουριστών ίσως και να έχει τετραπλασιάσει τον πληθυσμό της. Παρόλα αυτά η καθημερινότητα είναι χωρίς απρόοπτα. Υπάρχει σε γενικές γραμμές μια καλή εικόνα. Η κίνηση θα συνεχιστεί. Φαίνεται επίσης ότι και το πρώτο 10ήμερο- 15νθήμερο του Σεπτέμβρη θα είναι αρκετά καλό. Για μετά δεν έχουμε συγκεκριμένη εικόνα ακόμη. Αλλά όταν αρχίζει η περίοδος των σχολείων, αρχίζει και η μείωση της κίνησης.

Διαβάστε επίσης