• 6 Μαΐου 2024,

«Η πρόληψη των πυρκαγιών πρέπει να είναι παντού»

 «Η πρόληψη των πυρκαγιών πρέπει να είναι παντού»

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας κ. Κυριάκος Μανδρανής εξηγεί και ενημερώνει.

Οι πρόσφατες δασικές πυρκαγιές κινητοποίησαν τους πάντες για πιο οργανωμένη και έγκαιρη πρόληψη. Πρόληψη παντού, σημειώνει μιλώντας στην Πρωινή.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι αλλάζει ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και αφορά τους πολίτες; Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων;

Απ: Αρχικά να πω ότι δεν είναι κάτι που αφορά την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου. Είναι ένα δελτίο τύπου, μια ανακοίνωση της υπηρεσίας λόγω του ότι είχαμε ένα μπαράζ -τις τελευταίες 20 μέρες- πυρκαγιών στη χώρα μας. Κι είμαστε εκτός αντιπυρικής περιόδου. Η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει την 1 Μαΐου. Έβγαλε η Περιφερειακή μας διοίκηση ένα δελτίο τύπου, συντονισμένο μ’ όλες τις Περιφέρειες της Π.Υ. της χώρας μας, που συνιστά προσοχή μέχρι να αρχίσει η αντιπυρική περίοδος. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις θερμές εργασίες, με την καύση κλαδιών στην ύπαιθρο. Είχαμε ένα χειμώνα με παρατεταμένη ξηροθερμική περίοδο, με λίγες βροχές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινούν από τώρα κάποιες πυρκαγιές, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με την εποχή.

Ερ: Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν σαν είναι καλοκαίρι;

Απ: Ακριβώς. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και τώρα που είναι νωρίς σαφώς αλλά και για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο. Πρέπει να προβούμε και σε κάποιους καθαρισμούς. Το δελτίο τύπου δεν αναφέρει μόνο να προσέχουμε τι κάνουμε αλλά και να προετοιμαστούμε για την αντιπυρική περίοδο. Να γίνει μια κλάδευση των δέντρων σε κατοικίες. Ειδικά σε αυτές που είναι κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις. Να απομακρύνονται τα ξερά, το κομμένα ξύλα, τα φύλλα κλπ. Να αραιώνεται ο χώρος γύρω από το σπίτι.

Ερ: Υπάρχει κάτι που αφορά μια απόσταση 300 μέτρων από δάσος. Σε αυτήν την περίπτωση ο πολίτης πρέπει να πάει σ’ ένα μηχανικό, να του κάνει ένα σχέδιο. Αυτό είναι καινούργιο.

Απ: Ναι, είναι μια τελευταία πυροσβεστική διάταξη που εκδόθηκε. Εμείς οφείλουμε να το πούμε, ότι πρέπει να γίνει το σχέδιο. Δεν είμαστε η ελέγχουσα αρχή (είναι ο Δήμος), αλλά εφιστούμε την προσοχή γιατί πλέον πρέπει και ο κόσμος ο ίδιος να λάβει τα μέτρα του. Εμείς λαμβάνουμε τα μέτρα μας αλλά η πρόληψη πρέπει να είναι παντού.

Ερ: Όταν λέει η διάταξη ότι ο πολίτης πρέπει να κάνει ένα σχέδιο με το μηχανικό, τι εννοεί; Τι θα του ετοιμάσει ο μηχανικός;

Απ: Προφανώς ο μηχανικός ετοιμάζει ένα φάκελο, όσον αφορά την επάρκεια σε πυροπροστασία του σπιτιού του σε σχέση και με την κοντινή δασική έκταση. Σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά, καλύπτει το σπίτι τις προϋποθέσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί; Μπορεί η πυρκαγιά να έρθει έξω από το σπίτι του…

Ερ: Τα πράγματα τελικά δεν είναι απλά.

Απ: Σαφέστατα δεν είναι απλά αλλά οφείλει ο καθένας πολίτης να λάβει τα μέτρα του.

Ερ: Το επιπλέον προσωπικό Καβάλας- Θάσου, το προσέλαβε η Πυροσβεστική; Θα το προσλάβει; Μιλάμε για το καλοκαιρινό της αντιπυρικής περιόδου.

Απ:  Ναι, υπογράφονται οι συμβάσεις και 1 Μαΐου ξεκινάμε.

Ερ: Όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν τριγύρω μας, σας τρομάζουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία; Είδαμε τι έγινε σ’ άλλες χώρες, κοντινές ή μακρινές.

Απ: Τα έχουμε περάσει και εμείς αυτά, τα προηγούμενα χρόνια. Και πέρσι δεν τα περάσαμε στην περιοχή μας; Όποιος φοβάται, πέφτει και κοιμάται. Αν είναι έτσι να το κλείσουμε το μαγαζί. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης