• 4 Μαΐου 2024,

Η Στέγη Πολιτισμού ενισχύει τις εκδηλώσεις Via Egnatia

 Η Στέγη Πολιτισμού ενισχύει τις εκδηλώσεις Via Egnatia

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Μαρκόπουλου, τώρα που πλησιάζουν δύο ακόμη εκδηλώσεις του προγράμματος πολιτιστικών δράσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Via Egnatia.

Σήμερα το βράδυ στο πάρκο Φαλήρου παρουσιάζεται μουσικοχορευτικό πρόγραμμα υπό τον Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, ενώ την Κυριακή πραγματοποιείται εκδήλωση στο «Ακόντισμα».

Όπως έγινε χθες γνωστό η εκδήλωση της Κυριακής στο «Ακόντισμα», ενισχύεται με μια επιπλέον, διαφορετική και πετυχημένη ιδέα και δράση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα στηρίζεται στη Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης.

Τόσο που η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας διαφημίζει τις εκδηλώσεις VIA EGNATIA δεν έχει πει το παραμικρό για το φεστιβάλ, όπου τα παιδιά γνωρίζουν το «Ακόντισμα». Αυτή ήταν η είδηση της χθεσινής συνέντευξης, πριν από την οποία μίλησε ο Θ. Μαρκόπουλος, που είπε μεταξύ των άλλων: «Η πρώτη από τις φετινές εκδηλώσεις Via Egnatia έγινε ήδη στα Λιμενάρια, που περιελάμβανε μία συναυλία του σχήματος Fortisimo, που απευθύνθηκε σε πολυεθνές και πολυάριθμο ακροατήριο. Την Παρασκευή το βράδυ, πίσω από το κολυμβητήριο, στο Πάρκο, πραγματοποιείται εκδήλωση με τον Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ. Την Κυριακή οι εκδηλώσεις συνεχίζονται από το μεσημέρι στο «Ακόντισμα». Με ειδικές δράσεις για παιδιά, γευσιγνωσία και ξενάγηση στο χώρο.

Με τις εκδηλώσεις Via Egnatia θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάδειξη όλης της οδού, όπως διέρχεται από την περιοχή μας. Στο μέλλον θα προβάλουμε και άλλα σημεία της Αρχαίας Εγνατίας οδού.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν από τη Θάσο, γιατί αυτή είναι δύναμη της ιστορίας μας».

Ο κ. Μαρκόπουλος χαρακτήρισε τον κ. Παπαεμμανουήλ διακεκριμένο μουσικό και καλλιτέχνη. Ενώ για τις εκδηλώσεις στο «Ακόντισμα» είπε ότι αυτές γίνονται μετά από πρόταση του Καπλάνη Ιωσηφίδη.

Ο κ. Ιωσηφίδης ευχαρίστησε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για την άμεση ανταπόκριση, χαρακτήρισε το «Ακόντισμα» πύλη εισόδου στην Αρχαία Εγνατία. «Με τη δουλειά που κάνουμε βγήκε στην επιφάνεια αυτό το υπόβαθρο. Σιγά – σιγά θα βγάλουμε στην επιφάνεια την ιστορία της περιοχής», είπε ο κ. Ιωσηφίδης.

Τι θα γίνει όμως την Κυριακή από το πρωί στο «Ακόντισμα»; Το έντυπο που έχει ετοιμάσει η Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, με τίτλο «Για όλα τα παιδιά Φεστιβάλ Εγνατίας Οδού – Τα παιδιά γνωρίζουν το «Ακόντισμα», αναφέρει τα εξής:

«Την Κυριακή 20 Αυγούστου μαζί με το φεστιβάλ της Εγνατίας οδού που φέτος θα γίνει στο Ακόντισμα, έναν από τους πιο ονομαστούς σταθμούς της Εγνατίας οδού θα γίνει και το φεστιβάλ για παιδιά μέχρι και 15 ετών. Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα παιδιά με δράσεις ζωγραφικής, πηλοπλαστικής και παιχνιδιών.

