• 19 Μαΐου 2024,

Αντιδράσεις για το δημοσιογραφικό αποκλεισμό των εισηγήσεων

 Αντιδράσεις για το δημοσιογραφικό αποκλεισμό των εισηγήσεων

Αιφνιδίως ανέκυψε τη Δευτέρα ζήτημα στη διάρκεια της συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας όταν τέθηκε ερώτημα προς το προεδρείο του σώματος για την παύση της ηλεκτρονικής αποστολής των εισηγήσεων προς τους δημοσιογράφους και τα τοπικά ΜΜΕ που καλύπτουν το δημοτικό ρεπορτάζ. Η διοίκηση του δήμου προβληματίζεται για την ορθότητα της αποστολής των εισηγήσεων, βασιζόμενη στο επιχείρημα της προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Ερωτώμενος σχετικά το πρωί της Τρίτης από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ, ο Χρήστος Ποτόλιας κατέθεσε την άποψή του τονίζοντας: «Το θέμα έχει δύο πλευρές. Η πρώτη σχετίζεται με την ενημέρωση των ΜΜΕ και η δεύτερη με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Γι’ αυτή την προστασία υποτίθεται ότι κόπτεται η διοίκηση του δήμου, που λησμονεί ότι στις συνεδριάσεις διαρκώς ξεκατινιάζεται.

Εδώ κρύβεται όμως μια πολύ βαθιά ουσία που σχετίζεται με κινήσεις οι οποίες επιχειρείται να καλυφθούν, όπως η αναγκαστική επιστροφή υπέρογκου ποσού από πολίτη με βαριά αναπηρία. Καλύπτουν δηλαδή, ηθελημένα ή όχι την κυβερνητική πολιτική που ισοπεδώνει πολίτες ΑμΕΑ τις συντάξεις των οποίων έχει ήδη περικόψει.

Το θέμα της αποστολής των εισηγήσεων το συζητήσαμε και πάλι αργά, αφού κατά κανόνα στην αρχή των συνεδριάσεων επικρατεί πλατειασμός και ξεκατίνιασμα, κάτι που καταγγέλλουμε συστηματικά. Εμείς σε καμία περίπτωση δε συμφωνούμε με τη διάκριση των θεμάτων και το επιχείρημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Εμείς τασσόμαστε υπέρ της ενημέρωσης των μέσων. Άλλωστε οι διοικούντες πάνω στα ΜΜΕ βασίζονται και στηρίζουν την πολιτική τους.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι εντελώς διαφορετικά τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα κι εντελώς διαφορετικά τα επαρχιακά μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον σε καβαλιώτικο επίπεδο, τα περισσότερα ΜΜΕ παλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί προσπαθώντας να κάνουν τη δουλειά τους. Τοπικά φαινόμενα που να βγάζουν μάτι δεν έχουμε, παρά το γεγονός ότι σε παρελθόντα χρόνο ορισμένα μέσα συμμετείχαν σε “πάρτι” λαμβάνοντας τη χρηματική μερίδα του λέοντος».

 

=

 

Διαβάστε επίσης