• 19 Μαΐου 2024,

Η Σταυρούλα Τσολακίδου και ο ΣΟΚ πρέπει να στηριχθούν

 Η Σταυρούλα Τσολακίδου και ο ΣΟΚ πρέπει να στηριχθούν

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας Βασίλης Θεοδωρίδης ήταν εκείνος που σκακιστικά «μεγάλωσε» την παγκόσμια πρωταθλήτρια Σταυρούλα Τσολακίδου, η οποία κατέκτησε την τρίτη κατά σειρά παγκόσμια πρωτιά της, έστω κι αν η αναμέτρηση ήταν δύσκολη. Η δυσκολία, μας εξήγησε ο κ. Θεοδωρίδης, δεν εστιάζεται μόνο στο γεγονός της τρίτης παγκόσμιας πρωτιάς αλλά και στο γεγονός ότι η Σταυρούλα παίζει σε μεγαλύτερη κατηγορία από την ηλικία της. Η επιλογή ήταν δική της αφού πέρσι είχε κατακτήσει την κορυφή στην κατηγορία των 16 ετών και φέτος επέλεξε να αγωνισθεί στην κατηγορία των 18 ετών.

Μια ήττα στον 6ο γύρο κράτησε πίσω τη Σταυρούλα, που στη συνέχεια αναγκάστηκε να κυνηγήσει τις σκακίστριες οι οποίες προηγούνταν. Το τουρνουά ήταν δυνατό με 52 κορυφαίες σκακίστριες από 37 χώρες και με αξιόλογες συναθλήτριες από τη Ρωσία, το Ισραήλ και τη Μογγολία. Παρόλα αυτά, η Σταυρούλα παρέμεινε δυνατή ύστερα από ένα 14μερο μαραθώνιο με 11 γύρους σε καθημερινή βάση και με έκαστη πατρίδα περίπου 6ωρης διάρκειας. Αν και συνήθως η απόδοση των αθλητών πέφτει σταδιακά, ωστόσο η Σταυρούλα Τσολακίδου φορτσάρισε και αυτή τη φορά όπως έκανε και στα προηγούμενα πρωταθλήματα. Από τη 2α Ιουλίου η καβαλιώτισσα παγκόσμια πρωταθλήτρια έπαιζε ασταμάτητα και παρόλα αυτά πάτησε για τρίτη φορά την παγκόσμια σκακιστική κορυφή.

Η νεαρή ηλικία της Σταυρούλας που είναι μαθήτρια της Β’ λυκείου προοιωνίζει ένα λαμπρό σκακιστικό μέλλον, σύμφωνα και με τις προβλέψεις ειδικών και προπονητών. Ωστόσο, απαιτείται στήριξη των προσπαθειών της και αναβάθμιση του προπονητικού της προγράμματος, καθώς και εξασφάλιση συμμετοχής σε πολυδάπανα τουρνουά. Η σκακίστρια πρέπει διαρκώς να ταξιδεύει στο εξωτερικό και μάλιστα συνοδευόμενη επειδή ακόμη είναι ανήλικη. Τα έξοδα που απαιτούνται είναι αδύνατο να καλυφθούν από την οικογένειά της, τον τοπικό σύλλογο ή την ομοσπονδία.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει μια καλή στέγη και να ελαφρυνθεί από το καθήκον της διοργάνωσης του καλοκαιρινού όπεν τουρνουά το οποίο μπορεί να αναλάβει η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Αρμόδιος για την ικανοποίηση των υπερώριμων αιτημάτων είναι ο δήμος Καβάλας.

Ο Βασίλης Θεοδωρίδης μας μίλησε για τις στιγμές χαράς και υπερηφάνειας που πρόσφερε σε όλους η Σταυρούλα με τη νέα της επιτυχία. Πλήθος ήταν τα τηλεφωνήματα και τα συγχαρητήρια μηνύματα που στάλθηκαν. Βεβαίως, συγχαρητήρια αξίζουν και στον προπονητή της παγκόσμιας πρωταθλήτριας και Grand Maitre Γιάννη Παπαϊωάννου, με καταγωγή από τις Μαριές Θάσου που ζει στη Θεσσαλονίκη. Έρχεται δύο φορές εβδομαδιαίως στην Καβάλα προκειμένου να προπονεί στη Σταυρούλα Τσολακίδου και κάποιους ακόμη επίλεκτους σκακιστές.

Συγχαρητήρια του Προέδρου της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στη 16χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου που κατέκτησε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο σκάκι, το οποίο διεξήχθη  από τις 22 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου στην πόλη Χάντι Μανσίνσκ της Ρωσίας.

«Μετά την πρωτιά της το 2013 και το 2015,  η Σταυρούλα Τσολακίδου στέφεται και το 2016, για τρίτη φορά, παγκόσμια πρωταθλήτρια. Πρόκειται για ένα σπουδαίο επίτευγμα, μία πολύ μεγάλη διάκριση για την χώρα μας και το ελληνικό σκάκι. Της εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσει με το ίδιο πάθος την λαμπρή της πορεία» τόνισε ο Πρόεδρο της Βουλής.

Συγχαρητήριο μήνυμα του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπ/σης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Α.Μ.-Θ. Παναγιώτη Κεραμάρη

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στη μαθήτρια Τσολακίδου Σταυρούλα του 1ου ΓΕ.Λ. Καβάλας για την κατάκτηση της 1ης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο Σκάκι που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Χάντι Μανσίνσκ της Ρωσίας, από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου.

Η προσπάθεια και η δικαίωσή της, η θέληση και η αγωνιστικότητα, το ήθος και η άμιλλα της μαθήτριας προκαλούν αισθήματα περηφάνιας για τη νέα αυτή γενιά που μέσα σε δύσκολες εποχές βρίσκει τη δύναμη να βάζει στόχους υψηλούς και να τους πετυχαίνει.

Ευχόμαστε η ιδιαίτερα σημαντική αυτή επιτυχία να βρει μιμητές και συνέχεια σε ανάλογες διακρίσεις και στο μέλλον.

 

ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας

Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στην Καβαλιώτισσα παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι Σταυρούλα Τσολακίδου. Η Σταυρούλα με την για τρίτη φορά ανάδειξή της σε παγκόσμια πρωταθλήτρια δείχνει σε όλους μας το δρόμο της επιτυχίας. Τέτοιες διακρίσεις αποδεικνύουν ότι ακόμα και σε περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης υπάρχουν συμπολίτες μας που με την επιμονή και την άοκνη προσπάθεια μπορούν να φτάσουν στην κορυφή, ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες και να αναδείξουν τις δυνατότητες μιας άλλης Ελλάδας. Η διάκρισή της αυτή μας κάνει να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας μας. Την ευχαριστούμε, γιατί με την επιτυχία της κάνει περήφανους τους συντοπίτες της και της ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσει με το ίδιο πάθος την λαμπρή της πορεία.

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας

 

 

Διαβάστε επίσης