Την Κυριακή λοιπόν 20 Αυγούστου τα παιδιά συγκεντρώνονται στην πλατεία του Ακοντίσματος, απολαμβάνουν ένα όμορφο πρωινό με αναψυκτικά, σάντουιτς και γλυκά, ετοιμασμένα με μεράκι από τις κυρίες της Στέγης Πολιτισμού και στη συνέχεια το καθένα διαλέγει τον τρόπο για να φτιάξει με τη δική του φαντασία ένα έργο, έναν πίνακα, μία ζωγραφιά ή ένα χειροτέχνημα ή ότι άλλο επινοήσει, με θέμα διαλεγμένο μέσα από το κείμενο που σας επισυνάπτουμε.

-Θέμα αρχαία Εγνατία οδός.

-Θέμα αρχαίο κάστρο Ακοντίσματος – σταθμός της Εγνατίας οδού.

-Τσιρπιντί – το χάνι σταθμός του μεσαιωνικού τσιφλικοχωριού.

-Το Νέο Ακόντισμα και οι λειτουργίες του – ένας νέος σταθμός της Εγνατίας οδού.

Είναι τα παιδιά ελεύθερα να παρουσιάσουν ότι  θέλουν και όπως το φαντάζονται, επιλέγοντας την ομάδα του εργαστηρίου που θα συμμετάσχουν. Τα παιδιά θ΄ αποφασίσουν με ποια ομάδα θα συνεργαστούν αφού διαβάσουν προσεκτικά το κείμενο που επισυνάπτουμε.

Στη διάρκεια της εργασίας τους θα υπάρχουν διαλείμματα με ομαδικά παιχνίδια με έπαθλα που θα ανακοινώνονται εκείνη τη στιγμή.

Στο φεστιβάλ μπορούν να συμμετέχουν και παιδιά της προσχολικής ηλικίας συνοδευόμενα από τους γονείς τους. Οι ομάδες δουλειάς θάναι ελεύθερες χωρίς ηλικιακές δεσμεύσεις, αρκεί το παιδί νάναι μέχρι και 15 ετών.

Τα έργα θα αξιολογηθούν από ανεξάρτητη επιτροπή τριών βαθμολογητών και το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 9.30, στη διάρκεια της μεγάλης γιορτής με ομιλίες, χορούς και τραγούδια καθώς και παρουσίαση και προσφορά τοπικών προϊόντων στο θέατρο του Ακοντίσματος, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα με 4 πρώτα βραβεία, ένα για το κάθε θέμα, εφ΄ όσον υπάρξουν πάνω από 5 έργα για την κάθε θεματολογία. Τα βραβεία είναι:

-100 ευρώ για το καλύτερο έργο ανεξαρτήτως ενότητας.

-50 ευρώ για το καλύτερο έργο της κάθε ενότητας.

-20 ευρώ για το δεύτερο καλύτερο έργο της κάθε ενότητας, εφ΄ όσον υπάρχει τέτοιο και αξιολογηθεί σε πάνω από 5 έργα.

Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν ότι άλλο υλικό επινοήσουν. Οι μπογιές και ο πηλός δεν είναι δεσμευτικά π.χ. μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρωματιστό χαρτί, να κάνουν κολάζ, γυαλί, χαλίκια, χαρτόνια, ξύλο, γύψο, ακόμα κερί, σπιρτόξυλα, ύφασμα, κούκλες κ.λ.π. αρκεί το έργο που θα κάνουν νάναι μέσα στη θεματολογία. Επίσης η ώρα κατασκευής δεν είναι απόλυτα δεσμευτική, μπορούν για παράδειγμα να φέρουν ένα έργο που το άρχισαν στο σπίτι και να το τελειώσουν στο εργαστήρι του Ακοντίσματος ή να παρατείνουν για άλλο ένα μισάωρο δηλ. μέχρι τις 13.00 το μεσημέρι το χρόνο για να το παραδώσουν.

Ραντεβού λοιπόν παιδιά την Κυριακή 20 Αυγούστου το πρωί στις 10.30 στην πλατεία του Ακοντίσματος με τα ρούχα της δουλειάς (πρόχειρα ρούχα για να μη λερώσουμε τα καλά μας) και από τώρα σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο, κλείστε τα μάτια σας κι αφήστε τη φαντασία σας να σας οδηγήσει. Εσείς αποφασίζετε.

Καλή επιτυχία και σας περιμένουμε».

Διαβάστε επίσης