Η ”Σουηδέζα” Άννα Τσουκαλά τονίζει: «Υπάρχουν πράγματα που μου λείπουν από την Ελλάδα»

 Η ”Σουηδέζα” Άννα Τσουκαλά τονίζει: «Υπάρχουν πράγματα που μου λείπουν από την Ελλάδα»

Από τη Σουηδία όπου διαμένει τους τελευταίους μήνες, μίλησε στην Αθλητική Πρωινή η Άννα Τσουκαλά.

Η πρώην πασαδόρος του ΑΟΚ η οποία αγωνίστηκε σε επίπεδο Α1 κατηγορίας πριν φύγει για τη Σουηδία με τον ΑΟ Θήρας, αναφέρθηκε στις συνθήκες ζωής που υπάρχουν στην Σκανδιναβική χώρα, στη νέα της ομάδα, στο Βόλεϊ ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τα πράγματα που τις λείπουν από την Ελλάδα και την Καβάλα.

Αναλυτικά η συνέντευξη.

Ερ: Πως είναι η ζωή στη Σουηδία, έχεις προσαρμοστεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον;

Απ: Εργάζομαι και ζω στη Σουηδία από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η ζωή εδώ είναι εντελώς από την Ελλάδα, έχοντας τα αρνητικά και τα θετικά. Προφανώς ο καιρός είναι κάτι που πολλοί γνωρίζουν και φοβούνται, αλλά μέχρι στιγμής εγώ το διαχειρίζομαι καλά.  Δεν με έχει επηρεάσει και θεωρώ ότι είναι κάτι που συνηθίζεται.

Οι μεγαλύτερες διαφορές θα έλεγα ότι εντοπίζονται στην κοινωνική ζωή αλλά ευτυχώς εδώ οι φίλοι μου ξεφεύγουν από το στερεότυπο τρόπο διασκέδασης των Σουηδών. Υπάρχουν λιγότερες επιλογές για μια έξοδο, ακόμα σε μια μεγάλη πόλη (εάν συγκριθεί με μια αντίστοιχη μεγάλη στην Ελλάδα), τα μαγαζιά κλείνουν νωρίτερα, οι φίλοι δεν συναντιούνται το ίδιο αυθόρμητα όπως στην Ελλάδα και όλοι πρέπει να οργανωθούν νωρίτερα.

Τα θετικά που υπάρχουν εδώ όμως υπερτερούν των αρνητικών, τουλάχιστον για μένα. Το προφανές είναι το επίπεδο ζωής που παρέχει το Σουηδικό κράτος στους πολίτες του. Η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση, ειδικά αν συγκριθεί με την Ελληνική και η κοινωνία φαίνεται να λειτουργεί πιο οργανωμένα και δομημένα. Διανύω μια περίοδο με πολλές υποχρεώσεις, είμαι πιο πολυάσχολη από πότε.

Η δική μου καθημερινότητα αποτελείται από τη δουλειά μου, από τα μαθήματα γλώσσας και παρακολουθώ τις προπονήσεις μου.

Ερ: Συνεχίζεις το Βόλεϊ; Πως είναι το Σουηδικό πρωτάθλημα;

Απ: Συνεχίζω κανονικά. Η ομάδα που παίζω είναι η IK Ymer και βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία της Σουηδίας. Δυστυχώς εδώ το επίπεδο είναι χαμηλότερο απ` ότι στην Ελλάδα και οφείλω να ομολογήσω ότι μου λείπουν οι προπονήσεις και οι αγώνες επί Ελληνικού εδάφους που είχανε περισσότερη ένταση. Φροντίζω να ενημερώνομαι σχετικά με τα δρώμενα του Ελληνικού Βόλεϊ από τους φίλους και φίλες μου που παίζουν σε διάφορες ομάδες. Φυσικά ενημερώνομαι και για τον ΑΟΚ.  Η ανταποκρίτρια του ΑΟΚ στη Σουηδία είναι η Ιωάννα Γερακίνη.

Ερ: Σκέφτεσαι επιστροφή στα πάτρια εδάφη;

Απ: Υπάρχουν πράγματα που μου λείπουν από την Ελλάδα όπως οι δικοί μου άνθρωποι, ο ήλιος, η μουσική, το Βόλεϊ και τα… τσιπουράδικα. Παρόλα αυτά δεν έχω σχέδια να γυρίσω πίσω στο άμεσο μέλλον. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ζωή είναι εδώ πολύ καλύτερη από την Ελλάδα. Νιώθω πιο ασφαλής και ελεύθερη.

Ερ: Μίλησε μας για το πώς αντιμετώπισε και πως αντιμετωπίζει η Σουηδία την κατάσταση με το covid;

Απ: Η πανδημία του covid αντιμετωπίστηκε διαφορετικά στη Σουηδία, όπου δεν επιβλήθηκε κανένα lockdown. Όταν ήρθα εδώ ήταν η χειρότερη τους περίοδος αλλά όλες οι επιχειρήσεις ήταν ανοιχτές. Οι περιορισμοί αφορούσαν το ωράριο των μπαρ και των εστιατορίων που ήταν μειωμένο. Έκλειναν δηλαδή νωρίτερα, υπήρχε περιορισμός ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα στους εσωτερικούς χώρους.

Επίσης υπήρχαν πολλές συστάσεις σχετικά με συναθροίσεις, αποστάσεις, μάσκες κτλ. Από το καλοκαίρι και μετά η ζωή στη Σουηδία μοιάζει όπως και πριν το 2020. Δεν υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο, γεγονός που αποδίδεται στο μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων (σχεδόν 90% άνω των 16 ετών) αλλά και την κουλτούρα των Σουηδών να κρατάνε αποστάσεις.

Διαβάστε επίσης