• 23 Απριλίου 2024,

Η Turmac πάλι στην Καβάλα όπου δημιουργήθηκε !

 Η Turmac πάλι στην Καβάλα όπου δημιουργήθηκε !

Με την ευκαιρία της Διεθνούς  Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Καπνού του δήμου Καβάλας, ο δήμος Καβάλας και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ πραγματοποιούν σειρά εκδηλώσεων που απευθύνονται στα παιδιά. Η σημαντικότερη εκδήλωση που πραγματοποιείται αύριο το απόγευμα στο Μουσείο Καπνού απευθύνεται στους μεγαλύτερους Καβαλιώτες και ειδικά σ’ εκείνους που επιθυμούν να μάθουν την ιστορία της πόλης και να αντιληφθούν το πόσο είναι στενά δεμένη με την ιστορία του καπνού.

Η εταιρεία Turmac δημιουργήθηκε στην Καβάλα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Αγοράστηκε από Ολλανδούς και τελικά έπαψε να λειτουργεί μετά τον πόλεμο, μετά το τέλος της δεκαετίας του ’50. Ένας δραστήριος συλλέκτης από τη Θεσσαλονίκη, ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Θωμαρέης, άρχισε να συλλέγει γραμματόσημα. Στη συνέχεια πακέτα τσιγάρων, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια η συλλεκτική του προσπάθεια σχετίζεται με αντικείμενα της εταιρείας Turmac. Μια εταιρεία που διαφήμισε την Καβάλα την εποχή που μεγαλουργούσε, πριν και αμέσως μετά τον πόλεμο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται στις 7:30 αύριο το απόγευμα και θα συνεχίσει να λειτουργεί έως και την 31η Μαΐου. Το μεσημέρι παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου παρουσία της δημάρχου Καβάλας που δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη για το γεγονός. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Turmac επιστρέφει στον τόπο όπου γεννήθηκε και στο κτήριο όπου βρισκόταν η έδρα της. Χαρακτήρισε το Γιώργο Θωμαρέη συνεπή συλλέκτη με πάθος και τον ευχαρίστησε για το γεγονός ότι εμπιστεύεται στην Καβάλα ένα τμήμα της συλλογής του.

Ο Γιώργος Θωμαρέης περιέγραψε την πορεία του στη συλλογή γραμματοσήμων και καπνικών αντικειμένων. Ο Γιάννης Βύζικας παρατήρησε ότι η εταιρεία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προώθηση του μεγαλείου της Καβάλας την εποχή που δραστηριοποιούνταν με πολύ μεγάλη επιτυχία. Όπως είπε ο κ. Βύζικας, η συγκεκριμένη έκθεση είναι αφιερωμένη στο δημότη Καβάλας Οσμάν Καβάλα, που είναι φυλακισμένος από τις τουρκικές αρχές.

Η Αναστασία Ιωσηφίδου θύμισε και άλλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Αύριο και μεθαύριο το Κέντρο Τεχνολογίας & Έρευνας ΑΜΘ πραγματοποιεί εκδηλώσεις που απευθύνονται σε μαθητές στο Μουσείο Καπνού, ενώ στις 23 και 24 Μαΐου υλοποιείται το πρόγραμμα «Φτιάξε και ζωντάνεψε την Καβάλα του 2010».

Διαβάστε επίσης